Визитата на българската делегация в Брюксел е малка, но важна

...
Визитата на българската делегация в Брюксел е малка, но важна
Коментари Харесай

Проф. Атанас Тасев: В Брюксел постигнахме важна крачка за газовия хъб „Балкан“

Визитата на българската делегация в Брюксел е дребна, само че значима крачка по плана за газовия хъб „ Балкан “. Това разяснява в изявление за БГНЕС енергийният специалист Атанас Тасев.

„ Посещението значи, че към този момент сме си създали изводите от досегашната отрицателна процедура и сме си взели поуките от прекъсването на газопровода „ Южен поток “, който беше спрян от Брюксел, а не от България и даже не от Русия. Така, че първият и значим извод е, че ние отидохме и тръгнахме по пътеката, откъдето е самото начало, т.е. там където се взема решението в Европейска комисия “, уточни специалистът.

„ Южен поток “ в нов вид

Последвалото посещаване на енергийния министър Теменужка Петкова в Белград проф. Тасев дефинира като вид да се мисли за възобновяване в някакъв тип на „ Южен поток “, само че без да е съсобственик съветската страна, а единствено българската. „ Визитата сподели, че доста интензивно се преглежда създаване на газово трасе от България през Зайчар до газоразпределителния хъб Баумгартен (Австрия). Това прави планът по-атрактивен по отношение на някои други други възможности “, разяснява той.

Нещото, което е значимо към днешна дата и би трябвало да споменем е, че първият и главният вид за създаване на „ Турски поток “ на практика наподобява много постижим и преференциален. Минавайки тази тръба през България, съветската страна ще похарчи пари до включването в нашата директна газопреносна система, която остава празна и разноските за транзитиране на газ до Гърция, до Македония, а и в западно направление ще бъдат минимални, счита енергийният специалист.

Парникови наказания и последвали несгоди

Отичайки огромната драма на енергийния пазар, обвързвана с новата референтна рамка от 2021 година ни слага в доста тежки условия по отношение на излъчванията парникови газове. Очевидно ще получим някаква дерогация, само че изненадата идва от друго направление – единствено за една година цената на въглеродния диоксид от 5.36 евро за звук към този момент е 16 евро. Ако се регистрира наклонността през 2021 година да бъде 30 евро за звук, това значи, че страната ще заплаща поради въглищните централи по 42 евро за звук излъчвания при нулева цена на тока. В момента най-евтината ни термоцентрала – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ е 50 евро. Това демонстрира, че по стопански аргументи ще бъдем принудени тези централи да понижат своето произвеждане или да бъдат спрени. Ето от кое място идва ударът. А тогава с какво ще покрием дефицита – или ще би трябвало да увеличим каузи на нуклеарната сила. Следващите няколко години страната се нуждае от два доста мощни модула – сред 150 и 200 мегавата мощ газотурбинни централи, които да стабилизират енергийната ни система. Освен това огромен проблем са ВЕИ източниците, тъй като основават огромно съмнение в производството.

„ Виждам и ново удостоверение в Пътната карта на Европа, която споделя, че до 2050 година в общото количество създадена сила: 25% ще бъде от АЕЦ, 25% – от газотубинни централи и 25% – ВЕИ. Междувременно през днешния ден излиза наяве, че Европейски Съюз слага условие до 2030 година делът на ВЕИ да е 32 % от общата сила. Така че България се движи тъкмо по начертания сюжет “, означи проф. Тасев.

„ Развитието на енергийната политика в Европейски Съюз за следващ път потвърждава, че България има потребност от АЕЦ „ Белене “. Трябва да се регистрира, че и животът на конфигурираните през 2012 година ВЕИ мощности, който е 20 години, изтича 2032 година. Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “ получи удължение на лиценза с 10 години, или до 2027 година. Шести блок вероятно ще получи лиценз за също 10 години – до 2031. Оттам нататък идват проблемите след 2035 година, когато можем да останем с сред 4000-5000 мегавата базови и подвърхови мощности “, означи енергийният специалист.

Краят на ВЕИ мощности и мисъл за реактори от ново потомство

Спешно би трябвало да се работи по въпроса за построяването на нов вид 4+ потомство реактори, основани на бързи неутрони. Според него, в случай че в този момент приказваме за 4 блока, е нонсенс, само че след 2032 година това е изцяло действително.

„ Много значимо в енергетика е проактивността. Защото, когато се постанова да действаме на правилото за гасене на пожар, следствията могат да бъдат съдбовни “, съобщи проф. Тасев.

Той напомни онази дискотека на електричеството при тоталитаризма.

„ При новите условия няма по какъв начин да се получи неприятна услуга, тъй като доставчикът е застрашен от правосъдни каузи и се сбъдва една моя теза за асиметричността сред стабилността на държавното ръководство и енергийната система: За да падне едно държавно управление, би трябвало да съвпаднат ужасно доста дестабилизиращи фактори. Или единствено един, с цел да стартира да се случва нещо отрицателно в енергетиката – видяхте няколко държавни управления паднаха, което значи, че нашите политици би трябвало да мислят и самодейно, с цел да не се случи в идващите държавни управления това огромно стеснение. А с рухване на кабинет – отново няма да се решат проблемите в енергетиката, от които страдаме всички “, съобщи проф. Тасев и прикани:

„ Време е в този момент да се вземат значимите решения “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР