Визитка Д-р Аспарух Илиев е един от успешно реализираните в

...
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: С ограничените ваксинации България рискува да остане изолирана инфекциозна зона в ЕС

Визитка Д-р Аспарух Илиев е един от сполучливо осъществените в чужбина български експерти. Бил е специалист по сигурност на имунизациите към немската организация по лекарствени средства, а от 2015 година завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн, Швейцария. От началото на рецесията с новия ковид той интензивно разяснява коронавирус епидемията в обществените мрежи, като осведоми, дава отговор на въпроси и оборва подправени и подвеждащи вести. - Данните за имунизациите в Европейски Съюз слагат България в дъното по всички вероятни индикатори. Страната ни изостава съществено даже от други в нашия район. Какви съгласно вас са грешките, които доведоха дотук?
Причините, според мен, са сложни и значително се дължат на моментните ни особености - идни избори, напредък на популистки партии, журналистически и медийни действителности.

Едно роучване, показано при започване на годината проучва главните детайли на сполучливата битка с Ковид епидемията. На основно място, наред с ограниченията като следене на контактите, карантина и ограничение на скупчването на доста хора, играе роля съответната осведомителна акция. В една сходна спешна обстановка най-правилното държание е тъкмо, ясно и аргументирано пояснение към аудиторията. Когато липсва информация, се зараждат конспирации.

През пролетта на 2020 с появяването на НОЩ и безусловно злокобните конференции в среднощ, доста хора понесоха повече стрес, в сравнение с утешение. Комбинaацията с ограничения, доста от които останаха неразбираеми за хората, накара жителите да потърсят напълно разумно бягство в успокоителния диалект на здравни популисти.

Последва едно проспиване на цялото лято, належащо за подготовка на ограничения за справяне на епидемията. Тук някогашният министър председател Борисов носи голяма персонална виновност с неналичието на персонален образец. В устрема си да подходи към рецесията по метода, по който се оправи с доста рецесии в предишното - да разисква казуса с всеки заинтригуван, той позволи легитимирането на хора, които отчетливо навредиха на битката с вируса и имунизационната подготвеност. Опитвайки да угоди на всички поради наближаващите избори, Борисов позволи и омаловажаване на казуса, като непрестанно променяше в придвижване разпоредбите, решавайки през главата на експертите в НОЩ какво може и какво не. Това не е държание, което буди доверие.

Борисов освен подкопаваше напъните на екипа си с легитимирането на техни съперници, той не съумя да разбере същинския мащаб на казуса. Това е огромен проблем на цялата ни политическа класа, в това число и на сегашния президент и администрация, които даже в сегашния миг при сформирането на служебния кабинет очевидно са възприемали бранша " Здравеопазване " като вторичен.
Капитал - брой 21 - Каква роля изиграха медиите в тази обстановка съгласно вас?
Българските медии, които в огромната си част, водени от желанието за триумф, реклама, фенове и сензации, избягаха от сериозна полемика по тематиката Ковид, като даваха несравнимо повече естрада на антиваксъри и различно мислещи, в сравнение с експерти, работещи с научни причини. Търсеше се сензацията. Някой медии направиха опит за поправяне на стила си при започване на годината, само че вредата към този момент беше нанесена.

Факт е, че лица с антиваксърско и различно мнение, някои от тях политически ангажирани, намират в пъти повече медийно наличие, в сравнение с експертите, които застъпват проваксинно държание. Печалното 112 място по медийна независимост, за жалост, не се отразява положително на качеството на медиите.

От друга страна е и големият брой интернет източници и подправени обществени профили, които всяват подозрения за имунизациите и резултата им, както и подправени вести за коронавирус.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР