Визитка Михаела Калайджиева е главен директор Корпоративна политика на Yettel

...
Визитка Михаела Калайджиева е главен директор Корпоративна политика на Yettel
Коментари Харесай

С най-големия соларен парк в България превръщаме мрежата на Yettel в зелена

Визитка Михаела Калайджиева е основен шеф " Корпоративна политика " на " Yettel България " и има над 20 години опит в областта на правото, регулациите и телекомуникациите. Отговаря също за ESG политиките на телекома и има централна роля в създаването на петгодишната тактика за стабилно развиване, която телекомът разгласи в края на предходната година. Като част от PPF Telecom Group, която през 2022 година се ангажира обществено да дефинира цели за съкращаване на излъчванията на парникови газове, Yettel работи и над редица ограничения, целящи редуцирането на въглеродния отпечатък на компанията. Визитка Михаела Калайджиева е основен шеф " Корпоративна политика " на " Yettel България " и има над 20 години опит в областта на правото, регулациите и телекомуникациите. Отговаря също за ESG политиките на телекома и има централна роля в създаването на петгодишната тактика за стабилно развиване, която телекомът разгласи в края на предходната година. Като част от PPF Telecom Group, която през 2022 година се ангажира обществено да дефинира цели за съкращаване на излъчванията на парникови газове, Yettel работи и над редица ограничения, целящи редуцирането на въглеродния отпечатък на компанията. Много хора не си дават сметка, само че електрическата сила за мрежите на телекомите е един от главните източници на въглеродни излъчвания при тези компании. Yettel обаче е намерила решение на този проблем - посредством контракт за пазаруване на зелена сила. Как и за какво стигнахте до това решение? Подобни покупко-продажби към момента са необичайност за локалния пазар.
Големите бизнеси имат и огромна отговорност към планетата и хората и нашата работа не трябва да е обвързвана единствено с предлагането на артикули и услуги, само че и с отношението към ресурсите и потреблението като цяло. Като един от водачите в телекомуникациите в страната ние ясно и изрично поемаме този ангажимент. В осъществяване на един от стълбовете в нашата тактика за стабилно развиване - грижата за околната среда, намерихме решение, с което вършим решителна стъпка в посока декарбонизация. Чрез доставка на електрическа енергия от най-големия слънчев парк в България, който се намира във Верила планина, към този момент зареждаме над 85% от телекомуникационната ни мрежа с сила от възобновими източници.
Какви тъкмо ще са резултатите от съглашение за пазаруване на сила?
Мащабният план включва построяването на 124-мегаватовата фотоволтаична централа наоколо до южния скат на Верила планина, до Дупница. Тя е ситуирана на повърхност от 130 хектара повърхност и включва над 220 хиляди слънчеви панела. Първоначалните ни прогнози демонстрират, че захранвайки мрежата си, както и огромна част от интервенциите (офиси, магазини), със слънчевата сила от този парк, ще успеем да спестим над 33 тона въглеродни излъчвания годишно, равняващи се на излъчванията, отделени от 6450 семейства за същия интервал.
Доколко с превръщането на мрежата в зелена обаче ще се реализиран задачите за стабилно развиване на групата?
Програмата за понижаване на парниковите излъчвания, която градим с групата, ще е в цялостно сходство с критериите за оценяване на Инициативата за научно обосновани цели Science Based Targets (SBTi), както и с задачите на Европейски Съюз за повишение на каузи на възобновимата сила до 42.5% към 2030 година Очакваме посредством договорката за доставка на зелена сила да понижим нездравословните излъчвания в техните три обсега: в обсег 1 (емисии от употребявани горива) и обсег 2 (емисии за закупуване на електричество) - със надлежно към 60% по отношение на излъчванията от 2021 година; а в обсег 3 (останалите излъчвания, да вземем за пример от активността на доставчиците, както и излъчвания, които потребителите отделят по време на потребление на услугите и продуктите на компанията) - с близо 35%.
Реклама Друга значима стъпка към въглеродната индиферентност е виновното ръководство на отпадъците и развиването на модела на кръговата стопанска система. Какви ограничения сте подхванали в тази посока?
Това е тематика, която е близка до нас още преди въвеждането на нашата ESG политика, тъй като имаме дългогодишни старания в тази посока. Разбира се, говорейки за боклуци, ние се фокусираме там, където можем да имаме най-голямо влияние - в тематиката за електронните боклуци, които са най-бързо растящият вид боклук в света. Още през далечната 2008 година стартирахме национална акция за събиране на електронни боклуци, като оборудвахме всички наши магазини с пунктове за събиране на остарели устройства. Миналата година стартирахме и огромната акция " Рециклирай и спести ", с която мотивираме потребителите да предадат за преработване или корекция своите остарели устройства. Щастливи сме, че акцията бързо се трансформира в една от най-разпознаваемите и сполучливите в страната в посока понижаване на електронните боклуци. Нашата статистика сочи, че с помощта на засилената информационна акция през 2022 година броят на устройствата, събрани при закупуването на нови, е три пъти по-голям от събраните през 2021 година Поставили сме си задача да не допуснем най-малко 127 тона електронни боклуци да попаднат на сметището до 2028 година

В допълнение на нашите старания по тематиката тази година станахме първият оператор, който предложи три години безвъзмездна гаранция вместо общоприетите две за всички смарт телефони, купени от нас. Така оказваме помощ на клиентите ни да удължат живота на обичаните си устройства.
Наблюдаваме и наклонността за декарбонизацията на стопанската система да оказват помощ така наречен Internet of things (IoT) решения, които посредством събиране и култивиране на данни и ръководство на програмен продукт дават умни решения за процеси от всекидневието ни. Работите ли към този момент по такива планове?
В компанията залагаме и голям брой практики за резистентност, с които усъвършенстваме разхода на сила. Често те излизат отвън рамките на Yettel поради своята висока успеваемост и стават част точно от нашата IoT стратегия. С нея ние използваме капацитета на технологиите и професионализма на нашите отлични специалисти, с цел да сътворяваме решения за подкрепяне на обществото и бизнеса във всекидневните им провокации. Така клиентите ни пестят скъпи запаси, понижават своя въглероден отпечатък и внедряват сполучливи ESG практики в активността си. Мога да дам образец с услугата Smart monitoring, която следи и усъвършенства потреблението на съществени запаси като ток, вода, отопление. Вече имаме повече от 140 крайни точки, където се ползва услугата, като измежду тях са хотели, заведения за хранене, детски градини. Приемаме основаването на сходни решения за наша отговорност, която също сме заложили в тактиката си за стабилно развиване - да създаваме по едно цифрово решение годишно, подпомагащо устойчивия метод на живот.
Какво ще е бъдещето на мобилните услуги в подтекста на Net Zero задачите?
Множество изследвания демонстрират, че точно телекомуникационните компании показват най-голяма ангажираност към климатичните промени, това сочи и отчетът за телекомите в Европа. Към момента напъните са ориентирани главно към намаляването на въглеродните излъчвания посредством потреблението на сила от възобновими източници, само че сигурно следва да забележим и доста нововъведения, тъй като непрекъснатото развиване на технологиите дава в ръцете ни нови решения за справяне с провокации, които единствено допреди няколко години сме смятали за непреодолими.
Реклама
Тенденцията е доста увеличение на живота на мобилните устройства, както и изработването им от рециклирани материали, следвайки разпоредбите на екодизайна, което ги прави по-предпочитани от хората с отношение към устойчивостта. Като телеком с лидерски позиции на пазара ще продължим да сме мотор на смяната към по-устойчиво бъдеще. Превръщането на мрежата ни в зелена е единствено една от крачките към по-сигурното и по-доброто ни на следващия ден.
Свързани публикации Да приемеш смяната 10 февруари 2023, 10:21 Телекомът, който ще прави бизнес по резистентен метод 2 февруари 2023, 08:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР