Визията на Саудитска Арабия за бъдещето включва огромни инвестиции в

...
Визията на Саудитска Арабия за бъдещето включва огромни инвестиции в
Коментари Харесай

Как интерес на Саудитска Арабия към "Нюкасъл" предизвика вълнения

Визията на Саудитска Арабия за бъдещето включва големи вложения в спорта, които обаче носят рецензии към страната. Според доста организации за отбрана на човешките права това е затулен метод за азиатската страна да почисти името си пред света, като тематиката постоянно придобива необятен отзив.

Вниманието към Саудитска Арабия притегли вест на Wall Street Journal към вероятната промяна на собствеността на " Нюкасъл ". Според информацията капиталов фонд, обвързван с престолонаследника Мохамед бил Салман, е в напреднали диалози да придобие британския футболен клуб в договорка за 340 милиона паунда.

Новината провокира реакции измежду почитателите към притежателя Майк Ашли, които от години са срещу метода на ръководството на предприемача. Отзвук имаше и от организацията за отбрана на човешките права " Амнести интернешънъл ", която порица възможна договорка.

" Саудитска Арабия е известна с това, че желае да почисти името си, пробвайки се да употребява блясъка и престижа в спорта като инструмент да разсее вниманието от погазването на човешките права ", се споделя в изказването на " Амнести ".

Зад маската на спорта

Придобиването на " Нюкасъл " може ще стане следващото бизнес начинание на Саудитска Арабия в спорта. Държавата се пробва да се показа като по-либерална и отворена към света с вложения в тази сфера.

Голям пазар, към който се е насочил Саудитска Арабия, е точно футболът. Азиатската страна постоянно се включва в наддаването да приема мачове от европейския хайлайф, като неотдавна страната одобри шампионата за суперкупата на Испания и тази на Италия.

Това бяха следващите конгреси, които Саудитска Арабия " купува " в опита си да заеме водещи позиции в спорта. Наскоро страната одобри огромния боксов мач сред Антъни Джошуа и Анди Руис, а в бъдеще ще провежда шампионат по снукър.

 Зрелищната гала преди финала за суперкупата на Испания в Саудитска Арабия
© Associated Press

Зрелищната гала преди финала за суперкупата на Испания в Саудитска Арабия

От " Амнести " хвърлиха обвинявания към Саудитска Арабия основно поради военните спорове и гибелта на журналиста Джамал Хашокжи, който беше погубен в саудитското консулство в Истанбул.

" Има безобразно заличаването на следите към злокобното ликвидиране на Джамал Хашокжи, не престават опасенията по отношение на хакерството от Саудитска Арабия, а военната коалиция, ръководена от страната в Йемен, има кървава история от офанзиви против домове и лечебни заведения ", продължава изказването на " Амнести ".

Небитието на " Нюкасъл "

От няколко години Ашли дава признаци, че желае да се отдръпна и да продаде клуба. Бизнесменът, който има компанията за спортни артикули " Спортс дайрект ", е в " Нюкасъл " от 2007 година, като през това време по този начин и не съумя да притегли почитателите на своя страна.

Отборът продължава да се лута в долната част на таблицата. За престоя на Ашли " Нюкасъл " изпадна два пъти във второто равнище на британския футбол, само че съумя да се върне още на идната година във Висшата лига. Най-високото класиране на тима в същото време е петото място през сезон 2011-12.

Непредсказуемостта в дейностите на Ашли вършат несигурна договорката за продажба. В допълнение вероятно съглашение за продажба за " Нюкасъл " би трябвало да бъде утвърдено от управлението на Висшата лига.

Саудитска Арабия към този момент има диря във Висшата лига. Началото постави принцът на Саудитска Арабия Абдула бин Мосаад, който пое цялостен надзор върху собствеността на " Шефилд " преди година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР