ВизиткаКаталин Крецу е генерален мениджър във Visa Europe за Румъния,

...
ВизиткаКаталин Крецу е генерален мениджър във Visa Europe за Румъния,
Коментари Харесай

Visa: Подкрепяме дигитализацията на малкия бизнес

ВизиткаКаталин Крецу е общоприет управител във Visa Europe за Румъния, България, Хърватия и Словения. Той става част от Visa през 2004 година, поемайки ръководството на интервенциите на компанията в България и Румъния. След присъединението им към Европейски Съюз през 2007 година и метаморфоза във Visa Europe двете страни се оказват в разнообразни подрегиони. Крецу поема районното ръководство на пазарите в Румъния, Хърватия, Словения, а по-късно и Малта. През 2021 година след нова метаморфоза поделенията в България, Румъния, Хърватия и Словения стават част от централноевропейския район за Visa Europe и по този начин, близо 15 години по-късно, България още веднъж влиза в района, за който дава отговор Крецу. Г-н Крецу, какви промени забелязвате тук съвсем 15 години по-късно?
София е доста изменена - градът се е увеличен, изникнали са нови съвременни здания, покупателната дарба на хората е нараснала, на всички места се виждат логата на огромни интернационалните компании. През последните години доста румънци избират България за лятната и зимната си почивка и споделят усещанията си както за добре развитата туристическа инфраструктура, по този начин и за спомагателните услуги, на които се радват в страната. От позиция на бизнеса Visa означи забележителен растеж на локалния пазар още преди пандемията, като имаме поради, че България е страна, в която към момента се избират парите в брой. През последните години, изключително в изискванията на пандемия, потреблението на цифрови разплащания обаче се увеличи доста, защото хората припознаха техните преимущества - сигурност, експедитивност и улеснение.
Кои са главните трендове в разплащанията, които се откроиха след началото на пандемията преди две години?
- Както към този момент споделих, развиването на цифровите разплащания се форсира и това, което чакахме да се осъществя за четири-пет години, се случи за една-две. Ограниченията при пътешестване усилиха потреблението на вътрешния пазар. Наблюдаваме също по-голям фокус върху дебитните карти спрямо кредитните такива.

Наред с дигитализацията на разплащанията още при започване на пандемията хората усилиха търсенето на безконтактни разплащания, като в това отношение по растеж България е измежду водачите в Европа.
Реклама
Свидетели сме на бързо развиване и на мобилните разплащания. Вероятно сте забелязали, че банките към този момент оферират свои цифрови портфейли за мобилни разплащания, като редом с това от ден на ден навлизат Гугъл Pay и Apple Pay. В България картодържателите бързо възприемат тези нови способи.

Ограниченията в следствие от пандемията доведоха и до растеж на онлайн разплащанията. Растежът в България е в унисон с този в останалата част от Източна Европа. Ако преди хората използваха този канал, с цел да купуват най-вече електроника, в този момент той става все по-популярен и за артикули от първа нужда, като храна да вземем за пример.

Нещо, което ни прави доста горди, е въвеждането на системата за безконтактни разплащания в градския превоз. Сега жителите и гостите на София могат да платят пътуванията си в трамваите, рейсовете, тролеите и метрото единствено с едно приближаване на банковата си карта, смарт часовник или телефон до устройството за валидиране. Това е една от нововъведенията, която трансформира всекидневието на хората към по-добро. Зад планове като този стои напрегнатата работа на разнообразни екипи както от страна на Visa, по този начин и на други инфраструктурни компании. Наистина съм горделив от това, което реализира локалният екип на Visa.
Разкажете повече за трендовете, които наблюдавате в България и района.
- Тенденциите, които следим в България, са налице и в цяла Европа - в над 20 страни отчитаме 40% или повече растеж на електронната търговия при съпоставяне на данните за юни 2020 година с тези за юни 2021 година В Унгария да вземем за пример растежът е съвсем 50%, в Хърватия е над 40%, в Полша - съвсем 30%, и Румъния - съвсем 40%. От този порядък е растежът и в България.
Реклама
Също по този начин общият размер на картовите разплащания в страната се усили с малко над 20% през декември 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Припомням, че 2020 беше годината на огромния стопански спад и макар рестриктивните мерки, свързани с пандемията, броят на разплащанията нараства с двуцифрени проценти.

Друга наклонност, която следим по време на ковид-19, е, че хората преоткриха кварталните магазинчета. Това пък накара тези бизнеси да се замислят по какъв начин да усилят оборота си. Под натиска на търсенето от страна на клиентите доста от дребните търговци погледнаха в посока приемане на заплащания посредством банкови карти както при покупка на място, по този начин и онлайн.

В европейски мащаб 34% от дребните и междинните бизнеси вкараха цифрови разплащания, с цел да усилят продажбите си, а 23% стартираха напълно нов бизнес.
Как още стимулирате дребния бизнес да минава към електронни заплащания?
- За доста бизнесмени онлайн търговията се трансформира в метод на оцеляване. Надяваме се, че ползата в тази посока ще остане и след пандемията, защото това е един спомагателен канал за продажби.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Пазари 3 Свят 1 Право 2 Свят 3 Компании 1 Неща 2 Технологии 3 Право Реклама
С растежа на онлайн поръчките и смяната на потребителските настройки се опитваме да подтикваме заместването на наложените заплащания с картови. Предлагаме нови артикули в тази посока, като да вземем за пример SoftPOS. Това е приложение, което трансформира смарт телефона в платежен терминал. Мисля, че оферти като това ще революционализират пазари като България и Румъния, където има доста самонаети хора - водопроводчици, таксиметрови водачи, юристи, лекари и други Те не желаят да носят със себе си ПОС устройство, а и то покачва разноските, в случай че размерът на продажбите не е огромен. Превръщането на смарт телефона в устройство, приемащо картови разплащания, обаче може да накара повече търговци да одобряват такива.

Също по този начин на европейско равнище поддържаме дребните бизнеси посредством образования и им предоставяме информация за преимуществата на картовите разплащания, в това число онлайн.
Как гледате на криптовалутите? Какво прави Visa в тази тенденция?
- Вярваме, че ролята ни е да свързваме криптоекосистемата с нашата мрежа от 70 млн. търговеца и 10 хиляди финансови институции. Партнираме си с над 50 криптоплатформи, с цел да им помогнем да оферират Visa карти. Това улеснява заплащанията посредством криптовалути за покупки на необятния пазар при търговци, които другояче работят единствено с нормалните парични средства.

Освен това предлагаме благоприятни условия за пазаруване на криптовалути от страна на притежатели на Visa карти. Подкрепяме финтех фирмите, в това число в тази посока. Мисля, че към този момент е налице забележителна наклонност в тази посока, като през първата половина на тази година преминахме границата от 1 милиарда $, изхарчени под формата на криптовалути в международен мащаб. Разбира се, това не е забележителен размер на този стадий на фона на размера на разплащанията през Visa карти, само че би трябвало да се има поради, че става дума за пазари, способи на заплащания и решения, които не бяха тук единствено преди година.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Как виждате бъдещето на заплащанията в подтекста на повсеместната цифровизация?
- Напоследък пораждат нов вид компании, през които минават парични средства. Става дума за компании, които трансформират метода, по който хората влагат, получават заеми или реализират трансфер на средства до близки и другари. Друга наклонност е обвързвана с нуждата за изпращане на пари, да вземем за пример при делене на общи сметки. Това са иновационни решения, осъществени точно от нов вид компании - финтех. Те дружно с софтуерните колоси трансформират международната платежна екосистема.

Visa също е част от наклонността. Преди време бяхме възприемани като компания за пластмасови карти. Нашата визия е да се нареждаме като софтуерна компания за цифрови разплащания и за образуване на финансовите потоци сред хората, фирмите и държавните управления.

Дигитализирането на паричните потоци сред страната и жителите, страната и бизнесите, както и сред хората и бизнесите по посока страната би трябвало да е значим приоритет на развиване. Мисля, че в България имаме доста работа в тази тенденция. Разполагаме с модели и положителни практики, решения и политики, защото знаем по какъв начин протичат тези процеси в други страни.

Нека не забравяме, че въвеждането на електронни заплащания въздейства позитивно върху изсветляването на стопанската система. Известно е, че в България сивата стопанска система е забележителен проблем, решаването на който може да докара до растеж на Брутният вътрешен продукт. Дигиталните разплащания са един от най-ефективните способи в битката с стопанската система в сянка и Visa има забележителен опит и запас, с които да спомага за нейното стесняване.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР