Визуализация на проекта Света София край Елин Пелин.Александър Томов в

...
Визуализация на проекта Света София край Елин Пелин.Александър Томов в
Коментари Харесай

Александър Томов в сигнал до Гешев: Хонконгски инвеститор е изнудван проектът му за български Лас Вегас край Елин Пелин да мине под контрола на Борисов.

Визуализация на плана Света София край Елин Пелин.

Александър Томов в сигнал до Гешев: Борисов изиска от хонконгски милиардер контракт за Иван Саздов

Сигнал до основния прокурор Иван Гешев за подсъдни дейности на министър-председателя Бойко Борисов подаде политикът и предприемач Александър Томов, написа

Според него хонконгският вложител Стивън Ло е бил изнудван планът му за създаване на български Лас Вегас край Елин Пелин да " мине под контрола на Борисов ".

Томов твърди, че това се е случило в края на 2013 година, когато водачът на ГЕРБ сформира второто си държавно управление. По това време Томов е основен изпълнителен шеф на плана „ Света София “.

" Стивън Ло ме осведоми, че Бойко Борисов го е поканил на обособена среща, като го е помолил на срещата да не участва Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на госпожа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с различен български екип с изключение на оферти от него /„ в случай че желае новото държавно управление да му оказва помощ “/. На тази среща Бойко Борисов е показал „ индивида с който би трябвало да се работи “, а точно Иван Саздов, притежател на тенис клуба в Банкя, негов персонален другар от детинство и ръководител на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и ръководител на предизборният му щаб през 2009 година Мога персонално да потвърждавам, че обидата и разстройването на вложителя след тази среща бяха големи ", написа в сигнала до Гешев.

Според Томов, с цел да не се стига до прекъсване на към този момент напредналия план, вложителят решил да отстъпи под натиска на Борисов. 

" В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след директния и индиректен напън на Бойко Борисов, ръководещите " България Дивелопмънт Холдингс Лимитед " ЕАД бяха принудени да подпишат контракт с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без Данък добавена стойност ", написа в сигнала на някогашния вицепремиер в държавното управление на Димитър Попов.

Според него " този контракт съставлява неповторим образец за рекетьорски напън с доста тежки последици, освен за съответния план, само че и за десетки други компании, към този момент обвързани с плана. „ Договорът “ сложи вложителя в изцяло неприемлива позиция да заплаща големи суми против услуги, които към този момент бяха обезпечени от Меморандума за съгласие ".

Според Томов договорът е прикрита форма на подкуп в изключително огромни размери.

" Всички действия и услуги, които компанията на Иван Саздов е следвало да извърши по контракт са били или към този момент осъществени или съставляват официални действия по определяне на контакти с държавното управление, Столична община и други институции. Особен разбор и инспекция заслужава цената на контракта. За обикновени услуги част от, които са били отговорности на държавното управление по към този момент подписания Меморандум, цената на контракта от 34 250 000 евро без Данък добавена стойност, което е неуместна сума по всички международни стандарти ", безапелационен е Томов.

Според него в резултат на неприемливата интервенция на Борисов е провален капиталов план за 1,6 милиарда евро.

" Загубени са обилни доходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовият баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е подхваната спомагателна интервенция за неговия преднамерен банкрут. В резултат на тази интервенция са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са направили заплащания в негова изгода и по негови инструкции ", написа още в сигнала.

Томов удостовери пред OFFNews, че точно той е създател на документа.

Ето и цялостния текст на сигнала:

Уважаеми господин Гешев,

I.

В средата на 2013 година в Лондон, взаимно с хонконгският вложител господин Стивън Ло, започнахме огромен капиталов план за създаване на сателитен на София туристически град, които беше наименуван „ Света София “. Опитът на Стивън Ло в капиталовите планове в Хонгконг и Макао разрешиха концепцията да бъде осъществена с огромен резултат за българската стопанска система (приложение 1).

През есента на 2013 година за място на инвестицията беше определен терен към 3000 декара земя в община Елин Пелин, Софийска област в региона сред село Равно поле и град Елин Пелин. Беше направено остойностяване на целия план от американската одиторска компания Cushman&Wakefield. Общия размер на инвестицията беше оценена на 1,6 милиарда евро. По план строителството трябваше да приключи за към 3 години (2015-2017 г.). През интервала ноември 2013 - март 2014 година бяха извършени поредност срещи сред вложителите и редица български министри. Съгласно закона бе основан държавен комитет за поддръжка на плана. В интервала март-юни 2014 година капиталовата компания " България Дивелопмънт Холдингс Лимитед " ЕАД влага над 15 млн. евро основно в терени в община Елин Пелин и закупуването на голф клуба в село Равно поле. През целия този интервал изпълнявах длъжността основен изпълнителен шеф на плана, което през 2013-2015 година бе моя съществена непрекъсната активност. През май-юни 2014 година взаимно с държавното управление разработихме Меморандум за съгласие (приложение 2 ). От името на вложителя персонално подписах Меморандума, а от страна на държавното управление беше подписан от тогавашният министър на стопанската система Драгомир Стойнев. Съгласно Закона за поощряване на вложенията планът „ Света София “ получи статус на най-голям клас вложител –приоритетен капиталов план. Бяха подписани контракти с водещи международни компании като подизпълнители на плана. След сключване на Меморандума стартира в допълнение набиране на средства от частни вложители от Азия и Европа. Проектът бе показан в редица международни и български медии.

През целия интервал след ноември 2013 година, по лично предпочитание Стивън Ло подпомагаше развиването на ПФК ЦСКА АД. За сведение, в края на 2014 година ЦСКА приключи преди всичко в националния футболен шампионат, посредством и на помощта на вложителя. Съвместно със Стивън Ло изготвихме финансов проект за развиването на ПФК ЦСКА АД през 2015 година, като за съществена цел бе спечелването на 32-а шампионска купа и почтено показване в Европейската Шампионска лига.

II.

През октомври 2013г. след оставката на кабинета Орешарски на власт пристигна ново държавно управление отпред с Бойко Борисов. По моя самодейност Бойко Борисов се срещна със Стивън Ло и неговия шеф госпожа Джоузи Лок. Бойко Борисов прояви интерес към плана и в умозаключение на срещата ми сподели „ Този план би трябвало да е под мой надзор “. Не одобрих на съществено неговите думи, само че месец по-късно Стивън Ло ме осведоми, че Бойко Борисов го е поканил на обособена среща, като го е помолил на срещата да не участва Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на госпожа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с различен български екип с изключение на оферти от него /„ в случай че желае новото държавно управление да му оказва помощ “/. На тази среща Бойко Борисов е показал „ индивида с който би трябвало да се работи “, а точно Иван Саздов, притежател на тенис клуба в Банкя, негов персонален другар от детинство и ръководител на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и ръководител на предизборният му щаб през 2009 година Мога персонално да потвърждавам, че обидата и разстройването на вложителя след тази среща бяха големи.

След дълги диспути, в които участвах и с оглед да не стопираме към този момент напредналия план се реши да отстъпим под натиска на Бойко Борисов. Никой в този миг не е очаквал всичко това да докара до неуместен напън за пари и в последна сметка до неуспех на целия план. В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след директния и индиректен напън на Бойко Борисов, ръководещите " България Дивелопмънт Холдингс Лимитед " ЕАД бяха принудени да подпишат контракт с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без Данък добавена стойност (Приложение 3).

Този контракт съставлява неповторим образец за рекетьорски напън с доста тежки последици, освен за съответния план, само че и за десетки други компании, към този момент обвързани с плана. „ Договорът “ сложи вложителя в изцяло неприемлива позиция да заплаща големи суми против услуги, които към този момент бяха обезпечени от Меморандума за съгласие.

III.

Уважаеми господин прокурор,

Изложените обстоятелства, приказват за неприемливо превишаване на власт и права от страна на министър-председателя Бойко Борисов, който е принудил с напън и внушения непознат вложител да подпише очевидно неблагоприятен контракт, което е съществено нарушаване по смисъла на чл.282 от Наказателния кодекс. Доказателства за горното са следните обстоятелства:

- До прословутата загадка среща на тенис кортовете в Банкя лицето Иван Саздов не е познавал вложителя и неговия проект;

- След насила, вложителят трансформира българския екип и неговия изпълнителен шеф и го заменя с контракт с компания на Иван Саздов, чиято подготовка, познание на езици и на практика опит са надалеч от критериите за сходен вид дейност;

- Най-важното доказателство е наличието на самия контракт, който е прикрита форма на подкуп в изключително огромни размери. Всички действия и услуги, които компанията на Иван Саздов е следвало да извърши по контракт са били или към този момент осъществени или съставляват официални действия по определяне на контакти с държавното управление, Столична община и други институции;

- Особен разбор и инспекция заслужава цената на контракта. За обикновени услуги част от, които са били отговорности на държавното управление по към този момент подписания Меморандум, цената на контракта от 34 250 000 евро без Данък добавена стойност, което е неуместна сума по всички международни стандарти.

Министър-председателят Бойко Борисов в бил длъжностно лице по смисъла на член 93 ал.1 от Наказателен кодекс към датата на осъществяване на действието. Нещо повече, той е направил описаните нагоре дейности в своя полза употребявайки подставеното лице Иван Саздов. С това Бойко Борисов е употребявал служебното си състояние и властта, с цел да обезпечи за себе си и на близки до себе си лица, големи по мярка суми, което е жестоко нарушаване по смисъла на член 283 от Наказателния кодекс. Във връзка с това Ви апелирам да ревизирате:

- Събирал ли е средства за изборните акции на ГЕРБ Иван Саздов?;

- Извършвал ли е други финансови интервенции взаимно с Бойко Борисов?;

- Прехвърлял ли е обилни суми Иван Саздов посредством своя кипърска офшорна компания на компания в град Барселона обвързвана с персонална другарка на Бойко Борисов – факт, разследван от каталунската полиция за пране на пари.

Отговорът на тези въпроси безспорно ще Ви докара до извода, че министър-председателят Борисов се е облагодетелствал персонално и е облагодетелствал и свързани с него лица от партия ГЕРБ.

IV.

Въпреки, че в резултат на намесата на министър-председателя планът „ Света София ” бе провален, договорът сред BDHL и Иван Саздов е към този момент употребяван. В началото Стивън Ло посредством своята компания е превеждал кешови суми на Иван Саздов. След като все пак планът не получава зелена светлина, вложителят стопира заплащанията и е заставен да спре целия план. Тогава Иван Саздов пристъпва към правосъдни искове за да получи останалите средства.

Впоследствие Иван Саздов продава компанията си на различен обществен тенис- другар на премиера - Мирослав Печев. След правосъден иск за неизплатени отговорности по контракта с Иван Саздов, голф-клуба в село Равно Поле, благосъстоятелност на вложителя Стивън Ло е присвоен от групата Саздов -Печев. В момента, голф-клубът (цена над 10 млн. евро) се ръководи от друга близка на премиера Борисов фигура.

Вследствие на неприемливата интервенция на Борисов по смисъла на законодателството е провален капиталов план за 1,6 милиарда евро. Загубени са обилни доходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовия баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е подхваната спомагателна интервенция за неговия преднамерен банкрут. В резултат на тази интервенция са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са направили заплащания в негова изгода и по негови инструкции.

Уважаеми господин основен прокурор,

Моля да ревизирате гореспоменатите обстоятелства и да прецените дали министър председателят на България Бойко Борисов е наказателно виновен според член 282 и чл.283 от Наказателен кодекс, а точно Чл. 282. (Изм. - Дъждовни води, бр. 28 от 1982 година, в действие от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 103 от 2004 година, в действие от 01.01.2005 година, изм. - Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което наруши или не извърши служебните си отговорности, или надвиши властта или правата си за да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета и от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, се санкционира с отнемане от независимост до пет години, като съдът може да постанови и отнемане от правото по член 37, алинея 1, точка 6, или с пробация.

(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 28 от 1982 година, в действие от 01.07.1982 година, изм. - Дъждовни води, бр. 89 от 1986 година, изм. - Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006 г.) Ако от действието са настъпили обилни нездравословни последствия или е осъществено от лице, което заема отговорно служебно състояние, наказването е отнемане от независимост от една до осем години, като съдът може да постанови и отнемане от правото по член 37, алинея 1, точка 6. И Чл. 283. (Изм. - Дъждовни води, бр. 26 от 1973 година, изм. - Дъждовни води, бр. 28 от 1982 година, в действие от 01.07.1982 г.) Длъжностно лице, което използува своето служебно състояние, с цел да набави за себе си или за другиго незаконна полза, се санкционира с отнемане от независимост до три години.

На първо място, по горепосочените аргументи е налице превишаване на власт, когато длъжностното лице – индивид на закононарушението, е и орган на власт. Престъплението е резултатно. Престъпният му резултат е на слагане в заплаха: основаване на такава конюнктура, в която има опция да настъпят немаловажни последствия – материални и нематериални (морални). Формата и типът на виновността са директният предумисъл. Допълнително е планувана и специфична цел – набиране за себе си или за другиго каквато и да е полза (имотна или не), или причиняване другиму щета.
Престъпното потребление на служебно състояние е планувано в член 283 Наказателен кодекс. Субект и на това закононарушение може да бъде единствено длъжностно лице каквото е Бойко Борисов.

Изпълнителното действие се състои единствено в потребление на своето служебно състояние, без обаче да се стига до нарушение на отговорностите вътре в самата работа. При такова нарушаване би се осъществил съставът на предходното закононарушение – по член 282 Наказателен кодекс. С оглед на това съставът на член 283 Наказателен кодекс се явява субсидиарен по отношение на него и се ползва, когато няма нарушение на служебна възбрана, несъблюдение на служебно обвързване или превишаване на пълномощия.
На второ място, тук става дума не за държание, което е въобще отвън рамките на службата. Става дума за извънслужебни взаимоотношения, при които обаче се намесва служебното състояние на дееца – оня негов обществен статут, който му обезпечава някакво преимущество във връзка с други лица. Деецът употребява това свое състояние постоянно когато упражнява върху другиго някакво извънслужебно влияние – по своя или по негова самодейност, само че като го свързва със своята работа въобще и поста си в частност.

И на трето място, следва да се има поради, че тук деецът влияе с това, че е шеф / министър-председател/, а не поради това, че е направил или ще направи избрана служебна услуга (деяние по служба), тъй като следователно би направил (взел) рушвет според член 301 Наказателен кодекс.

Същевременно Ви молим да ревизирате:

- Оказван ли е напън върху тогавашния притежател на контролния пакет акции на ПФК ЦСКА АД проф. Александър Томов да съобщи акциите си на други лица;

- Давани ли са „ препоръки “ на вложителя Стивън Ло да се откаже от помощта за ПФК ЦСКА АД;

- Обещавал ли е министър председателят Борисов държавни поръчки за строителство, в случай че Юлиян Инджов и сътрудници отстранят Александър Томов от управлението на клуба;

- Участвал ли е персонално Бойко Борисов в среща за бъдещето на ЦСКА през април 2015г. след която неговите притежатели Юлиян Инджов и Петър Манджуков са пристъпили към преднамерен банкрут на ПФК ЦСКА АД;

Разбира се, ние разполагаме със доста очевидци и доказателства, с цел да се отговори на горните въпроси. Но тези доказателства имат смисъл единствено в случай че формалните български институции стартират следствие по тематиката, за което Ви приканвам.

31.08.2020г.

С почитание,
проф. Александър Томов

Приложения
Приложение № 1 – Проект „ Света София;
Приложение № 2 – Меморандум за съгласие сред българското държавно управление и BDHL;
Приложение № 3 – Договор сред компанията на Иван Саздов и BDHL

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР