ВК Хебър Пазарджик се възползва от правото си да обжалва

...
ВК Хебър Пазарджик се възползва от правото си да обжалва
Коментари Харесай

Решението на Управителния съвет на БФВ не се прилага след жалба на Хебър

ВК Хебър Пазарджик се възползва от правото си да апелира решението на Управителния съвет на БФВ за преустановяване и оповестяване на извънредно класиране, което е в прорез с Устава и разпоредбите на Федерацията, и по този метод влизането му в действие се отсрочва до изговаряне на Общото събране на БФВ.
Уставът и правилникът на Българската федерация по волейбол гласят, че първенец се дефинира единствено след изиграване на плейофи, а при изключителни условия се позволява смяна в дата/и на мачовете, само че текстовете не съдържат правила, които да дефинират първенец по различен способ.
По този метод БФВ е задължена да свика Общо заседание за разглеждане на жалбата. Управителният съвет на БФВ не е разискал личния си Устав и вътрешните правила, в нарушаване на които е взето обжалваното решение, създавайки рисков казус първенец да се дефинира по административен ред, по интернет, а не в спортната зала.
Правни доводи за анулация на решението на Управителния съвет на БФВ:

- Съгласно Устава на Българската федерация по волейбол „ Решенията на Управителния съвет имат неотложно деяние, в случай че не са обжалвани от заинтригуваните членове в едномесечен период пред общото заседание, в сходство е наредбите на ЗЮЛНЦ и Устава на БФВ. “;

- Решението от 31.03.2020 година опонира на Правилника за използване на държавни шампионати от национална волейболна лига, защото дефинира първенец в отклоняване на наредбите за установяване на подобен според Правилника.

- Правилникът не съдържа правила, които да контролират установяване на първенец при изключителни условия. Напротив: при такива условия само се планува отсрочване на срещите съгласно календара за съответната година, направен от Федерацията.

- Съгласно друга разпоредба на Устава на БФВ, Управителният съвет заседава минимум 3 пъти годишно и може да взема решение, в случай че на съвещанието му участват повече от половината от неговите членове. Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна или друга връзка, гарантираща установяването на самоличността му и позволяваща присъединяване му в разискването и вземането на решения. Гласуването по този ред се удостоверява в протокола от председателстващия съвещанието.

- Заседанието на Управителния съвет от 31.03.2020 година, на което е признато обжалваното Решение, е извършено в нарушаване на наредбите на член 15 от Устава, защото осъществената сред членовете връзка не разрешава идентифициране на всеки един от членовете на Управителния съвет.

- Освен това, Решението на Управителния съвет е нестимулирано, тъй като не е поискано мнение от спортно-организационните комисии за надпреварите от държавното състезание, както и правна комисия. Вместо да изиска мнения на тези комисии, за да не „ разсърди “ участниците в Националната волейболна лига – мъже и Националната волейболна лига – дами, Управителният съвет е изискал мнения от участниците в двете лиги като взел Решението напълно в унисон с преобладаващите мнения.

hebarvolley.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР