> Визуализация на проекта за ново пристанище край ВарнаСпоред сайта

> Визуализация на проекта за ново пристанище край ВарнаСпоред сайта ...

Тодор Батков планира да изгради пристанище в канала море-езеро край Варна.

> Визуализация на проекта за ново пристанище край Варна
Според сайта на дружеството става дума за "пристанище, финансирано с частни средства, което ще обогати националната пристанищна инфраструктура и ще въведе съвременните европейски пристанищни критерии и норми".

Според същата информация в пристанището ще се обработват зърнени товари, контейнери, както и генерални товари. Портът е разположен в северната част на кавала, който свързва Варненското и Белославското езеро, на около 16 км от Варна.

Батков е потвърдил пред Maritime.bg и информацията, разпространена в началото на месеца от друго специализирано онлайн издание - TradeWinds, че е финансирал дружеството "Илиин марин", което неотдавна купи, построения през 2009 г. кораб за насипни товари "Булк Нептун". Мениджър на кораба стана варненската компания "Метеор мениджмънт България".

Корабът е бил купен през юли на цена от 15 млн. долара от базираната в Япония компания "Doun Kissen".

През есента на м.г. "Илиин марин" и "Метеор мениджмънт България" са купили и друг кораб – Bedford Castel на цена от 4 млн. долара. Той е построен през 1998 г.

Според информацията, цитирана в международни издания за морски превози, "Илин Марин" планира да придобие още един кораб за насипни товари до края на годината, а след това и други през следващата.

Въпреки, че е финансирал "Илин Марин" Тодор Батков е заявил, че не участва в оперативното управление на компанията.

Източник: blagoevgrad24.bg