Визията на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности

...
Визията на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности
Коментари Харесай

Министър Петкова запозна китайски ядрени експерти с проекта Белене и особеностите на българския енергиен сектор


Визията на българското държавно управление за създаване на нови нуклеарни мощности в страната бе главен акцент в днешната среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), Китайската нуклеарна енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за нуклеарни енергийни технологии (SNPTC), които са на работна аудиенция у нас. Посещението им в България е една от първите начинания в осъществяване на подписания през юли през тази година сред Министерството на енергетиката и Китайската национална енергийна администрация Меморандум за съгласие по отношение на мирното потребление на нуклеарната сила, заяви пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Министър Петкова показа пред гостите главните характерности на енергийния бранш в страната, целите на българското държавно управление в региона на енергетиката, както и главните стадии в развиването на нуклеарния бранш в България.

С дял от 4% в Брутният вътрешен продукт и заети към 56 хиляди души, енергетиката е един от основните браншове на националната стопанска система, сподели министър Петкова. Тя разясни още, че в страната са налице 10 хиляди мегавата разполагаеми мощности и годишното произвеждане на електрическа енергия възлиза на към 45 тераватчаса.

По думите на изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев България има над 40 годишен опит в употребата на нуклеарни мощности и положителни обичаи и стратегии за подготовка на фрагменти за този бранш. Той напомни, че АЕЦ „ Козлодуй “ е първата атомна централа в Югоизточна Европа, открита през 1974 година Андреев срещна гостите от Китай с сполучливото осъществяване на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на нуклеарната ни централа.

Политиката за ръководство на радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво в България бе показана от Сергей Цочев, член на УС на ДПРАО.

Бъдещото развиване на нуклеарната енергетика у нас бе съществена тематика в диалозите с китайските посетители, означават от МЕ. Изграждането на нова базова мощ ще бъде належащо за гарантиране на енергийната ни сигурност, акцентира Петкова пред участниците в срещата. По нейните думи българската страна преглежда реализацията на АЕЦ „ Белене “ като една от опциите за задълбочаване на енергийното съдействие сред двете страни.

Енергийнията министър напомни, че, съгласно експертни разбори, планът АЕЦ „ Белене “ може да се реализира най-бързо спрямо други сходни планове в района, защото разполага с нужната инфраструктура, лицензирана площадка и оборудването е доставено. Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, разясни Петкова.

Тя напомни и взетото от българската страна решение да се търси опция за реализация на плана взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип, без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите на плана в обособена компания.

Според решение на Министерския съвет от 29 юни 2018 година, до края на м. октомври министърът на енергетиката следва да предложи разновидности за структуриране на плана.

По думите на енергийния министър, реалистично е при започване на 2019 година да има определен вложител.

За китайското държавно управление софтуерното развиване на нуклеарната енергетика е главен приоритет, сподели заместник-генералният шеф на Департамента за нуклеарна сила на Китайската национална енергийна администрация Ши Лишан. Той разясни, че сега в страната се построяват 17 нови реактора.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР