ВКС трябва да отхвърли като недопустимо искането на главния прокурор

...
ВКС трябва да отхвърли като недопустимо искането на главния прокурор
Коментари Харесай

Адв. Екемджиев: Искането на главния прокурор за преразглеждане на делото на Полфрийман е политическо

ВКС би трябвало да отхвърли като неприемливо настояването на основния прокурор за преразглеждане на делото на Джок Полфрийман и връщане на наказания в пандиза, тъй като тези избрания на съда не подлежат на анулация и обновяване. Искането е политическо, то цели да уязви съдиите, които са срещу избора на Иван Гешев.
Това сподели пред бТВ юрист Михаил Екимджиев.

Припомняме, че австралиецът Джок Полфрийман, наказан на 20 година за убийството на студента Андрей Монов, беше освободен предварително от Централния софийски затвор. Решението на съда предизвика публичен отзив. Заради разразилата се стихия от мнения „ за “ и „ срещу “ правосъдният състав, взел решението, изпрати мнение до медиите. В него магистратите сочат, че има доказателства за неговото коригиране, както и че предварителното освобождение е допустимо като се изключи доживотните присъди. А основният прокурор изиска преразглеждане на делото и връщане на наказания в пандиза.

Върховен касационен съд изтегли за 7-ми октомври делото за предварителното освобождение на Полфрийман с претекста за изключителния му публичен отзив. Според ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската гилдия е реагирала несъответстващо, заемайки за броени дни две протиповоположни позиции.

Темата стана фокус на внимание в неделните утринни блокове.
Вижте какво споделиха юристите, поканени за коментар:

" Искането на основния прокурор е явно политически стимулирано, то цели да уязви Калин Калпакчиев и Съюза на съдиите, които са главните съперници на избора на Иван Гешев за нов основен прокурор ", уточни още Екемджиев.

" Много е елементарно от външен взор са се разясняват и подлагат на критика правосъдни актове. Ако ще подлагаме на критика това определение на съда, което в действителност дефинитивно и е безусловно неприемливо настояването на основния прокурор за неговата анулация – нещо което в десетилетната история на условното предварително освобождение няма, бихме могли да се върнем и към самата присъда на Джок Полфийман. Всички виждаме записите, които излизат в публичното пространство. Като адвокати евентуално от нас изисква да козируваме и да споделяме, че щом има присъда той е невъзмутим палач. Освен адвокати сме и мислещи същества, което значи да сме морални и обективни. Това което виждам ми дава съображение да считам, че неоправдателната присъда не е постановена при всички гаранции за обективен правосъден развой, че презумпцията за невиновност не е спазена, т. като има доста неизяснени условия. ", сподели още Екемджиев.

" Джок Полфрийман сега е арестуван без правно съображение, обстановката му е на човек, който е похитен от страната и евентуално ще има тежки дипломатически последствия от това. Той е държан без правно съображение, защото основният прокурор няма право да желае анулация. Така и основният прокурор съучаства в едно тежко правозащитно нарушаване ", изясни Михаил Екимджиев.

По думите му това компроментира страната в целия Европейски съюз и още веднъж сътворяваме усещане, че в България няма господство на закона.

След решението на съда, Полфрийман е изместен в центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци, където да изчака издаването на нов паспорт.

За мен персонално правосъдният акт предстои на неотложно осъществяване и в това няма подозрение, уточни също пред бТВ и юрист Георги Богданов. Според него Джок Полфрийман е трябвало да бъде освободен в правосъдната зала.

.
Снимка: Адв. Георги Богданов

" Всеки правосъден акт е обръщение, в тази ситуация – яж моли се и бит и като изтърпиш половината от наказването, ще те освободим от пандиза ", разяснява обаче юристът и напомни максимата, че най-вече почтени хора има в пандизите.

Според него претекстовете на съда за предварителното освобождение на Джок Полфрийман са неубедителни.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР