ВизиткаД-р Весела Маркова е акушер-гинеколог в Аджибадем Сити клиник Университетска

...
ВизиткаД-р Весела Маркова е акушер-гинеколог в Аджибадем Сити клиник Университетска
Коментари Харесай

Д-р Весела Маркова: Всяка бременност протича различно и често непредвидимо

ВизиткаД-р Весела Маркова е акушер-гинеколог в " Аджибадем Сити клиник Университетска болница Токуда ". През 2008 година се дипломира като доктор в Медицинския университет - София, като година по-късно печели конкурс и стартира образование като първия специализант по акушерство и гинекология в " Аджибадем Сити клиник Университетска болница Токуда ". Придобива компетентност през 2012 година, а през 2013 година се причислява към екипа на болничното заведение. Преминала е курсове по ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия и лапароскопска хирургия в АГ. Коя бременност се дефинира като високорискова и кое алармира за идни проблеми?
Всяка бременност протича друго и постоянно непредвидимо. Въпреки това има условия, съгласно които дефинираме някои бременности като високорискови. Юношеската възраст или възрастта на дамата над 35 години водят до по-висок % евентуални опасности. Прекомерно ниско или високо тегло също. Освен това съществуването на хронични болести - кардиологични, ендокринологични, бъбречни, инфекциозни, автоимунни, предшестващи онкологични, ортопедични, даже психологични болести на майката. Риск има и при по този начин наречената обременена акушерска анамнеза - спонтанни аборти, инвитро фертилизация, затруднения при предходна бременност, проблеми по време или в плацентарен интервал на предхождащо раждане. Често обикновено протичащи бременности минават в рубрика високорискови в друг стадий от гестационната седмица. В ранни стадии при тях се следят най-често кървене или болки. С напредването на бременността се среща цервикална непълнота - съкращаване на маточната шийка, болки и стягания, инфекции на майката, които слагат бременността в риск. Рискови са и бременностите след оперативни интервенции на женската полова система - конизация, миомектомия и други.

Като цяло знаем по какъв начин стартират една бременност и едно раждане, само че в никакъв случай не знаем по какъв начин ще протекат и завършат.
Какви спомагателни проучвания би трябвало да се създадат при рискова бременност?
Стандартното следене включва параклинични проучвания и профилирани проучвания от АГ - фетална морфология, биохимичен скрининг, ехографии за следене на регулярен интервал от време, генетични проучвания при потребност. Честотата и количеството на проучванията се уточняват при всяка обособена пациентка от наблюдаващ АГ. При дамите с хронични болести от основна значимост е прецизното следене на болестта от подобаващ експерт. Съвместното следене от АГ и от подобен експерт е главен фактор за сполучливото протичане на тези бременности.
Реклама При една рискова бременност наложително ли е да се организира планувано раждане?
Нищо не е 100% в медицината. Много зависи какъв е съответният риск и каква е патологията. При пациентки с висок риск от прибързано раждане да вземем за пример след прекосяване на 37 гестационна седмица автоматизирано този риск отпада и раждането се оставя на импровизиран ход. Що се отнася до патологично прикрепване на плацентата, многоплодни бременности, патология от страна на родилката или други аргументи за неспособност за обикновено раждане, тогава се възнамерява съгласно обстановката.
Как най-често се подхожда при неналичието на напредък при раждане?
Липсата на напредък при раждането най-често се дължи на пелвиофетална диспропорционалност (диспропорция сред размера на бебето и таза на родилката - бел. ред.). Често тогава стартират маточни контракции, само че незадоволително ефикасни, като след това могат да стопират. Ако има единствено непринудено приключване на околоплодни води и липса на маточни контракции при подобаващ цервикален статус повече от 12 часа да вземем за пример, се минава към окситоциново индуциране на раждането. Ако в хода на интензивно раждане липсва напредък, се преоценява държанието и при потребност се минава към оперативно родоразрешение.
Кога бременността се счита за рисково преносена и какви ограничения се вземат?
Стандартно бременността продължава 40 седмици. Денят, избран като евентуален термин на раждане, е финалът на седмица номер 40. Това е математически изчислено съгласно общоприет 28-дневен менструален цикъл. Невинаги бебета се раждат навръх термин. Поведението при преносена бременност е в границите на 7 дни от термина да се вършат записи на тоновете на бебето, да се следи количеството околоплодна течност и положението на плацентата. След навършване на 7 дни най-често пациентките се одобряват в стационар и се родоразрешават съгласно акушерския статус.
Какъв е рискът за майката и бебето, в случай че плодът е по-голям или по-малък?
Зависи дали приказваме за по-едро или по-малко бебе по отношение на гестационната му възраст или за бебе, родено по-рано от плануваното. Зависи и от телосложението на майката, както и от поредността на раждането. При добре проследена бременност ние знаем дали бебето дава отговор по мярка на своята гестационна възраст, или пораства по-голямо или по-малко. Това дава опция да предвидим до някаква степен размера му. Има положения на майката, като да вземем за пример гестационен диабет, които водят до по-високо тегло на бебето, без това обаче да значи, че то има нужната белодробна зрялост за акомодация. За да се предотврати белодробната незрялост на плода, се прибягва до кортикостероидна профилактика. Често хората бъркат величина на плода и зрялост на плода, което е неточност. Някои по-малки на тегло бебета се приспособяват по-добре от огромните такива.
Реклама
Когато приказваме за наедрял плод и раждане, най-големият риск е дали бебето ще премине през родовия канал. При по-едрите бебета има по-висок риск от проблеми в хода на раждането и при съществуването на такива е рационално прекосяване към оперативно раждане в полза на плода и майката. При недоносените бебета също съществува риск от увреждане в хода на едно обикновено раждане.
Кога се случва перинаталната асфиксия и по какъв начин може да се избегне?
Перинаталната асфиксия (нарушение на дишането и циркулацията - бел. ред.) може да се случи на всеки стадий от раждането, а при патология на пъпната шнур или плацентата - и в хода на бременността. Като изключим незабавните положения - маточна руптура, отлепване на плацентата, контузии, най-често риск от асфиксия има при недоносеност от страна на плода, при прилепяне на пъпна шнур при маточни контракции, при неефективни напъни на стадий изпъждане на плода и други. При раждане на бебе в седалищно предлежание имаме най-много 3 минути за раждане на главата заради риск от прилепяне на пъпна шнур и асфиксия на плода. В хода на раждането има интензивно наблюдаване и следене на детските сърдечни тонове точно с цел да се следи за подобен проблем.
Какви са неправилните позиции на бебето при раждане?
Има атипични и патологични позиции на бебетата. Атипичните са тези, при които въпреки всичко е допустимо при избрани условия и висок риск от затруднения да се реализира вагинално раждане - индиферентно предлежание, лицево, челно, седалищно. Има и патологични такива - напречно, напряко, челен и заден асинклетизъм, при които вагинално раждане е на процедура невероятно. В днешно време по-голямата част от атипичните предлежания на плода се родоразрешават оперативно за минимализиране риск от затруднения.
В кои случаи е нужна епизиотомия?
Епизиотомията е прорез, който подхващаме в случаи, в които има заплаха от разкъсвания при естествения фамилен развой. Също по този начин и при нужда от налагане да вземем за пример на вакуум. Той се прави в помощ на раждането на главата на бебето. Този прорез се третира чрез хирургичен тегел, като възобновяване е в пъти по-лесно от възобновяване при по-сериозни спонтанни разкъсвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР