Визата за основен ремонт и реконструкция на стадион Българска армия,

...
Визата за основен ремонт и реконструкция на стадион Българска армия,
Коментари Харесай

Ще строи ли "ЦСКА-София" нов стадион

Визата за главен ремонт и реорганизация на стадион " Българска войска ", издадена от основния проектант на София Здравко Здравков на 12 септември, провокира радостно известие от " ЦСКА-София ", че ще изградят " нов дом ". Новината бързо сътвори упования, изключително в спортните среди и медии, че най-сетне е направена решителна крачка за нов стадион.

Според основния проектант и проектанта на подробния организационен проект (ПУП) на парка Атанас Ковачев обаче визата позволява съществено модернизиране на в този момент съществуващата структура. Тя беше издадена две седмици преди началото на предизборната акция, което може би не е инцидентно. Може би " новият стадион на ЦСКА " ще бъде и измежду тематиките, които претендентите ще разискват в акцията, с цел да завоюват гласове и от почитателите. Разминаването кой по какъв начин чете визата - ново оборудване или реорганизация на остарялото - обаче ще се взема решение след изборите, а в случай че в ръководството на София има смяна - ще зависи и от нея.

Настоящият кмет Йорданка Фандъкова, която към този момент е претендент за нов мандат, сподели в края на август пред " Нова тв ", че " няма никаква спънка да се реновира или построи ", а след издаването на визата не е коментирала тематиката.

Според специалисти са нужни и законодателни промени, с цел да се позволи изрично въпроса.

" ЦСКА-София ": Проектираме ново оборудване

В клуба се готвят да строят. Адвокатът на " ЦСКА-София " Станислав Трендафилов изясни за " Дневник ", че с тази виза " става въпрос за едно ново оборудване, само че ще влезем в параметрите на настоящето ". Той сподели, че три архитектурни бюра към този момент работели по проектирането, две от тях били задгранични. През пролетта на тази година от клуба към този момент показаха три разнообразни плана на български архитектурни компании.

През юли притежателят на клуба Гриша Ганчев съобщи пред " Капитал ", че към този момент има обезпечено финансиране - 10 милиона евро лични средства и 20 милиона от датски капиталов фонд.

Главният проектант: Реконструкция на съществуващите уреди

Арх. Здравков обясни за " Дневник ", че визата, която е издал, е " за планиране единствено в границите на съществуващата застроена повърхност ". И посочи какво включва тя - главен ремонт, което по думите му е отчасти възобновяване или подмяна на градивни детайли и съществени елементи на постройката, с цел да се усъвършенства експлоатационната й валидност.

Под реорганизация той уточни, че става въпрос за " осъществяване на нови градивни детайли, съществени елементи, уреди и съоръжения " и наново означи - " на съществуващите уреди на стадион " Българска войска ".

Проектантът на ПУП-а на Борисовата градина: " Не сме разрешили нов "

Авторът на разисквания към момента план за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина проф.арх. Атанас Ковачев изясни пред " Дневник ", че издаването на визата е било в съгласие с него и той се е съгласил единствено за реорганизация и за нови козирки. " Повтарям, аз не мога да разреша нов стадион ", сподели Ковачев.

Той е обезпокоен от налаганото в медиите подстрекателство, че сегашният стадион ще се събори: " Нека да го създадат и да носят отговорност. Визата не е за нов стадион, а за ремонт и реорганизация ".

Ако на база издадената виза сегашният стадион се събори, с цел да се строи нов, със случая ще би трябвало да се заеме Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), предизвести Борис Милчев, юридически съветник на Камарата на архитектите в България. Той е някогашен завеждащ отдел " Правен " на направление " Архитектура и градоустройство " на Столичната община (2001-2016 г.). (бел.ред. - до момента в който създателят работеше по тематиката, Милчев беше повдигнат за претендент за общински консултант в листата на " Демократична България ", мнението е записано преди това).

Милчев вижда много скрити клопки в законовата база даже единствено за реорганизация на емблематичния стадион, а визата дефинира като " подвеждаща ".

Още законови условия и особености за " градежа "

Според него думата " реорганизация " за стадиона на алените не е точна, тъй като Законът за устройство на територията не разрешава да се променя значително структурата на размерите на настоящия. На процедура тази виза давала право единствено на вътрешно преустрояване, счита юристът.

Според него решението е да се обнови оптимално съществуващия стадион, тъй като в случай че се събори и стартира градеж на нов, той би трябвало да се проектира по параметрите, заложени в Общия организационен проект на София (ОУП), направен през 2007 година Тъй като Борисовата градина няма към момента признат Подробен организационен проект (ПУП), а няма и остарял, на територията на парка в този момент работят единствено наредбите на Общ устройствен план.

Според този проект, стадионът попада в зона за спорт и атракции, където са позволени активност на ново застрояване 0.15 и компактност – 10%. И в случай че стартира градежа на напълно нов стадион на същото място, планът му ще би трябвало да се съобрази с тези параметри на Общ устройствен план.

Площта на настоящия е към 57 дка, застроената повърхност (строителното петно) е 12 332 кв.м. " Общ устройствен план разрешава там да се строи ново оборудване единствено върху 5723 кв.м, което е над два пъти по-малка повърхност ", пресметнал е юристът на Камарата на архитектите. А разгънатата застроена повърхност (РЗП) ще може да бъде 8585 кв.м, което е 2.8 пъти по-малко от актуалната (в момента е 24 333 кв.м).

Заради тези отклонения - параграф 22 безусловно

Именно поради съществуващи обекти, каквито са стадион " Българска войска ", а и националният " Васил Левски ", които се оказват със съществени отклонения от позволените размери на настоящия Общ устройствен план, през април 2018 година беше признат параграф 22 в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО). Той разрешава да се запазят съществуващи спортни обекти, които са " в отклоняване от устройствените индикатори ".

На този параграф 22 се базира и основният проектант Здравко Здравков за издадената виза. " Общият организационен проект дава общите параметри на зона Са1 – за спорт и атракции в градска среда. С проекта на Борисовата градина се създават и характерни правила и правила за УПИ II, в който попадат двата стадиона (националния " В.Левски " и " Българска войска " ). Като към този момент съществуващи уреди тази опция е дадена с параграф 22 от ЗУЗСО за опазване на построени спортни обекти ", в детайли изясни той за " Дневник ".

Според Борис Милчев обаче параграф 22 е неупотребим за " Българска войска ", тъй като дружно с него е бил признат и параграф 24. Текстът му прецизира, че не урежда случаи, при които изработването на Подробен устройствен план е почнало преди април 2018 година Проектът за Подробен устройствен план на Борисовата градина е поръчан две години по-рано.

Милчев регистрира, че основният проектант Здравков е направил оптималното, с цел да помогне за обновяването на стадиона с издадената виза. А нормативният безпорядък обаче съгласно него е резултат на недовиждане през 2007 година, когато е изготвян Общ устройствен план на София. Тогава проектантите са не запомнили, че спортните бази в Борисовата градина ще се наложи да бъдат напълно обновявани, само че най-малко са оставили опция да се запазят двата стадиона в настоящия си размер.

Законова смяна може да отключи градежа на нов стадион

Промяна в ЗУЗСО, която да уреди несъгласията в параграфите 22 и 24 е първата крачка по градивния път за легално създаване на новия стадион " Българска войска ", предложи юристът. Всичко останало ще вкара строителството в лабиринта на законовия безпорядък и ще го забави с години.

 Стадион
© Цветелина Белутова, Капитал

Стадион " Българска войска " е издигнат през 1967 година

В момента " Българска войска " е благосъстоятелност на " Сердика спортни парцели " ЕАД под шапката на спортното министерство, а " ЦСКА-София " има контракт за наем за 10 години (с вяра да бъде удължен) против 62 хиляди лв. без Данък добавена стойност на месец и наложителна капиталова стратегия от 1.1 милиона лв. (без ДДС).

Стадионът е открит през 1967 година и макар че има някои обновявания през годините, в действителност се нуждае от сериозна смяна, с цел да приема и мачовете от вътрешното състезание, и с цел да отговоря на засилващите се условия на УЕФА за оборудванията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1583)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР