Визията на целия Висш съдебен съвет (ВСС) за отпадане на

...
Визията на целия Висш съдебен съвет (ВСС) за отпадане на
Коментари Харесай

Говорителката на ВСС попари много лошо Лозан Панов

Визията на целия Висш правосъден съвет (ВСС) за отпадане на мониторинга над правосъдната ни система даже до края на мандата на сегашната Еврокомисия, е друга от мнението на господин Лозан Панов, което е стимулирал пред представители на Европейска комисия. Не споделям и мнението на господин Панов по какъв начин се организира правосъдната промяна, както той самият е поддържал пред Европейска комисия. Това съобщи във "Всичко коз " говорителката на Висш съдебен съвет Даниела Машева.

"Становището от прокурорската гилдия от Висш съдебен съвет изцяло съответствува с констатациите от последния отчет - Европейска комисия регистрира доста положителни резултати, обвързвано преди всичко с избора на състава на настоящия Висш съдебен съвет, първия директен електронен избор, изработен от сътрудниците по професионалната квота ", уточни Даниела Машева.

"Всъщност концепцията е, несъмнено, всички тези въпроси за противопоставяне на проведената престъпност, корупция на високите етажи и т. н., да бъдат отсега нататък обект на наблюдаване на различен народен механизъм.

Лично смятам, а и преобладаващата част от Висш съдебен съвет смята по този начин, че този мониторинг досега изигра своята роля. Ще бъде основан наш подобен орган, там ще членуват ръководителите на висши съдилища, министри - тъй че няма да има процедура със подозрения. Идеята е да бъде вътрешен мониторинг, каквато е и рекомендацията на Европейска комисия. В него участваме ние и Румъния.

По отношение към другите страни членки не се ползват тези ограничения, предлага се да се намерения за настоящи ограничения за настоящи въпроси, ориентирани към всички страни членки на Европейски Съюз, и всички да бъдем равнопоставени ", добави Даниела Машева.

Според нея е немислимо да се вършат промени в процедурата по избора на нов основен прокурор, която може да започва още от 10 юли. "Президентът има право да прави сходни съвещания, така наречен публични съвещания, може би желанието е обществото да знае, че следва една процедура. И тя да бъде направена по закон, транспарантно. Не може да има промени в процедурата - най-ранната дата е 10 юли, няма време да се вършат законодателни промени, законодателният развой е много по-продължителен. Немислимо е да се вършат сходни промени.

Мога да кажа, че, сравнявайки със законодателството на други страни в Европейски Съюз, нашата процедура, включително и за избор на основен прокурор, и ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, бихме могли да кажем, че е законово написана една от най-прозрачните процедури. Тя ще започва във допустимо най-ранния период - по опция ще я обявим още на 10 юли.

Искаме най-ранно начало на актуалната процедура преди 10 януари 2020 година, когато изтича мандатът на господин Сотир Цацаров. Така че и претендентите умерено да показват концепциите си, да отговорят на въпросите и да попълнят тези заявления на имущественото им положение за спор на ползи ", посочи говорителката на Висш съдебен съвет, която добави, че сега "обстановката във Висш съдебен съвет е доста спокойна ".

Даниела Машева посочи, че Висш съдебен съвет няма подготвеност да се произнася във връзка с възможни разкрития на недекларирани офшорни сметки или имущество на политици. "Ако се появи информация за недекларирани такива, за недвижимо и недекларирано и тествано имущество на магистрати, тогава бихме се заели, само че не и за политици ", разясни тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР