ВКС окончателно оправда прокурора Константин Сулев е оправдан по обвиненията

...
ВКС окончателно оправда прокурора Константин Сулев е оправдан по обвиненията
Коментари Харесай

ВКС окончателно оправда прокурора Константин Сулев за сводничество и манипулиран електромер

ВКС дефинитивно оправда прокурора Константин Сулев е оневинен по обвиняванията за манипулиране на електромер и за сводничество, оповестиха от Върховния касационен съд (ВКС).

Решението по наказателно дело № 1149/2019 година на тричленката на Върховния касационен съд (ВКС) е от 14 април 2020 година То оставя в действие въззивното решение по в.н.о.х.д. № 622/2019 година на Софийския апелативен съд (САС). Решението не предстои на обжалване.

Делото е формирано по касационен митинг против решението на Софийски апелативен съд (САС), с което е доказана присъдата по наказателно дело № 1477/2018 година на Софийския градски съд.

С касационния митинг се искаше анулация на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от САС единствено в частта, обвързвана с обвиняването за манипулиране на електромер. Според тричленката на Върховен касационен съд касационният митинг е безпочвен.

В претекстовете на решението се споделя: " Преди всичко е належащо да бъде посочено, че сезиращият актуалната инстанция митинг в значителната си част съставлява съвсем дословен дубликат на подадения въззивен митинг.

Според висшите съдии няма по какъв начин претенцията за позволени основни нарушавания на процесуалните правила при образуване на вътрешното разбиране на въззивния съд да бъде обоснована посредством преповтаряне на в действителност заключения във връзка с потреблението на електрическа сила през избрани интервали, съпоставена със средномесечните температури на въздуха за същия интервал.

Още по-непонятно съгласно съда е недоволството в митинга, че САС не бил разискал " всички вероятни версии за време (период) на осъществяване на противоправната операция на процесния електромер ", както и по отношение на неговото авторство.

От съда припомнят, че: " С внасянето на обвинителен акт прокуратурата упреква обещано лице в осъществяване на закононарушение, индивидуализирано по време, място, метод на осъществяване, създател и точно тези условия се включват в предмета на доказване като детерминирани от обвиняването, като те подлежат на определяне в границите на правосъдното произвеждане ".

" Всъщност единствените в действителност данни за това подсъдимият Сулев да е упълномощил на неустановено лице, притежаващо специфични механически умения, да извърши операция на електромера за отчитане на по-малко от потребената електрическа сила, се съдържат в показанията на очевидеца Евгени Х. Тяхното отнемане от доверие е безапелационно аргументирано и не са налице никакви други доказателства за авторството на действието ", пишат висшите съдии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР