Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1

...
Вкъщи с децата правим сами мартеничките, с които на 1
Коментари Харесай

Идея за: Кръгли мартенички

Вкъщи с децата вършим сами мартеничките, с които на 1 март закичваме родственици и другари. Изработването им е придружено с доста развлечение, смях и песни... Сръчните и нетърпеливи детски ръчички усукват в алените и бели конци доста усмивки и най-хубави пожелания. Предлагам ви две хрумвания, чиято реализация не лишава време и са доста лесни за направа.

Традиционна кръгла мартеница
кръгът е знак на вечността и Слънцето, по тази причина е и желан при направата на мартеници.


Необходими материали:

Плътен лист хартия или картон
Пергел и молив (който желае може да )
Бяла и алена прежда, несъмнено.

Очертавате с пергел толкоз огромен кръг, колкото желаете да бъде огромна мартеницата ви. След това вътре очертавате един по-малък. Това ще бъде ширината на вашата мартеница - тя също е по желание.
Изрязвате първо външния кръг, а по-късно и вътрешния. Трябва да се получи нещо сходно на геврече.
Ако желаете можете да, които ви подготвихме и да ги употребявате за шаблонче за картон.
След това стартирате да навивате преждата към картона. Всяка намотка би трябвало да е компактно до другата, с цел да не се вижда белия лист хартия. Може да извършите единия кръг бял, а другия червен.
Друг вид е да извършите едната половина на кръга бяла, а другата алена. Това става като прегънете на две шаблона, с цел да отбележите средата и стартирате – първо с единия цвят, щом стигнете до половината завързвате другия цвят и продължавате да навивате с него.
Когато усучете целия кръг вашата мартеница е подготвена. Връзвате възелче за край. Същото вършиме и с другия кръг.
Усуквате връв от бял и червен конец, оформяте панделка и с двата висящи края връзвате кръговете. Това става като подпъхнете края на шнурчето в някоя от намотките и вържете възел.
След като са подготвени може да декорирате с някакви детайли – мънисто, калинка или цветче.

Вариантите на тази мартеница са доста – може да редувате бяло и алено през по-малки шпации или да усучете дълъг бяло-червен връв и с него да увиете кръга. Изобщо каквото фантазията ви роди.

Ако изберете да извършите по-големи кръгове ще стане чудесна декорация по случай празника за дома или офиса, а в случай че извършите дребни, може да закичете с тях обичаните си хора. Продължава: Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР