ВизиткаСветлана Йорданова е експерт Опазване на околната среда и зелени

...
ВизиткаСветлана Йорданова е експерт Опазване на околната среда и зелени
Коментари Харесай

Тънкостите при изграждането на фотоволтаична инсталация

ВизиткаСветлана Йорданова е специалист " Опазване на околната среда и зелени планове " в ПроКредит Банк (България) от пет години. Завършва магистърска степен по инженерната компетентност " Екология и запазване на околната среда " в Лесотехническия университет - София. Има над 15 години опит в енергийния бранш и по-конкретно в региона на въвеждането и използването на европейското законодателство по енергийна успеваемост, ВЕИ планове, стабилно развиване и запазване на околната среда. Вече над 20 години ПроКредит Банк е образец за стабилно развиване, което ви разрешава да коментирате експертно въпросите за екологичната политика в банковия бранш. Как поддържате високите си стандарти?
ПроКредит Банк постоянно е поставяла намаляването на риска за околната среда и климата в основата на своя бизнес модел. Още през 2011 година въведохме Система за ръководство на въздействието върху околната среда, посредством която целим да минимизираме отрицателния си отпечатък върху природата. Системата обгръща повсеместен метод, който се концентрира върху три области на екологично влияние:

по какъв начин влияем върху околната среда със личните ни вътрешни процеси; по какъв начин оценяваме и управляваме екологичния риск при кредитиране на нашите клиенти; целенасочени заеми, с които подтикваме зелените вложения при нашите клиенти.

За да потвърдим в допълнение нашия ангажимент, групата на ПроКредит е част и от интернационалната финансова самодейност за запазване на околната среда на Обединените народи (UNEP FI).
Реклама Централата на ПроКредит Банк (България) разполага със лична фотоволтаична апаратура и даже стана първата въглеродно неутрална постройка в Европа, сертифицирана по стандарта EDGE. Как постигнахте този резултат?
- Да, ние приключихме процеса по узаконяване през 2020 година, а началото бе сложено още при проектирането на постройката ни. Внедрените системи и съоръжение ни помогнаха последователно да понижим употребяваната от нас електрическа енергия с 50% в съпоставяне със сходни здания. През годините сменихме осветлението с LED, подобрихме интегрираната сградна система, която спомага за мъдро отопление и климатизация. Най-предизвикателно беше най-после, когато постройката стана 100% въглеродно неутрална. Това беше реализирано посредством построяването на фотоволтаична апаратура, която ни обезпечава електрическа енергия за лично прилагане. Останалото количество, което се постанова да закупуваме, е с гаранция за зелена сила. Това е повсеместен метод, който прилагаме освен в Централното ни ръководство, само че и в клоновете ни. Офисът ни в Пловдив да вземем за пример употребява с изключение на лична фотоволтаична апаратура, също по този начин и литиево-йонна батерия за предпазване на силата.
Какви са трендовете в областта на фотоволтаичните съоръжения и по какъв начин се чака да се развие този сегмент от работата ви?
- Основавайки се на персоналния ни опит с инсталирането на лични фотоволтаични покривни централи, преди три години стартирахме предлагането на артикул за създаване на такива за нашите клиенти. Тогава пазарът за фотоволтаични съоръжения за лично ползване не беше изключително деен, само че през този интервал секторът се промени. Разбира се, за това развиване способстват и възходящите цени на електрическата енергия. Нашите упования са този интерес да продължи освен поради финансовото му отражение върху бизнеса, само че и поради все по-навлизащите устойчиви практики във всички браншове. Нашите клиенти са зелено ориентирани, а дейностите им са движени от желанието да бъдат въглеродно неутрални.
Вие оферирате изцяло решение за създаване на фотоволтаична апаратура. Какво тъкмо е вашето предложение и по какъв метод бизнес клиентите могат да се възползват от него?- Стандартното ни предложение е за 50-киловатова фотоволтаична апаратура с плануван период за погашение на инвестицията пет години. Централата по-късно продължава да създава електрическа енергия още най-малко 20 години, за което клиентът не е належащо да заплаща нито вноски към банката, нито сметки за ток към електроразпределително сдружение. Фотоволтаичните модули имат 15 години продуктова гаранция и 25 години гаранция за продуктивност с 80% успеваемост в края на този интервал. Към инсталацията се инсталира система за енергиен мениджмънт, която спомага да се наблюдава както производството от централата, по този начин и потреблението от бизнеса.
Продуктът, предлаган от ПроКредит Банк, улеснява инвестицията, като в процеса на финансиране са включени и следните спомагателни действия:
Реклама
Проектиране и окомплектоване на документацията; Изграждане на покривна структура без значение от покрива - скатен, еднакъв, керемида, бетон, ламарина и т.н.; Закупуване и доставка на оборудването до всяка точка на страната; Монтаж и въвеждане в експлоатация; Непрекъснат мониторинг и профилактика при нужда за първите пет години; Включено финансиране на Данък добавена стойност сумата без нужда да се възвръща по кредита; Очаквано произвеждане от централата - 68 MWh на година.

Единственото нещо, което клиентите би трябвало да създадат, е да обезпечат достъп до покрива, където ще се намира централата.

Разбира се, подготвени сме да спомагаме с финансиране на фотоволтаични съоръжения с мощ, друга от нашето общоприетоо предложение. Възможно е компанията да избере и различен реализатор на целия развой.
В какво се показва съотношението сред разноските и изгодите на предлаганото от вас финансиране за създаване на фотоволтаична апаратура?- Едни от най-важните изгоди за вложителите са финансовите. Фотоволтаична апаратура с мощ 50 kW икономисва на клиентите ни повече от 10 000 евро годишно разноски за електрическа енергия. При по-големите мощности тези спестявания се усилват. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Пловдив Реклама
Към голямата финансова изгода прибавяме и нематериалните улеснения от предлаганото от нас финансиране:

без разноски за самоучастие; къс период за изплащане; самостоятелност в доставките на енергийни мощности; резистентност и предвидимост във връзка с енергийните разходи; екологично произвеждане.
Как решавате коя фотоволтаична централа е най-подходяща за избран клиент? Има ли значение покривът, на който тя ще бъде сложена?
- При съществуване на интерес за инвестиция във фотоволтаична централа от настоящ или евентуален клиент ние пожелаваме съответна информация за обекта за да бъдем оптимално потребни в препоръките си. Изготвяме обстоен разбор на настоящото ползване на електрическа енергия от бизнеса, с цел да преценим какъв е нужният потенциал на фотоволтаичната апаратура. За това спомага товаровият профил, който ни дава информация за потреблението на клиента в другите часове на деня. Ние съобразяваме това ползване с почасовото произвеждане от централата, която бихме предложили на клиента. Площта на покрива също има основно значение, с цел да се дефинира мощността на инсталацията . Също по този начин е значимо да знаем какъв е видът на покрива както във връзка с наклона , по този начин и във връзка с ревюто за да се избере вярната структура. В случай че централата бъде построена на земя, а не на покрив, е нужно да се обърне внимание на близки обекти, които биха засенчили инсталацията, както и други фактори, влияещи върху успеваемостта на производството.
За какво би трябвало да внимават клиентите при избора и реализацията на един подобен план?
- Поради високата цена на електрическата енергия за икономически консуматори в последните месеци търсенето на такива съоръжения се усили неведнъж. Доста компании започнаха да се занимават с доставката на съоръжение и построяването на фотоволтаични централи, само че една част от тях нямат нужните опит и потенциал за осъществяването на тази активност. Ние постоянно съветваме клиентите ни да сортират деликатно изпълнителите на техните планове, да ревизират за референции и гаранционни условия. Също по този начин цената не всеки път би трябвало да е водеща, тъй като при някои предложения се оказва, че има спомагателни разноски, които не са упоменати в началото. Важно е клиентите да са наясно с цялата процедура по легализиране на инсталациите според от това дали са единствено за лично прилагане, с продажба на остатъка или напълно за продажба.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Защитени ли са фотоволтаичните централи от метеорологичните условия?
- Когато панелите са направени от качествени материали и са инсталирани по избрани стандарти, фотоволтаичната централа е устойчива даже и при неприятни климатични условия. Конструкцията би трябвало да бъде съобразена с придвижването на слънцето и през зимните месеци, оставяйки нужното разстояние сред панелите, с цел да не се засенчват. Наличието на разстояние за свободно придвижване на въздух и изстудяване на панелите също оказва въздействие върху успеваемостта на централата, изключително в пиковите летни месеци. Снежната завивка е различен фактор, който експертите би трябвало да вземат поради при пресмятане на тежестта на натоварването , което може да бъде издържано от структурата и покрива на обекта. С цел да понижат риска от загуба на имущество ние предлагаме на нашите клиенти да застраховат своята фотоволтаична апаратура.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР