Визитата на четирима европейски лидери в Киев безспорно беше водещата

...
Визитата на четирима европейски лидери в Киев безспорно беше водещата
Коментари Харесай

Няколко извода от визитата на четирима лидери в Киев

Визитата на четирима европейски водачи в Киев несъмнено беше водещата международна вест за 16 юни и дълго време ще бъде коментирана в непознатите издания. Днес тя е водеща тематика за медиите в Европа. За визитата на френския президент Еманюел Макрон, на италианския министър председател Марио Драги, на немския канцлер Олаф Шолц и на румънския президент Клаус Йоханис в украинската столица се говореше авансово дни наред, само че потвърждението на тази аудиенция пристигна едвам, когато водачите бяха към този момент напът за украинската столица.
Модерен " Ориент експрес "
Тримата западни водачи дойдоха в Украйна след 10-часово пътешестване с трен. Медии от целия свят разгласиха фрагменти от самото пътешестване, на които се вижда по какъв начин Макрон, Драги и Шолц дискутират значими проблеми в първокласен вагон, наподобяващ на съвременна версия на " Ориент експрес ". Безспорно преди идването в Киев тримата водачи са съгласували какво обръщение да насочат на украинските водачи и на украинския народ по отношение на техни упоритости за еврочленство и тяхната опозиция на съветската инвазия, означават италиански издания.
" Тримата мускетари "
Посещението на тримата западни водачи бе наречено в някои издания " Мисия на тримата мускетари ". Любопитното е, че и за Макрон, и за Драги, и за Шолц, това е първа аудиенция в Киев от началото на съветската инвазия в Украйна. Не бива да се не помни, че става дума и за водачи на три страни, които украинският президент не пропусна на няколко пъти да упрекне за техните прекомерно близки връзки с Русия в предишното и за продължаващата им взаимозависимост от съветския газ или за диалогирането с съветския президент. Най-често тези упреци Зеленски насочи в речи, които произнесе пред парламентите на трите страни още при започване на съветската инвазия в Украйна. Още тогава в тирада пред френските депутати Зеленски насочи апел към френските компании да изоставен Русия, с цел да спрат да финансират убийството и изнасилванията на украински дами и деца. Тогава той сподели, че всеки би трябвало да си спомни, че полезностите костват повече от печалбите”, съобщи Франс прес. Пак по това време в тирада пред немските депутати Зеленски направи паралел сред онази Германия, разграничена на две от Берлинската стена, и актуалната Германия, която като че ли още веднъж е зад стена, и разкритикува тесните стопански връзки, изтъкани в последните години сред Берлин и Москва, в частност в енергийната сфера, по-специално с плана за газопровода „ Северен поток 2”. Пак по същото време пред италианските депутати Зеленски разкритикува това, че някои западни столици отсрочват по-тежките наказания против Русия, а по това време точно Рим бе възприеман като част от тези неуверени столици.

С течение на времето последваха още упреци от страна на Киев към Германия, че се бави с решението за оръжейни доставки на Украйна, към френския президент Макрон, че продължава да диалогира с Путин и да повтаря, че на Русия би трябвало да бъде спестено унижението, и към Италия, че продължава енергийните си връзки с Русия.

Сега съгласно някои анализатори " тримата мускетари " не инцидентно са били придружавани в Киев от президента на Румъния - една страна, за чиято поддръжка Зеленски благодари още от началото на съветската инвазия. В наличието на Йоханис Зеленски надали би разкритикувал намерено някои от западните водачи за предишните връзки на страните им с Русия, или за опитите им да водят разговор с Русия в този момент. От друга страна наличието на Йоханис на срещата на върха в Киев демонстрира и, че трите огромни сили в Европейски Съюз не желаят да държат сътрудниците си от Източна и Централна Европа настрана от напъните им да разрешат украинската рецесия, означи " Политико ".
Ясно обръщение към Украйна
Срещата на върха донесе ясно обръщение към Украйна от страна на Драги, Макрон и Шолц. Но имаше и дребни нюанси. Драги сподели, че Италия желае Украйна в Европейски Съюз, само че напомни, че тук не става дума за една стъпка, а за път, който би трябвало да се извърви. Макрон от името и на Шолц, Драги и Йоханис сподели, че всички са за неотложно даване на статут на претендент за член на Европейски Съюз. Но думата " неотложно " не значи " неотложно участие " и западните организации припомниха, че доста страни със статут на претенденти години наред са вървяли по пътя към еврочленството, а някои от тях и в този момент не престават да вървят по него. Все отново Макрон не загатна в Киев новата си концепция за европейска политическа общественост като допълнение на Европейски Съюз - едно предложение, на което Украйна реагира с съмнение и в отговор на което няколко пъти и външният министър Дмитро Кулеба, и президентът Володимир Зеленски повториха, че държат на еврочленство, а не на различни разновидности. Шолц също поддържа даването на статут на Украйна на еврочлен, само че загатна в тази тенденция и Молдова, а също по този начин напомни, че Европейски Съюз би трябвало да извърши и даденото заричане на Западните Балкани за еврочленство, тъй като в противоположен случай има риск за доверието в съюза.
Изпадна ли Грузия от влака?
В Киев се говореше за статут на претенденти за Украйна и Молдова, само че Грузия също подаде молба за еврочленство след началото на съветската инвазия в Украйна. В последно време обаче Европейски Съюз като че ли не помни за нея. Според Европейският център за политически проучвания Грузия е абсурд. От една страна тя ползва икономическите елементи на Споразумението за асоцииране с Европейски Съюз и на контракта за зона за свободна търговия по един впечатляващ метод. По този индикатор тя изпреварва освен Молдова и Украйна, само че и някои кандидатки за еврочленство от Западните Балкани. Пак съгласно същия разбор Грузия значително е отстранила общата корупция, като в тази тенденция тя се е справила по-добре даже от някои еврочленки. Но въпреки това грузинският политически режим от години е в несъгласие с фундаменталните полезности на Европейски Съюз за действие на демократичните институции и върховенството на закона. В основата на казуса е концентрирането на политическата власт в ръцете на един неизбран и неподлежащ на отчетност олигарх Бидзина Иванишвили, се споделя в разбора на мозъчния концерн.
А зърното за Украйна?
По време на визитата в Украйна западните водачи се оповестиха за рамково съглашение на Организация на обединените нации, което би разрешило от пристанището на Одеса да се изнасят украински зърнени култури, само че припомниха, че Русия е срещу тази концепция на този стадий. Преди време съветският президент Владимир Путин предложи и други маршути, измежду които най-удачен му се стори този през Беларус до балтийските страни и техните пристанища, при изискване че Европейски Съюз вдигне глобите, наложени на Минск.
А оръжията?
На обща конференция Зеленски отново заприказва за съвременни оръжия, от които се нуждае Украйна, с цел да победи Русия. Франция даде обещание още 6 самоходни установки " Сезар " към доставените към този момент 12, а Германия даде обещание да оказва военна поддръжка на Украйна, до момента в който това е належащо.
Убеди ли Зеленски западните водачи да не приказват с Путин?
По време на общата конференция Зеленски съобщи, че не е сигурен, че Путин ще се вслуша в който и да е водач, означават организациите. Но отново на общата конференция Макрон заприказва за опазване на канал за връзка с Русия, добавя Ройтерс. После в изявление за телевизия " Те Еф 1 ", обещано от Киев, Макрон още веднъж сподели, че би трябвало да се приказва с Путин, или във всеки случай с тези, които съставляват Русия. Относно възможна своя аудиенция в Русия той сподели, че това допуска да има предварителни условия за нея, които на този стадий не са изпълнени. Но Макрон добави, че ще продължи да приказва с Путин и напомни, че постоянно е бил транспарантен по отношение на диалозите си с него и от време на време е повеждал тези телефонни диалози и по искане на Зеленски. Той посочи, че с изключение на с Путин, постоянно е приказвал и със самия Зеленски (около 50 пъти). Но въпреки всичко Макрон даде " на заден ход " по отношение на изявлението си, че Русия не би трябвало да бъде унижавана, отбелязва Франс прес. " Днес Русия води война с Украйна. Как желаете аз да обясня на един украинец или на една украинка, че не би трябвало да бъдат унижавани Русия, съветският народ, съветските водачи? ", попита той и сподели, че в този момент войната би трябвало да бъде извоювана и че Франция ясно поддържа Украйна в успеха й в тази война. Но добави, че в края на войната не би трябвало да се позволяват неточности, които някои са създали в предишното, визирайки отношението към Германия, победена през Първата международна война. Така Макрон разясни, че думите му да не се унижава Русия са визирали момента, в който войната в Украйна ще свърши и ще би трябвало да се договаря за нова архитектура в региона на сигурността в Европа, отбелязва Франс прес.
Как ще свърши украинската рецесия?
Западните водачи бяха ясни по време на визитата си в Киев. Украйна е тази, която би трябвало да взема решение какви да са основите на възможни диалози за мир и възможна сделка с Русия. Украйна е тази, която също по този начин би трябвало да реши какви възможни отстъпки да направи или да откаже да прави каквито и да е отстъпки пред Русия и никой не може да й се меси в тази тенденция. Но западните водачи показаха убеденост, че Украйна ще реализира победа в опълчването й с Русия.
Как реагира на Русия?
Тези дни се регистрира спад в доставките на съветски природен газ по " Северен поток 1 ", което визира и трите западни страни, чиито водачи бяха в Киев. Случайно или не е това съвпадане? Засега съветският енергиен колос " Газпром " приказва " за компликации с доставки на съоръжение, зародили от наложените й наказания. Вчера обаче от Киев Драги упрекна " Газпром " в неистини. На което пък Александър Милер, шефът на съветския енергиен колос, отвърна, че " съветският газ си е наш артикул и разпоредбите за него са си наши ". " Ние играем единствено по правила, които единствено ние сме основали ", добави той, напомня Франс прес.

По-рязка реакция на аудиенция на западните водачи в Киев пристигна от съветския външен министър Сергей Лавров. " Ако на Украйна бъде предоставена пътна карта за подготовка за участие, това ще значи единствено, че Европейски Съюз за следващ път е подготвен да си затвори очите за всички свои критерии, които постоянно са съществували за претендентите, и е подготвен да се управлява извънредно от геополитически съображения ", означи съветският министър. Той не пропусна и да разгласи, че доставените на Украйна " Стингъри " и " Джавлини " са към този момент на черния пазар и че те са се появили в Албания, и в Косово, за което се говорело намерено, съобщи ТАСС.

А най-иронична реакция от съветска страна пристигна от заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който назова безсмислени визитите на западни водачи в Украйна. Той сподели, че в Киев са пристигнали фенове на жабешките бутчета, на наденичките и на спагетите, само че изгодата от тази аудиенция ще бъде нулева. Западните водачи още веднъж са дали обещание на Киев приемане в Европейски Съюз и остарели гаубици и са се почерпили с горилка (украинска водка), а след това с влака са се прибрали вкъщи, оповестиха АНСА и телевизия " Бе Еф Ем ".

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР