Визуалният артист Росина Пенчева създава дигитален фотографски дневник, в който

...
Визуалният артист Росина Пенчева създава дигитален фотографски дневник, в който
Коментари Харесай

Майстори на редки занаяти стават герои в изложба

Визуалният актьор Росина Пенчева основава цифров фотографски дневник, в който запечатва моменти от визитите ѝ в работилници на майстори на редки занаяти, развили до съвършенство своите умения. Проектът е въодушевен от работата ѝ като дипломат на интернационалната мрежа за създатели в региона на занаятите " Хомо Фабер " към фондация " Микеланджело ". 

Фотографското проучване носи името " Ръчно сътворено ". В началото на всеки месец, в продължение на половин година, дневникът ще показва индивидуална  фотоистория с текстове за артизани, развили до съвършенство своите умения. Първата е отдадена на 39-годишния габровец Христо Тоцев – занаятчия на суха каменна зидария и ще бъде оповестена на 1-ви ноември. Целта на " Ръчно сътворено " е да предизвика публиката да огледа към редките занаяти у нас от нова вероятност, да въодушеви и да напомни потребността от тяхното предпазване и развиване.

Въпросите, които си слага планът, са какви са аргументите дадени занаяти да изчезват и за какво липсва последователност сред поколенията майстори. Търси се отговор кои са методите за предпазване на обичайните занаяти и каква е мотивацията на най-младите артизани. " Ръчно сътворено " изследва и връзката сред занаятите и устойчивия метод на живот, както и наклонността за завръщането към " хендмейда ". Дневникът дава отговор какъв брой време лишава да създадеш нещо майсторско с ръцете си и по какъв начин се краде поминък.

" Фотографията в " Ръчно сътворено " към днешна дата показва актуалните артизани, само че в дълготрайна вероятност тя остава като образен списък за тях и тяхната активност. Това са хора с неповторими умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти и вършат връзката сред поколенията, развиват и осъвременяват традицията – нашите " живи човешки съкровища ". Те са в директен разговор с културното ни завещание, като творят, пресъздават и показват пред света нашата настояща еднаквост. Наред със занаята, за мен е значимо да срещна публиката и с личността на майстора, който го практикува и неговата работна среда. ", споделя Росина Пенчева, създател и продуцент на плана. За да илюстрира потребността от последователност, дневникът включва майстори от разнообразни генерации и срещи в разнообразни точки на България. Подборът кои рядко практикувани занаяти да бъдат показани и кои да са показаните движимости майстори, е изработен след изследване от страна на фотографката. Всеки един поминък следва да се упражнява на високо професионално равнище от не повече от 10 души в страната. В селекцията място намира и луларството, импортирано у нас от Чехия.

При подбора на майсторите Росина Пенчева се води от единайсетте критерия за върхово достижение, които Алберто Кавали, изпълнителен шеф на фондация " Микеланджело ", дефинира: достоверност, иновация, интерпретация, подготвеност, креативност, майсторство, образование, автентичност, гений, територия и традиция. " Росина има огромен капацитет да показва по най-хубавия метод нематериалното завещание, каквото са занаятите. Защото тя има око за детайлите и може да ги показа пълноценно по фотографски път и с тези фрагменти да направи внушения – към красивото, към забавното, особеното, към това, което хората всеобщо не виждат. Нейната работа като дипломат на фондация " Микеланджело " ѝ отвори нови хоризонти, тъй като съчетаването на фотографските ѝ умения с това да търси и презентира образно занаяти, се явява изключителна композиция от умения, скъпа освен за артизаните, а и за нашия музей и за всички с отношение към занаятите. ", споделя проф. Светла Димитрова, шеф на Регионален етнографски музей навън " Етър " в Габрово, сътрудник на плана. Росина Пенчева е фотограф с нюх и пристрастеност към хващане на креативните процеси в занаятите и изкуството.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР