Визитата на президента Румен Радев в Русия е добър сигнал

...
Визитата на президента Румен Радев в Русия е добър сигнал
Коментари Харесай

Путин към България: Това е добър сигнал!

Визитата на президента Румен Радев в Русия е добър сигнал за обновяване на връзките сред двете страни. Това уточни съветският президент Владимир Путин след днешната си среща в Сочи с българския си сътрудник Румен Радев. Двамата водачи разискаха развиването на двустранните връзки в редица сфери.

"В хода на диалозите, които бяха подробни и в необятен състав, срещнах президента Радев с нашите цели в двустранните ни връзки и по отношението на Русия към разнообразни интернационалните въпроси. Смятам, че визитата на президента е добър сигнал за обновяване на руско-българските връзки в цялостен формат ", съобщи съветският президент.

Румен Радев възобнови поканата си към Путин да посети България тази година. Той акцентира, че задачата на визитата му е възобновяване на политическия разговор на най-високо равнище след дългогодишно спиране и сполучливо съдействие във всички области от съвместен интерес.

"Знам, че е мъчно да приказваме за доверие след три спрени огромни планове в условия, от време на време, на остро опълчване - сред Европейски Съюз и НАТО от една страна и сред Русия от друга, в изискванията на наказания, на ограничаващи режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните няколко години. Но все пак, мога да кажа, че тази първа, решителна крачка е направена ", уточни Радев.

Разговорите на двустранно равнище с България ще продължат и с премиера Бойко Борисов, разгласи Владимир Путин, съобщи БНР. В началото на днешната среща в Сочи той приветства Радев с добре пристигнал и акцентира, че отбелязването на 140 години от Освобождението на България, вследствие на Руско-турската освободителна война е една от най-важните дати в общата история на двете страни:

"С това двустранните ни връзки не се лимитират. Има доста неща, които ни свързват. На 24 май ние ще отбележим Деня на славянската книжовност. През есента в България ще има дни на културата в Русия. Засега няма да жегвам стопански въпроси. Ще отбележа единствено, че предходната година видяхме растеж на двустранната търговия, това ни зарадва, само че имаме повече благоприятни условия от това, което сме постигнали. След няколко дни ще приемем премиера на България и с него ще продължим разговора ".

От своя страна Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му за президент за четвърти път и му пожела сполучлив мандат. Българският държавен глава означи какви са упованията му за днешната среща: "Наистина да създадем един стратегически обзор на нашите двустранни връзки, с цел да установяваме освен мощните обичаи и големият капацитет, който имаме, само че и да създадем нуждата от действителни дейности. Имаме доста ползи взаимни и в региона на търговията, и на стопанската система, на енергетиката, както казахме, на образованието и културата. Затова ще се веселя през днешния ден на един прям и изчерпателен разговор, който да даде основа и позитивен подтик на нашите държавни управления да работят в тази тенденция ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР