ВизиткаПитър Рубен е кънтри мениджър на KBC Груп в България,

...
ВизиткаПитър Рубен е кънтри мениджър на KBC Груп в България,
Коментари Харесай

Като компании имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата

ВизиткаПитър Рубен е кънтри управител на " KBC Груп " в България, ръководител на управителния съвет и основен изпълнителен шеф на ОББ. До назначението му на тези позиции е основен изпълнителен шеф на KBC Bank в Ирландия. Какво реализираха ОББ и ДЗИ в уговорката си да подобрят въздействието си върху климатичните промени?
Осъзнаваме, че изменението на климата е значително предизвикателство на нашето време. " KBC Груп " е една от първите, подписали Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата. Поетите в този подтекст задължения се отнасят както за ОББ, по този начин и за ДЗИ. Набелязали сме разнообразни подходи, по които можем да допринесем за прехода към устойчива стопанска система.

Първият метод е непосредствено посредством понижаване на въглеродния отпечатък от личните ни интервенции. Ние сме на път да понижим въглеродните си излъчвания със 75% до 2025 година (спрямо 2015 г.). През 2020 година тези излъчвания бяха редуцирани с 56% (7505 тона CO2) по отношение на 2015 година (16 880 тона CO2). Планираме до 2050 година да имаме нулев отпечатък. В нашите интервенции интензивно се стремим да използваме различни енергийни източници, да редуцираме потреблението на вода и хартия, както и да усъвършенстваме преработването на боклуци.

Най-голямото влияние, което оказват финансовите институции, е главно непряко, а точно посредством финансовите, капиталовите и застрахователните услуги, които предоставяме на нашите клиенти. " KBC Груп " е създала обхватен набор от политики в това отношение, като да вземем за пример преустановяването на финансиране на действия, свързани с въгледобив и приложимост на въглища. Зелената договорка ще предложи доста благоприятни условия да помогнем на нашите клиенти да допринесат за сполучлив преход и ние създаваме решения, които им разрешават да се включат в този преход.
Реклама
Припознаваме като наша отговорност и повишението на осведомеността на нашите чиновници за тези проблеми и им оказваме помощ да схванат по какъв начин всеки от нас може да приспособява личното си държание, с цел да има позитивен принос. И не на последно място - ускоряваме партньорствата си със заинтригуваните участници в обществото, които са отпред на програмата за прекосяване към нисковъглеродно общество.

Ако би трябвало да сме почтени, в България към момента малко изоставаме от еволюцията на множеството други вътрешни пазари на " KBC Груп ", само че в ОББ и ДЗИ имаме вяра, че тази наклонност бързо ще се промени.
Какви са съответните цели на ОББ и ДЗИ за по-нататъшно понижаване на въглеродния отпечатък в бъдеще?
- Предприемаме съответни ограничения, включващи непряко ползване на сила, което ще докара до понижаване с 2998 тона CO2 до 2025 г.; също по този начин редуцирахме бизнес пътуванията и превоза, водещи до икономисване на 435 тона CO2 до 2025 година Въвеждаме ограничения, обхващащи разделното събиране на боклуци, потреблението на вода и хартия, които ще доведат до понижаване с още 17,35 тона CO2 до 2025 година
Защо е значимо финансовите институции да вземат участие интензивно в договарянията и битката с изменението на климата?
- Европейски Съюз и ЕЦБ виждат финансовия свят като лост за ускорение на прехода и по този начин нашата промишленост автоматизирано попада в челните редици на тази борба. Отвъд регулацията обаче ние имаме вяра, че това е едно от огромните провокации на нашето време и като водеща финансова група не можем да останем безучастни. Все повече клиентите ни ще чакат да задаваме тона по линия на устойчивостта и да им оказваме помощ в техния личен път към стабилно бъдеще.
Реклама Как ОББ и ДЗИ могат да оказват помощ на своите клиенти и на други компании като цяло да понижат въглеродния си отпечатък?
- Компаниите ще би трябвало да могат да мерят въздействието си върху климата и - където е належащо - да имат характерен проект за деяние. Европейски Съюз създава общоприета скица за подредба. Банките, застрахователите и фирмите, ръководещи активи, ще би трябвало да ползват тези измервания, с цел да разграничат рисковия профил на техните клиенти във връзка с климата. Това в последна сметка ще докара до диференцирано систематизиране на капитала. Просто казано - за компании, които са недобре готови, ще бъде по-трудно и по-скъпо да получат финансиране и застраховка. Обратното също е годно.

Управлението на този преход е комплицирано предизвикателство както за финансовите институции, по този начин и за нашите клиенти. В " KBC Груп " към този момент започнахме да споделяме интензивно тези проблеми с клиентите си и скоро ще стартираме нови начинания, с цел да ги подпомогнем да създадат своя преход.

Вярвам, че би трябвало да гледаме на това като на опция да преосмислим метода, по който управляваме нашия бизнес. Ние като компании имаме решаваща роля за по-устойчиво бъдеще в страната и на планетата.
От какво се състои Програмата за стабилно финансиране и по какъв начин може да бъде от изгода за вашите клиенти?
- Регулаторният напън върху банките да рапортуват и да работят във връзка с изменението на климата ни задължава да оценим въздействието върху устойчивостта на нашия кредитен портфейл, вложения и клиенти, защото комбинираните стопански и финансови въздействия, свързани с изменението на климата, могат да доведат до обилни бъдещи загуби както за банките, по този начин и за фирмите. ESG се отнася до набор от критерии, които към този момент играят роля в процеса на взимане на капиталови решения или в интервенциите на компанията. По този метод става все по-важно да имаме по-задълбочен взор върху дейностите на клиентите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Климат 3 Седмицата 1 Енергетика 2 Климат 3 Седмицата 1 Технологии 2 Градове 3 Седмицата Реклама
Тези оценки на ESG са част от по-мащабна работа, която планува голям брой цели: да осъществим своите задължения към климата като банка и да съблюдаваме всички наложителни условия за отчитане. В същото време да предоставим пълноценно потребителско преживяване по пътя към стабилно развиване.

Нашата последна цел е да работим дружно с клиентите си, да бъдем техен сътрудник в оправянето с проблемите на устойчивостта. Когато имаме по-задълбочено схващане за естеството на техните действия, ние ще бъдем по-способни да ги подкрепим с подобаващи решения, които ще създадат бизнеса им по-устойчив на бъдещето, а тях - подготвени да се оправят със характерните провокации.
Как ОББ и ДЗИ ще съумеят да реализират по-зелено портфолио?
- Ние непрестанно усилваме предлагането на ESG артикули както при вложенията, по този начин и в кредитирането. " KBC Асет мениджмънт " има повече от 15 години опит в тази област и след няколко месеца ще стартираме предлагането на пакет от най-хубавите ESG фондове в България. В " KBC Груп " в интернационален проект през тази година към този момент 70% от новите вложения отиват в подобен вид фондове и чакаме същата наклонност да се развие и тук, в България.

Предстои ни да стартираме заем " Зелена ипотека ". Поставили сме си упоритост да утроим размера на портфейла от възобновими енергийни източници и да подсигуряваме, че неговият дял в общия енергиен портфейл на ОББ е най-малко 65%. За задачата имаме специфичен кредитен артикул за финансиране на фотоволтаични централи до 2 MW. Поглеждайки напред, виждаме още повече благоприятни условия да помогнем на нашите бизнес клиенти, на които да осигурим достъп до финансови принадлежности и дотации от Европейския съюз като част от Зелената договорка на съюза.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР