Визитата на Урсула фон дер Лайен в Скопие е индикация

...
Визитата на Урсула фон дер Лайен в Скопие е индикация
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Можем да настояваме, че официалният език на РСМ е различен от македонския


Визитата на Урсула фон дер Лайен в Скопие е индикация за проблем с Република Северна Македония, а не с България. Това съобщи в " Още от деня " някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Той разясни и българската позиция за езика.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 625
" Двустранните документи, които подписваме с Република Северна Македония, те ги подписват на македонски език, а ние ги подписваме на формалния език на РСМ, тъй че това е изказът, който ние използваме в дипломацията, т.е. ние считаме, че формалният език на РСМ не е македонският. ", сподели дипломатът.

На въпрос ще бъде ли македонският език формален в Брюксел, Керемедчиев сподели, че зависи по какъв метод, и ние включително, ще признаем формалния език на Република Северна Македония, това е главният изказ - формален език на РСМ.

" Както Гърция накара Македония да си промени своето име на Северна Македония, по този начин и ние можем да настояваме, че формалният език на РСМ е друг от македонския ", съобщи Милен Керемедчиев.

Той разясни, че фон дер Лайен е споделила, че за започване на преговорния развой би трябвало да бъдат спазени двете подписани съглашения - сред Гърция и РСМ - съглашението от Преспа, и съглашението с България за добросъседство.

" В идващите две години няма да стартират договарянията, ще се предоговаря рамката за започване на договаряния ", предвижда някогашният заместник-министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР