Включва всички необходими функции за компресиране, преобразуване и редактиране на

...
Включва всички необходими функции за компресиране, преобразуване и редактиране на
Коментари Харесай

VideoProc – подготвя 4К видеото за Instagram и YouTube

Включва всички нужни функционалности за компресиране, превръщане и редактиране на 4K видео за оптимално възпроизвеждане в обществените мрежи, без загуба на качество

Ако желаеме нашето 4К видео да наподобява хубаво в Instagram и YouTube, би трябвало да го подготвим за ъплоуд в обществените мрежи благодарение на подобаващ програмен продукт като VideoProc

Повечето от нас през днешния ден имат съвременни смарт телефони, благодарение на които можем да вършим качествени видеоклипове и да ги споделяме в известни обществени мрежи като YouTube и Instagram. И ние в действителност вършим това, и го вършим все по-често, защото пътуваме доста и снимаме всичко, което ни впечатли. А по-късно е мъчно да устоим на изкушението да споделим видяното с другари и общността в обществените мрежи, с цел да погъделичкаме и суетата си с повече лайкове и коментари…

Ще останем мощно разочаровани обаче, когато забележим какъв брой зле наподобява превъзходното 4К видео, направено с нашия „ хай-енд ” смарт телефон, дрон или екшън камера, в Instragram или YouTube. Да, тези общодостъпни платформи оферират принадлежности за видео редактиране, само че с лимитирани благоприятни условия. В последна сметка, видеото, което сме качили в облака, не е същото като оригинала, и това ни прави малко или повече тъжни и неудовлетворени.

Милиони видеоклипове се качват всеки ден в Instagram, което значи, че ще са нужни все по-огромни центрове за данни, където да се съхраняват файловете в истинския им тип – по този начин, както за снимани. 4К видеото има огромни размери и мъчно се споделя. Отчитайки това, Instagram компресира видеото, което качваме, с цел да усъвършенства потреблението на лимитираното пространство за предпазване и пропускателната дарба на мрежата с милиарди консуматори.

Как тогава да извлечем максимума от нашите 4K и HD видеа, снимани с толкоз пристрастеност, когато ги споделяме в обичаните обществени мрежи? Първо, би трябвало да сме наясно с условията за ъплоуд на 4K видео в YouTube и Instagram.

Какво би трябвало да знаем при качване на видео в Instagram и YouTube

Принципно, Instagram ни разрешава да качваме къси видеа с дълготрайност от 3 до 60 секунди. Поддържат се пет разнообразни формата: квадрат с резолюция най-малко 600×600 и най-много 1080×1080; пейзаж мин. 600×315б/макс. 1080×608; портрет мин. 600×750/макс. 1080×1350; и въртележка мин. 600×700/макс. 1080×1920.



Видеото за приложението IGTV би трябвало да е във тип на MP4 клип по-дълъг от една минута и по-кратък от 15 минути при качване от смарт телефон или 60 минути при ъплоуд през уеб, в съответствие 16:9 или 9:16, с минимална кадрова периодичност 30fps, минимална резолюция 720P и оптимален размер надлежно 650MB (10 минути или по-малко) и 3,6GB (до 60 минути).

Видеото в лентата на Instagram би трябвало да бъде във формат MP4 или MOV, с дълготрайност 3 до 60 секунди, в аспектно съответствие 1,91:1 (пейзаж), 1:1 (квадрат) и 4:5 (вертикално), при оптималната кадрова периодичност 30fps, оптималната резолюция 1080P и оптимален размер 4GB.

Видеото за Instagram Story може да бъде MP4 или MOV с дълготрайност под 15 секунди, в аспектно съответствие 9:16, най-малък фреймрейт 30fps и оптимален размер 4GB.

Тези условия постановат предварителна редактиране на 4K видео, преди да го качим в Instagram. В противоположен случай може да се окаже, че вследствие на компресията, нашите истински 4К или HD клипове имат ужасна резолюция в мрежата, че цветовете им са влошени, замъглени са и изобщо са претърпели фрапантна загуба на качество.

Така да вземем за пример, в случай че желаеме да качим 10-минутно видео в IGTV, размерът на файла би трябвало да е по-малък от 650MB. Проблемът е, че 10-минутно видео, снимано с iPhone 11, е към 2GB, и по тази причина Instagram ще компресира файла. При качване в лентата (In-feed) 4К видеото ще се преобразува до резолюция 1080P, до момента в който 480P/720P ще се мащабира също 1080P, а това прави видеото замъглено.

YouTube също има характерни условия при ъплоуд на 4K видео, доста от които са неразбираеми за неопитните консуматори, само че точно от тях зависи по какъв начин ще наподобява крайният резултат. Например, видеото би трябвало да бъде кодирано и качено със същия фреймрейт, с който е записано, да се конвертира във формат, поддържан от YouTube, в случай че е „ интерлейс ”, да се направи „ деинтерлейс ” преди ъплоуд (от 1080i/60fps на 1080p/30fps) и така нататък

Какъв инструмент ни е нужен

Очевидно и в двата случая се нуждаем от инструмент за обработка на видео, който поддържа интервенции като изрязване и сливане, преоразмеряване, компресиране, понижаване на резолюцията, конфигурация на аспектното съответствие, завъртане хоризонтално или отвесно (90°/180°/270°), смяна на кадровата периодичност (30/60/120/240fps), конвертиране, премахване на звук, а в допълнение – варианти за възстановяване на качеството като унищожаване на рибешко око, прибавяне на резултати, надписи, воден знак и други

Навярно към този момент се питате кое е подобаващото решение? Това е VideoProc – програмен продукт, който включва всички нужни функционалности за компресиране, превръщане и редактиране на 4K видео за оптимално възпроизвеждане в YouTube или Instagram, без загуба на качество. При това VideoProc е наличен, елементарен за асимилиране и потребление, спрямо професионални стратегии за видеоредактиране като Adobe Premiere Pro.

Ето по какъв начин можем да предотвратим ерозията на качеството на нашите видеа в Instagram и YouTube, като използваме инструментите на VideoProc:

Обработка на 4K видео за Instagram

Можем да избегнем доста от проблемите в Instagram, като преобразуваме 4K видеото, снимано с iPhone да вземем за пример, в такова с резолюция 1080p и настроим останалите параметри благодарение на VideoProc. Програмата е особено проектирана за работа с 4K UHD видео и се възползва от цялостно GPU ускоряване, като генерира с 90% по-малък файл от истинския, без обаче да утежнява качеството при ъплоуд на видео в Instagram.

Конверсията става с няколко елементарни дейности. Първо, несъмнено, би трябвало да си свалим програмата (безплатно) и да я инсталираме на компютъра (Windows PC или Mac).

Пускаме приложението и натискаме бутона Video от основния интерфейс.

Импортираме в програмата видео файла, който желаеме да обработваме, като кликнем на бутона +Video.

Сега следва да изберем изходния формат, което отидем в раздела Video в долния завършек на екрана, където ще забележим наличните видео формати. Ако мечтаният формат липсва в листата, просто кликаме върху Target Format за достъп до повече профили.

Можем да настроим разнообразни параметри от Codec Option в прозореца Format Settings – да вземем за пример, да променим резолюцията, кадровата периодичност и аспектното съответствие във Video Codec Options за по-добро възпроизвеждане.

Избираме директория, в която да запишем преобразуваното видео, като кликнем на бутона Browse в горния ляв ъгъл на интерфейса.

Накрая, натискаме бутона Run, с цел да стартираме процеса на транскодиране.

Но VideoProc е освен това от описаното дотук. Това е „ всичко-в-едно ” инструмент за редактиране на 4K видео, който ни разрешава да създадем най-оптималното видео за Instagram. Програмата включва голям брой варианти за редактиране, с които можем даже да се поглезим – да вземем за пример да премахнем някои фрагменти и да създадем други по-привлекателни.

Една от най-полезните благоприятни условия е изрязване (crop) на видеото, с цел да е по-съвместимо с екрана, на който ще се гледа. При тази интервенция избираме стремежи формат от предварителните настройки – 4:3 или 1:1 за шерване в обществени мрежи като Instagram и 16:9 за възпроизвеждане на широкоекранен тв приемник или при качване в YouTube – или изрязваме свободно видеото, с цел да премахнем черните рамки.

Често ни се постанова да скъсим 4K видеото. Instagram приема видео, по-кратко от 60 секунди, което значи да изрежем или разделим нашите обемисти видеа – това става посредством cut интервенция , при която задаваме интервал от видеото, който желаеме да изрежем, посредством плъзгане на времевата линия и след това натискаме бутона Cut.

Ако пък би трябвало да обединим две 4К видеа – да вземем за пример, едно отвесно от iPhone и един пейзаж от GoPro камера, е удачно да използван завъртане . От вариантите за редактиране избираме завъртане наляво или надясно, с цел да променим ориентацията на видеото по посока на часовниковата стрелка или назад. Можем също да създадем отвесно или хоризонтално превръщане за огледален резултат.

Често стабилизацията на видеокамерите в устройствата, с които снимаме, не е достатъчна  за устойчиво видео. Затова се постанова да използваме програмен продукт за видеостабилизиране  – такава опция е налична в инструментите Tools и по-точно опцията Deshake, откъдето можем да настроим разнообразни параметри и дълготрайност на стабилизирането.

Тъй като обществените мрежи имат ограничавания за продължителността и размера на споделяните видеа, а 4K значи ултра-високо качество и огромен размер на файла, са наложителни преоразмеряване и компресиране . Във VideoProc можем да създадем това по няколко метода – посредством ампутиране на нежелана зона, прекодиране с по-висок коефициент на компресия и така нататък, като внимаваме да на загубим качество.

Ако в миналото сте редактирали 4K видео на остарял компютър, знаете какъв брой постепенно може да бъде това. Ако в процеса е зает единствено централният процесор (CPU), работата на компютъра ще се забави фрапантно. Ситуацията се трансформира радикално с технологията за хардуерно ускоряване , вградена във VideoProc. Тя се възползва от ресурсите на графичния процесор – Nvidia, Intel или AMD. Силно целесъобразно е да активираме тази алтернатива от Hardware Accelerator Engine, включително при превръщане на 4K HEVC видео към H.264.

След наложителните обработки на видеото преди качване в Instagram можем да използван и някои филтри или да прибавим резултати и най-после да го експортираме, като целесъобразния формат е MP4 H.264.

Обработка на 4K видео за YouTube

По същия метод VideoProc може да ни е от огромна изгода, когато приготвяме видео за качване в YouTube. Ако нашият автентичен 4К файл е във формат AVI, WMV, MKV, MXF или AVCHD, можем да използваме VideoProc, с цел да го обръщаме в желания 4K H.264 High Profile при ъплоуд на 4K видео в YouTube.

За задачата импортираме видео файла в програмата и прилагаме разнообразни интервенции. Можем да изрежем някои елементи от видеото, които считаме за ненужни, въпреки че YouTube приема видео с дълготрайност до 12 часа. По-практична е изрязването на рамката на видеото до аспектно съответствие 16:9, което е уместно за гледане в YouTube на цялостен екран – както на компютър, по този начин и на мобилно устройство.

На идната стъпка преоразмеряваме и обръщаме видеото за най-хубавия формат на YouTube. Интелигентният логаритъм за компресиране на VideoProc автоматизирано задава настройките за шифроване, като понижава размера на файла и резервира качеството. Нещо повече, цялостното хардуерно ускоряване употребява дейно GPU ресурсите на компютъра за бърза и гладка обработка на видеото.

Накрая избираме изходния формат MP4 Video for YouTube и натискаме бутона RUN на основния интерфейс, с цел да стартираме преобразуването. Остава да качим готовият MP4 файл, като влезем в нашия YouTube акаунт през уеб браузъра. Препоръчително е да създадем това в браузъра Chrome изключително когато качваме огромни 4К видеофайлове.

Изтеглете гратис VideoProc

На пазара се оферират огромен брой 4K видео конвертори, само че малко от тях обезпечават мечтаните резултати. VideoProc е едно от най-хубавите решения, в частност – когато би трябвало да подготвим сниманите от нас видеа с висока резолюция за качване в обществени мрежи като YouTube и Instagram. Програмата се отличава със модерни функционалности, от които могат да се възползват както фенове, по този начин и експерти.

VideoProc обезпечава гладко и бързо конвертиране на 4К видео, като значително понижава потреблението на процесора, с помощта на хардуерното GPU ускоряване. Нещо повече, с изключение на конвертиране този програмен продукт предлага и редица практични функционалности за редактиране на видео – като изрязване, сливане, преоразмеряване, завъртане, използване на филтри, прибавяне на резултати, воден знак, надписи и други Програмата поддържа също събаряне на видео и музика от над 1000 уеб страницата, както и запис от екран или камера.

Можете да изтеглите видео конвертора VideoProc гратис за Windows и Mac и да решите всичките си проблеми, свързани с 4K наличие и качването му в обществени мрежи, като употребявате цялостното хардуерно ускоряване на графичния процесор. Безплатната версия има някои ограничавания и в случай че потребностите ви са по-големи и също така желаете да получавате регулярни актуализации на програмата и предпочитана техническа поддръжка, можете да купите лиценз за програмата – за една година, пожизнен или фамилен пожизнен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР