Визитата на премиера Бойко Борисов в Москва е като спасителна

...
Визитата на премиера Бойко Борисов в Москва е като спасителна
Коментари Харесай

Проф. Атанас Тасев: С или без газ през Украйна България трябва да има план „Б“


Визитата на премиера Бойко Борисов в Москва е като избавителна акция. Думата на президента Владимир Путин е по-силна от писмен документ. С или без газ през Украйна България би трябвало да има проект „ Б “. Това съобщи в изявление за БГНЕС енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението:

[b]БГНЕС:[/b] Проф. Тасев, какво спечелихме или загубихме от визитата на премиера Борисов в Москва?

[b]Проф. Атанас Тасев:[/b] Можем да приказваме единствено за изгоди, тъй като обърнете внимание, след 8 години още веднъж имаме разговор с една от великите международни сили. Освен това – Русия е наш главен снабдител на свежо нуклеарно гориво, технологии и газ. Ако в действителност останем без газ, тогава стои въпросът - какво вършим? През 2016 година беше оповестено, че до края на идната година ще съществува Трансбалканския газопровод и по-късно се приключват доставките – без значение от това, че имаме контракт с Русия за доставки на газ до 2022 година и за пренос – до 2030 година. Между другото, слушах специалист, които описа, че казусът с доставките на „ синьо гориво ” през Украйна не е толкоз геополитически, а механически, т.е. системата не може да пропуща безпроблемно спомагателните количества газ, както е транзитирала до момента. За да може да бъде приведена в сходство газотранзитната система на Украйна са нужни големи вложения за рационализация на инфраструктурата, които все още не е подготвена да направи. Така че визитата на Борисов в Москва е като избавителна акция.

Ползата за страната е договарянето на втората тръба на „ Турски поток ”, предопределена за Европа, да минава през наша територия вместо да се движи по маршрута на Трансадриатическия газопровод. Що се отнася до въпроса ви дали има негативи – когато става въпрос за договаряния, естественият двустранен развой завършва тогава, когато и двете страни са удовлетворени от резултатите. В дадения случай, в случай че гледаме за „ Турски поток ”, минаването на тръбата по територията на Гърция е по-проблемно за Русия от финансова позиция. Проблем „ Газпром ” има и през италианска територия. В нашия случай тръбата ще доближава до нашата граница. След това газът ще минава отчасти по изпразнената от наличие газопреносна система, откакто влагаме в стартирането на интерконектора.
 Думата на президента Владимир Путин е по-силна от писмен документ. Думата на президента Владимир Путин е по-силна от писмен документ. / БГНЕС
Далеч съм от тези политически мнения – ние сме отишли в Москва и сме преклонили глави. Ами, да, откакто си плюл осем години, по какъв начин ще отидеш при Путин с гордо вдигната глава. Така че - основната дума е „ компромис ”, а не кой печели и кой губи. В последна сметка, българският консуматор не го интересува кой какво е направил. Важното е да има обезпечени доставки на газ.

Между другото, на 12 юни ще има разискване в Брюксел за газовия хъб „ Балкан ” и аз ще бъда модератор. Мисля си, че има коренна смяна на Европа както към Русия, по този начин и към България. Както знаете, Брюксел задължава България да съблюдава Третия либерализационен пакет – т.е. през територията на страната да минават три самостоятелни източника за по-голяма конкуренция. Както виждате без съветски газ няма да стане, другият източник е Трансанадолският газопровод и Трансадриатическият интерконектор през Комотини – Стара Загора и третото направление е от страна на терминала в Александруполис и четвъртото направление – през настоящата връзка с Гърция.

[b]БГНЕС:[/b] Как ще коментирате изказванията, че при визитата си Борисов не е подписал съответен документ, а единствено е имало устни сделки?

[b]Проф. Атанас Тасев:[/b] Отдавна проследявам енергийното развиване на Русия още след разпадането на Съветския съюз. Мога да ви кажа, че до момента думата на Путин е по-силна, от който и да е документ. Нали разбирате, че той е президент, само че и съчетава цялата власт. Докато при нас властта е разграничена – президентът Радев има по-скоро представителни функционалности, а решенията на изпълнителната власт – в ръцете на Борисов. Поради тази асиметрия не може един президент и един министър-председател да подписват съответни договорености. Достатъчно е те да фиксират постигнатите решения. Много деликатно слушах Путин, който пред медиите пое ангажимент и сподели: „ Да! Втората тръба на „ Турски поток ще минава през България. Това е безусловно задоволително като гаранция. Оттук-нататък имат думата специалистите, по тази причина отиваме в Брюксел да се уточнят детайлностите.
 Строителството на "Турски поток" върви с ударни темпове. Строителството на "Турски поток" върви с ударни темпове. / БГНЕС
[b]БГНЕС: [/b] Ангажирате ли се с някакъв период?

[b]Проф. Атанас Тасев: [/b] Сроковете са изцяло ясни – би трябвало да сме подготвени до 1 януари 2020 година, когато се чака да спре преносът на съветски газ през Украйна. Нашата консумация на ден е по 7-8 милиона кубически метра газ. Така, че изправени сме пред обстановката да се съревноваваме с времето, с цел да запазим енергийната газова сигурност. Пред България остава и една дребна вяра, в случай че да разчита на думите на Дмитрий Медведев, че въпреки всичко газовите потоци няма изцяло да спрат през Украйна и да останат тези 3 милиарда куб. метра газ, които получава България. Каквото и да се случи, България не би трябвало да остава без проект „ Б ”. Трябва ни опция – без значение по какъв начин ще се назовава – втора тръба на „ Турски поток ” или нещо друго. България е в обстановка, където сега се преначертава геополитическата карта. Ако пропуснем опцията вярно да извлечем оптимални дивиденти, ще бъдем изцяло зачертани от газовата карта на света. Сега сме в прелестната позиция да сложим и с времето да развием нашата позиция. Защото, в случай че се направи този регазификационен терминал в Александруполис, можем да получаваме от порядъка на 4-5 милиарда кубически метра газ. Освен това, въпреки и с дребни стъпки се развиват газовите залежи край Кипър, строи се газопровод за Европа, само че може и с отклоняване да стига и до България. По този метод можем да разтеглим опциите на газопреносната система.

Това, несъмнено, е в близко бъдеще. Приоритетната ни задача е да запазим количествата газ за вътрешно ползване, да имаме за пренос за търговски интервенции. Ние и сега транзитираме без да сме газов хъб в района. За да станем подобен ни е нужна платформа за търговия. С количествата от „ Турски поток ” и това може да се случи. Така, България си резервира основната енергийна роля в района. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР