Вкарвали голове, всичко вършили заедно и били най-добри приятели като

...
Вкарвали голове, всичко вършили заедно и били най-добри приятели като
Коментари Харесай

По-добър от Златан, но пълен провал

Вкарвали голове, всичко правили дружно и били най-хубави другари като дребни. Златан обаче стана международна звезда, а Тони не съумя да направи този скок.

Един пристан в Малмьо. Слънчевите лъчи потапят крайбрежията на изрисуваното и умерено Балтийско море в прелестна светлина, а белият пясък на плажа скърца под краката на имащите предпочитание да се изкъпят във водите на морето. Топло е, атмосферата е отпускаща и би могло да се сътвори сладникава ария, която да се пусне по държавната телевизия в неделя вечер. Шведската идилия в покрайнините на града с 300 000 поданици е нарушена от двама младежи. Те си играят на кея с топка. Тичат, скачат с кълбото, а по-късно се пробват допустимо най-акробатично да ритат в морето. Те се подстрекават един различен, викат, смеят се и се пробват да впечатлят девойките на плажа с все по-налудничави осъществявания. Не рядко им се получава и на двамата.

„ Аз постоянно бях по-добър от Златан ”

Едно от двете момчета в днешни дни е международна звезда и един от най-хубавите футболисти в последните две десетилетия. Другият също бил толкоз надарен, само че в никакъв случай не съумява да пробие в професионалния спорт и на 33 години още веднъж е при майка си. По-различни от при Златан Ибрахимович и Тони Флигар кариерите надали биха могли да бъдат.

Флигар и настоящият звезден нападател на Манчестър Юнайтед били дълго време неразделни. За меките вечери на кея на Балтийско море Флигар си спомня пред „ Дейли Мейл ” с думите: „ Не болеше да паднеш във водата, тъй че се упражнявахме с часове. Хубавите девойки ни гледаха, а ние бяхме все по-смели. Играехме на точки и мога да уверя: Аз постоянно бях по-добър от Златан ”.

От шестгодишна възраст Флигар и „ Циге ”, както той назовава шведската футболна звезда, дълго време били близки другари. В малко атрактивния проблематичен квартал Розенгарден те зависели един от различен. Карали своите колела BMX по улиците, правели нелепости, само че имали на първо място една мисъл в главата си: Футбол. Часове наред те гледали видео материали на бразилските звезди Ромарио и Бебето и се опитвали да научат техните трикове, дискутирали горещо в кое състезание се играе най-хубавият футбол. Флигар е почитател на британската Висша лига и на първо място на Нюкасъл. Златан, през днешния ден в Манчестър Юнайтед, в противен случай, по този начин споделя тогавашния му другар, не бил за британския футбол. „ Той постоянно искаше да отиде в Италия. И да, най-после съумя да го направи ”, споделя Флигар.

Флигар и Ибрахимович – като близнаци

Попитан за отношението им тогава един към различен, Флигар споделя: „ Ние бяхме като близнаци. Аз бях за него един тип като бащинска фигура. Той ме гледаше, само че беше толкоз самолюбив. Искаше да бъде по-добър от мен във всичко: девойки, футбол, плейстейшън. Понякога нещата приключваха със кавга. Аз бях за него като връх и той искаше да го покори ”.

Двамата прекарват дружно доста дълги интервали, само че и във футболния клуб. Играят дружно при юношите на Малмьо, вкарват серия голове и си извоюват добро име на изключителни гении. Флигар не съумява да удостовери тези упования, изцяло противоположното. Неговият поврат в кариерата идва рано, когато той към момента даже не е навършил пълноправие. През 1999 година Малмьо се бори да не изпадне от елитната Алсвенскан. В решаващия мач против Халмстад отборът получава дузпа в заключителните минути. Флигар тогава е все 17-годишен младок. Въпреки това той взима топката и пропуща от бялата точка. Превърналият се в рекордьор с 20 шампионски трофеи Малмьо изпада за първи път в историята от шведския хайлайф. Ибрахимович написа по-късно своята биография „ Аз съм Златан ”: „ Това наперено копеле Тони влезе в хладилника. Това беше моментът, в който го изпреварих. Тони в никакъв случай не съумя да се върне на топ равнище ”. Ибра отива по-късно в Аякс и печели трофеи още с Ювентус, Интер, Барселона и ПСЖ, а Тони заиграва в Трета лига. Точно както един ледник убива и задушава, пропуснатият углавен удар прави същото със самочувствието на Флигар и лекотата, с която играе. Той не съумява да се утвърди измежду своите връстници, а с по-възрастните му е мъчно. Неговото развиване стопира и той записва единствено седем мача за първия отбор на Малмьо. Две години Флигар остава в клуба, тъкмо като Златан. И до момента в който Ибрахимович минава в Аякс, където започва огромната му кариера, за Флигар нещата не престават в ИФК Лулеа в Трета лига на Швеция.

Контактът с неговия другар Златан е пресечен и вкарването на голове става все по-трудно. Флигар няколко пъти сменя клуба. През 2002 година отива в немския Веен Висбаден, само че не записва повече от три къси участия в Регионална лига Юг. След това продължава в македонския Цементарница (Скопие), само че и там не пробива. Талантът му е като издухан от вятъра, самоувереността изчезнала и упоритостите на зеления терен са в тесни граници.

Изпълненият с адреналин Флигар, който има приятни мемоари със Златан, търси други възможности в подмяна. „ Не беше безусловно алкохолът, само че дрогата: канабис и кокаин, а към това и залозите. Залагах на всичко. Не можех обаче да заменя възприятието да въвеждам голове ”, изяснява Флигар.

Златан прекъсва контактите

През 2008 година Флигар завършва кариерата си след ангажимент в аматьорския БВ 90 ИФ. По това време Златан Ибрахимович към този момент е спечелил шест национални трофеи и за трети път е станал най-хубав футболист на годината в Швеция. С особеното протичане на техните кариери отношението сред двамата се трансформира. В момента към този момент и не съществуват връзки посред им. Ибра прекъсва контакта след прекосяването си в Аякс, а Флигар си спомня: „ Когато играех в Германия, изпратих на Златан известие, а той отговори: „ Кой Тони? ” Аз споделих: „ Хайде, Златан. Ти знаеш кой Тони е тук ”. Изпратих му анекдот, който единствено ние двамата разбирахме, с цел да разбере, че съм аз. Той обаче не отговори в никакъв случай повече ”.

След това Флигар продължава да споделя с взор към тогавашния му другар: „ Добре, ти имаш в този момент твоя личен живот. Разбирам това и се гордея с теб. В случай, че в този момент те срещна, ще кажа: „ Ела тук, хаймана ”. И в действителност го мисля. Имай малко почит към мен. Не ми отнемай моята горделивост ”.

Както Златан, Флигар също написва автобиография. В нея той разказва на първо място детството си с Ибрахимович и назовава книгата си: „ Някога бях по-голям от Златан ”. Неговият неуспех в света на професионалния футбол намира малко място в нея. Днес 33-годишният признава, че е можел да отдаде внимание също и на някои други неща: „ Можех да напише една напълно друга книга. Исках обаче Златан и това, което сме имали дружно, да проявим почит ”.

Така на Флигар остават единствено спомените за едно особено другарство с един с извънреден футболист. Той постоянно ще си спомня за тях. Винаги, когато Златан вкара още веднъж страховит гол и си спомни, че в миналото се е упражнявал по този начин за това. На кея в Малмо, със своя другар Тони, с цел да впечатляват девойките.

По материал на Фалко БЛЬОДИНГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР