Визия за всички курорти може да влезе в сила, след

...
Визия за всички курорти може да влезе в сила, след
Коментари Харесай

Забраняват тротоарната търговия и животните за снимки в Слънчев бряг

Визия за всички курорти може да влезе в действие, откакто бъде призната втората част от измененията в Закона за туризма. Това разгласи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на план за визията на всички морски курорти, предаава „ Фокус ".
Министърът разясни, че във втория пакет промени в Закона за туризма ще се регламентира статутът на националните курорти.
„ Там ще заложим общите моменти и по-късно в наредбата, която е планувана към него, ще бъдат регламентирани детайлно условията както за архитектурната визия, по този начин и за транспортните схеми ", разяснява министър Ангелкова.
По думите ѝ сега се започва пилотно с визията на Слънчев бряг, тъй като е комерсиално сдружение, което се управлява и за което дава отговор Министерство на туризма. Тя разяснява, че в измененията в Закона за туризма са планувани облекчения и поощрения за тези търговци и вложители, които употребяват типично български артикули.
„ Включили сме термина „ национална достоверност " и ще даваме характерен знак за тези, които оферират типично български артикули, в това число свързани със занаятчийството ", съобщи Ангелкова и изясни, че по този начин ще се запазят българските занаяти.
Отделно от това в Закона за туризма сме добавили „ непринуден етикет " за качество, който е нещо друго от националната достоверност. Там с изключение на предлагането на артикули българско произвеждане и потреблението на разнообразни занаяти, присъщи за България, сме присъединили спомагателни условия, които да подсигуряват високото качество на продукта ", добави министър Ангелкова.
Тя разясни, че в Слънчев бряг ще бъдат неразрешени всички животни, които лятото се разхождат за фотоси из курортите.
„ Така или другояче би трябвало да се съблюдават всички условия. За това прецизно ще наблюдават другите контролни органи. Знаете, че преди началото на всеки летен сезон сътворяваме координационно звено ", съобщи Ангелкова.
„ Търговията по тротоарите в Слънчев бряг ще бъде прекратена. Ще бъдат неразрешени напълно щендерите. Контролът ще бъде извънредно повишен ", сподели тя и разясни, че съгласно договорите за наем в курорта при три разхождащи се щендери нагоре-надолу по тротоарите, договорът ще бъде преустановен.
„ За контрола имаме подписано съглашение в границите на компетенциите на Министерство на вътрешните работи, които да оказват подпомагане на нашите контролни органи ", добави министър Ангелкова.
Тя предвижда, че идващият летен сезон ще бъде забавен.
Като съответни ограничения за Слънчев бряг и плана за визия и слагане на преместваеми обекти в комплекса министърът изясни:
„ Това лято ще сложим новите павилиончета в Слънчев бряг. Когато времето разрешава, ще стартира действителното слагане на павилиончетата, с цел да може в летния сезон да бъдат прекратени строително-монтажните действия ".
Ангелкова изясни, че тези павилиончета са част от плана за визия на комплекса, който цели да има единна единна визия на курорта.
„ Нещо за което сме говорили още от основаването на Министерство на туризма през 2014 година и несъмнено непрестанно сме коментирали на срещи с представителите на сектора, изключително на тези, които са свързани с летния туризъм ", сподели Ангелкова.
Министърът регистрира, че 2017 година е била извънредно сполучлива за българския туризъм.
„ Само за първите 11 месеца имахме над 8,5 млн. задгранични туристи, растеж от 7 %. Слънчев бряг заема максимален дял от цялата статистика. Над 5 млн. нощувки са осъществени там. Приходите единствено от нощувки са над 270 млн. лева единствено в Слънчев бряг. Общо приходите от нощувки и всички други действия, свързани директно и непряко с туризма на курорта могат да се дефинират почти на 1 милиарда лева ", сподели министърът на туризма.
По думите ѝ присъщото за Слънчев бряг и за неговото ръководство е съществуването на смесена благосъстоятелност и оттова несъмнено, разнообразни функционалности, които са свързани с контрола и неговото стопанисване. Министър Ангелкова добави, че идейният план е съгласуван с настоящото законодателство, фактическата конюнктура на място, тъй като са правени и обходи. Министър Ангелкова разясни, че е в предварителни диалози с кмета на Община Несебър и в случай че този план бъде припознат, той може да важи и за територията на целия курорт Слънчев бряг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР