Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Балканите

...
Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Балканите
Коментари Харесай

Захарова: Визитата на Столтенберг на Балканите имаше провокативен и деструктивен характер

Визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Балканите имаше провокативен и деструктивен темперамент с желание да се дестабилизира обстановката в района, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Това пътешестване на Столтенберг на Балканите е следващо удостоверение за деструктивния курс на НАТО, целящ усилване на привличането на тези страни в тази конструкция ", сподели Захарова.

Генералният секретар на НАТО беше на тридневно посещаване в страните от Западните Балкани от 19 до 22 ноември. Обиколката обхвана Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Северна Македония.

Говорителката на съветското външно министерство съобщи също, че Съединени американски щати и Европейски Съюз, затваряйки си очите за нарушаванията на съществени права на косовските сърби, подтикват косоварите към още по-агресивна " сърбофобия ".

 

По думите ѝ Съединени американски щати и Европейски Съюз, " които на всяка крачка се показват като покровители на демократичните стандарти ", си затварят очите за нарушавания на съществени права на косовските сърби.

Захарова уточни, че косовските албански управляващи жестоко са нарушили изборните права на локалните сърби, като са им отказали опция да вземат участие по местоживеене в предварителните парламентарни избори в Сърбия, планувани за 17 декември.

 

" Визитата на Столтенберг в Босна и Херцеговина и Сърбия беше явно провокативна. Той се опита да се намеси във вътрешните работи на Босна и Херцеговина, да я принуди към доближаване със северноатлантическите структури, нападателно предложи усилване на съдействието с Белград, макар неутралния статут на Сърбия, упрекна Русия във всички грехове, показани по подобен метод, че Москва сякаш работи за разпространение на дезинформация и подкопаване на стабилността на Балканите ", сподели Захарова.

Тя означи още, че пътуването на Столтенберг на Балканите е още едно доказателство за " деструктивния курс на Северноатлантическия блок, ориентиран към усилване на примамването към алианса на страните от района, които към момента остават отвън него ".

" Ние изхождаме от обстоятелството, че НАТО би трябвало да спре политиката си за дестабилизиране на Балканите, налагане на лични правила там, основаване на нови разграничителни линии. Както демонстрира историята, въздействието на алианса на Балканите постоянно е придружено от тъга, загуба на живот, опустошаване и военни закононарушения ", акцентира Мария Захарова.

Заявлението на американския президент Джо Байдън за решаването на палестино-израелския спор посредством основаването на две страни е самопризнание за правотата на съветската позиция, която сме поддържали през годините, посочи още Захарова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР