ВКС върна на втора инстанция за ново разглеждане делото срещу

...
ВКС върна на втора инстанция за ново разглеждане делото срещу
Коментари Харесай

ВКС върна на долната инстанция делото срещу Фарук Бекташ за отстраняване на пропуски

ВКС върна на втора инстанция за ново разглеждане делото против Фарук Бекташ, упрекнат за гибелта на двама души при тежката злополука край Драгоман през 2016 година, осведомиха от пресцентъра на висшия съд.

Делото против Бекташ стартира задочно през 2017 година Той беше разгласен за търсене. Мъжът бе приет за отговорен за това, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на повече от едно лице. Той бе наказан на 10 години затвор и отнемане от право да ръководи МПС за период от 12 година, както и да заплати компенсации за неимуществени вреди на Г. К. и В. К. - по 400 000 лева на всеки един от тях.

В жалбата си до висшия съд отбраната на Бекташ е показала, че решението на Софийския апелативен съд не е надлежно на условията, защото не е даден отговор на възраженията, сложени на вниманието на съда - по отношение на нуждата подсъдимият да бъде търсен и в Република Турция, несправедливостта на наложеното наказване и присъдените компенсации за неимуществени вреди.

Върховен касационен съд е приел жалбата за основателна. И показват, че САС е пренебрегнал доводите на подсъдимия и е бил безкритичен към активността на първата инстанция по отношение на справедливостта на наказването.

Според висшите съдии в решението на САС липсват отговори на поставените възражения от страна на отбраната на подсъдимия.

"Мотивите в частта по наказването са неприемливо спестовни и предпоставят извод, че въззивната инспекция по наказването и гражданската рекламация е несъответна на условията на член 314, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс ", се споделя в решението на Върховен касационен съд.

Върховните съдии указват в решението си - при новото разглеждане на делото позволените нарушавания на процесуални правила да бъдат отстранени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР