ВИЗИТКА Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г.

...
ВИЗИТКА Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г.
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Партийни игри ликвидираха тролейбусния...

ВИЗИТКА

Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 година Завършила е право в ПУ “Паисий Хилендарски ” и специализация „ Британско право и право на Европейския съюз “ в „ Кеймбридж “. Член е на Адвокатска гилдия - Пловдив. Има докторска степен по Конституционно право. Специализирала е “Корпоративно ръководство и скъпи бумаги ” и „ Патентно право “. Лидер и създател на „ Съюз за Пловдив “, трети мандат общински консултант.

Темата за тролейбусния превоз беше повдигната неотдавна в обявата в „ Марица “ на о. р. полковник Ангел Тюфекчиев, който оглавява Независим народен съюз на офицерите в България и предприемчив комитет за възобновяване на този тип превоз. Представяме гледната точка на Дани Каназирева по какъв начин се стигна до ликвидацията на някогашната общинска компания „ Градски превоз “, която преди време имаше над 100 тролейбуса.

- Г-жо Каназирева, автомобилният превоз е една от аргументите за мръсния въздух. Грешка ли беше, че Пловдив се лиши от тролейбусите, които се смятат за най-екологичните транспортни средства?

- Темата за чистотата на въздуха е извънредно значима и неслучайно пловдивчани постоянно питат за какво градът се лиши от тролейбусния си превоз. Пловдив е единственият град в България, в който този най-екологичен всеобщ превоз бе премахнат. София, Варна, Бургас, Стара Загора освен че си го резервираха, само че и развиха обновяването на парка с екологични транспортни средства, като завоюваха пари по оперативните стратегии на Европейски Съюз. Столична община даже е заделила в бюджета за 2019 година 133 млн. лева за по този начин наречения зелен разход за закупуване на рейсове на газ, електробуси и трамваи, с което дава своя принос за по-чист въздух. В Пловдив се позволи огромна неточност, като в ущърб на жителите беше ликвидирана общинската компания „ Градски превоз “, а дружно с нея и тролейбусите.

- Кой ликвидира „ Градски превоз “?

- До унищожаването на сдружението нямаше да се стигне, в случай че не бяха политическите подкрепи и партиен чадър, които доведоха до приватизацията на „ Градски превоз “, а по-късно и до ликвидацията му. Убедена съм, че в избрани секторни политики, в това число и в превоза, общините и страната би трябвало да имат своето въздействие и да запазят контрола си върху тях. Затова през днешния ден е значимо да напомним какво тъкмо се случи. Договорът за приватизацията на „ Градски превоз “ беше подписан през 2007 година в услуга на компания „ Транс сити “, на която бяха продадени 67% от капитала, а не в публичен интерес. Вместо да бъде извършен непоколебим следприватизационен надзор на компанията, след това се позволи тя да бъде източена. Още по-важно е да напомним кои бяха основните герои на тази срамна история - превозът беше приватизиран от общинския консултант от Българска социалистическа партия Ангел Батаклиев, а следприватизационен надзор трябваше да бъде извършен по време на тогавашния кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

- А вие какво направихте, нали бяхте в Общинския съвет?

- И това се постанова да си напомним. Ангел Батаклиев имаше задължението да достави до 21 март 2008 година 60 нови рейса и до 21 януари 2009 година - 65 тролейбуса, забележете - втора ръка. Дори и тези занижени условия и периоди не бяха спазени. Тогава аз бях ръководител и на правната комисия в Общинския съвет и на Надзорния съвет към Агенцията по приватизация. В това си качество на 16 юли 2008 година внесох предложение за преустановяване на контракта и връщане на контролния пакет от акции на Община Пловдив. Срещу мен последва невъобразим политически напън. Нямаше политическа централа, от която да не ми се обадиха да си отдръпва предлагането. Категорично отхвърлих.

- Защо тогава Общинският съвет не пожела да приключи контракта?

- Това беше чисто политическо решение. Заради тази скица се смени болшинството в Общинския съвет и Славчо Атанасов направи коалиция с Българска социалистическа партия. През септември 2008 година бях свалена и като ръководител на правната комисия, и от Надзорния съвет. След това одобриха и нов механизъм за погашение на дотации и обезщетения за градския превоз, от който към оня миг се възползва единствено и само приватизираната компания „ Градски превоз “. Този механизъм беше незаконосъобразен и благодарение на политическите подкрепи послужи като един от методите за източване на бюджетните средства.

- Община Пловдив изгуби 30% от акциите в „ Градски превоз “. Кой е отговорен за това?

- Това още веднъж е типичен случай на източване, което стана посредством увеличение на капитала. Веднага откакто разбрах, че се приготвя стопяване на общинския дял в „ Градски превоз “ АД, внесох предложение в Общинския съвет неотложно кметът и администрацията да апелират решението за увеличение на капитала, подхванато от мажоритарния притежател на сдружението. Сега идва най-важното - срокът за обжалването, което беше единственият вероятен юридически прийом за отбрана на ползите на Пловдив, изтичаше на 6 януари 2009 година Общината внесе жалбата на 15 януари -девет дни откакто изтече срокът. В резултат на това общинският консултант от Българска социалистическа партия Ангел Батаклиев усили капитала си, а дялът на Община Пловдив се стопи от 33% на 3 %. Тогавашният кмет Славчо Атанасов си затвори очите, с цел да не скапе обединението с Българска социалистическа партия. Нежеланието за преустановяване на приватизационния контракт и за обжалване на неизгодното за града решение, неналичието на съответна отбрана на публичния интерес доведоха до ликвидирането на компания „ Градски превоз “, а дружно с нея и на тролейбусите. Отговорност за това носят политици, множеството от които и към сегашния миг са общински съветници.

- Можеше ли да бъде избавено сдружението?

- Разбира се. Още през 2008 година договорът за приватизацията трябваше да се скапе, Общината да си върне контрола в „ Градски превоз “ и да кандидатства с планове за доставка на нови транспортни средства по оперативни стратегии, както направиха другите градове. Ние се задушаваме освен от мръсния въздух, само че и от корупция и непросветеност.

- Пътниците печелят или губят от това, че ги возят частни компании?

- Аз изрично няма да се разглася против частния бизнес. Наличието на частни компании е нужно, с цел да има конкуренция, която покачва качеството във всеки един бранш. Но общината трябваше да си резервира своето въздействие в градския превоз, с цел да може да влага в екологични транспортни средства. Считам, че това е пътят - Общината би трябвало да се насочи към основаването на транспортно дружество.

Ако бях в ръководството на града, щях да потърся отговорност на всички длъжностни лица, които разрешиха да се съсипе „ Градски превоз “, да се унищожават тролейбусите, да се изплащат нелегално дотации на една партийна компания и градът да изгуби почти 100 дка парцели. Дружеството е оповестено в неплатежоспособност и най-жалкото е, че освен че няма виновни, само че че и тези, които би трябвало да понесат отговорност, и сега са общински съветници.

- А кой би трябвало да е виновен за това, че електронната система в градския превоз и до момента не е въведена?

-Лично кметът Иван Тотев и неговият екип. За транспортния план бяха изхарчени над 40 млн. лв., от които 6 милиона отидоха за „ умните “ светофари, а 20 милиона - за електронната система в градския превоз. Както виждаме, „ умните “ светофари не работят както би трябвало, и тапите на кръстовищата стават все по-големи. Срокът по контракта за електронното таксуване в рейсовете изтече през 2016 година, парите са платени на компанията, само че не съм чула Община Пловдив да е потърсила неустойки за неизпълнението. Много пъти сме питали кмета, в това число и за това какви наказания са наложени, само че досега няма отговор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР