Визуално това прилича на квартал на Чикаго. Има кафенета, фитнес

...
Визуално това прилича на квартал на Чикаго. Има кафенета, фитнес
Коментари Харесай

Подземният град на Чикаго е голямата загадка за местното население

Визуално това наподобява на квартал на Чикаго. Има кафенета, фитнес салон, повсеместен магазин и няколко бара. Но никой не живее тук, от на никое място не влиза слънчева светлина, а огромна част от жителите на Чикаго даже не подозират за съществуването му.

Това е " Педуей " (Pedway) – мрежа от тунели под американския град, ситуирани под 40 здания в централната бизнес зона на Чикаго. Построен частично през 1951 година, той обезпечава приятни атмосферни условия за разходка измежду огромна палитра от магазини. Разбира се, това не включва директна слънчева светлина, само че доста хора така и така я заобикалят.

 Подземният град на Чикаго е огромната мистерия за локалното население
© http://yochicago.com

Голяма част от магазините и питейните заведения в " Педуей " са свързани с уличната мрежата, като имат входове както на подземно, по този начин и на наземно равнище. Няколко кафенета пък обслужват единствено пешеходната алея в тази част на града.

" Много от локалните не знаят за съществуването на тези тунели. А огромна част от осведомените не могат да схванат смисъла им ", изясни пред английското издание " Гардиън " Маргарет Хикс, която провежда туристически обиколки в чикагския " Педуей ".

В последните години локалната власт стартира да прави опити да разпространява потреблението на тунелите, само че към този момент те не са доста сполучливи. Неправителствена организация от Чикаго даже събра 125 хиляди $, които ще бъдат употребявани за реклама на " подземния град " и превръщането му в туристическа атракция.

 Подземният град на Чикаго е огромната мистерия за локалното население
© Eric Allix Rogers, architecture.org

Основният плюс на " Педуей " е опцията да се разходиш в центъра на Чикаго без да се оглеждаш за коли, велосипедисти или тълпи с хора. Освен това той може да се употребява за по-бързо напредване от локалните поданици, които желаят да избягат от туристическите групи.

За да е още по-привлекателен за разходки, " подземният град " разполага и с библиотека, художествени галерии и фермерски пазар. Стъклен куб пък е алтернативата на стълбищата и ескалаторите, свързващи постройките с тунелите. С него излизането от " Педуей " става задоволително атрактивно и може да накара всеки да повтори.

" Ако имаше по-добра навигация, сигнализация, места за развлечения и просвета, щеше да е в действителност ужасно място ", съобщи изпълнителният шеф на " Педуей " Хауърд Лидер, добавяйки, че градските управляващи към този момент са дали " зелена светлина " планът да се доразвие и да замязя на същински дребен град.

 Подземният град на Чикаго е огромната мистерия за локалното население
© chicagoelevated.com

Това обаче тормози Маргарет Хикс, съгласно която този така наречен квартал може да загуби очарованието си. Тя призна, че пешеходната зона в " Педуей " би трябвало да се усъвършенства, с цел да не се усещат хората изгубени и комплицирани, само че пък по този начин щяла да се изгуби нейната чудноватост.

" Това е девственият квартал на Чикаго. Не желая хората да го превъзпитат. Нека запазим това необичайно място непокътнато ", сподели още Хикс.

90-минутна туристическа обиколка на " Педуей " коства 23 $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР