Визита с ключови за страната ни послания на германския канцлер

...
Визита с ключови за страната ни послания на германския канцлер
Коментари Харесай

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас

Визита с основни за страната ни послания на немския канцлер Ангела Меркел у нас по покана на премиера Бойко Борисов. След срещата на двамата в резиденция Бояна Меркел разгласи, че Германия приветства самодейността на Борисов за образуване на среща на върха ЕС-Турция през март във Варна. Германският канцлер поддържа газовия хъб Балкан и акцентира, че Берлин и София ще работят дружно и за свързаността на Балканите. Меркел сподели също, че приемането на страната ни в Шенген ще стартира напълно скоро, само че поетапно и първо по въздух.


Германският канцлер дойде в София непосредствено от Париж след диалози с френския президент Макрон. Българският министър председател я посрещна на летището с букет рози а тя съблюдава станалата към този момент съвременна измежду европейските водачи традиция да приказват на български и му сподели " Добър ден,Бойко. " Двамата се возиха дружно до резиденция " Боян ", а по-късно разговаряха на четири очи. Пред медиите Ангела Меркел уточни,че Европа чака доста от българското председателство и то е чудесно квалифицирано.
Ангела Меркел, федерален канцлер на Германия: Мотото на Вашето председателство " Съединението прави силата " е тъкмо това, от което имаме най-вече потребност в този момент в Европейския съюз.
Ключовото географско състояние на България в европейския съюз може да спомогне доста за развиването на добросъседсктите връзки в района, уточни още Меркел и похвали решението на Борисов за организирането на среща на върха за Западните Балкани у нас през май. Ще работим още по-активно с България за свързаността на страните от района и ще продължим да насърчаваме европейското финансиране на значимите инфраструктурни планове в границите на берлинския развой увери Меркел.
Бойко Борисов -министър -председател: Отдъхнах си когато слушам,че финансирането на автомагистралите, жп линиите,пристанищата, а това е необикновен жест към балканите, към това да останат младежите.
Ангела Меркел и Бойко Борисов разискаха и основната както за страната ни, по този начин и за цяла Европа тематика за общата европейска отбрана на границите и потребността от солидарна поддръжка за страни като България, които пазят външната за евросъюза граница. Борисов още веднъж благодари за отпуснатите 160 млн. евросредства. В тази връзка във фокуса на вниманието бяха и връзките с Турция.
Ангела Меркел: Приветствам горещо самодейността на премиера Бойко Борисов - той дружно с ръководителите на Европейския съвет, на европарламента и на еврокомисията да се срещнат с президента на Турция и намерено да приказват по всички нерешени въпроси.
Имаме потребност от подредени връзки с нашия комшия, с цел да можем да работим дружно, уточни Меркел, а от думите на Борисов стана ясно,че срещата ще бъде най-вероятно през март във Варна и той ще направи всичко допустимо за нормализиране на връзките с огромните ни съседи в името на мира. Той изясни,че Турция претендира, че Европейски Съюз не е платил още първия транш по съглашението за задържане на мигрантите на нейна територия.
Бойко Борисов-министър-председател: Мисля,че една такава буферна среща във Варна да сътвори условия за възобновяване на диалозите, тъй че ще се съберем някоя събота и неделя, когато на всички им е комфортно.
В подтекста на тематиката " Охрана на границите " Меркел похвали методът по,който с помощта и на Фронтекс България пази външната шенгенска граница и в отговор на въпрос уточни, че напълно скоро можем да стартира поетапното ни присъединение към Шенген първо по въздух. По тази тематика Борисов пък изясни, че разчита на смяна в позицията на Холандия след визитата на премиера Марк Рюте в България на 6 февруари и това да форсира влизането на България в Шенген.
Бойко Борисов: Да има опция неговите специалисти да обиколят цялата граница, да погледна на всички места и да се убедят, че я пазим добре. И след диалозите си с Рюте още веднъж, ще приказвам с Меркел за Шенген.
След журналистически въпрос за битката против корупцията у нас,премиерът Борисов сподели, че Германия ще изпрати специалисти, които да оказват помощ за промяната на правосъдната система, прокуратурата и полицията. Припомни и проучването на Евробарометър, че корупцията е проблем в цяла Европа.
Бойко Борисов: Знаем, че не сме идеални, само че знам, че имаме волята и откровените планове да изкореним корупцията до дъно.
Борисов даде образец за положителната работа на българските и немските служби в интервенцията от петък против криптовалутата OneCoin.

По енергийната тематика Ангела Меркел поддържа политиката на страната ни за диверсифисация на газовите доставки и построяването на газовия хъб " Балкан ". Дигиталната стопанска система, киберсигурността,новият европейски бюджет и общата европейска защита бяха също измежду значимите разисквани тематики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР