Vivid Harmony е иновативно приложение за конвертиране на изображения с

...
Vivid Harmony е иновативно приложение за конвертиране на изображения с
Коментари Харесай

Да свириш цветове: Българин изобрети уникално приложение, което изсвирва картини

Vivid Harmony е новаторско приложение за конвертиране на изображения с хроматични цветове в музика. Разработено е от добричкия художник и фотограф Димитър Христов. С него можете да си композирате прелестни мелодии на своя мобилен телефон, въодушевени от фотоси и картини.

Приложението е налично за свободно събаряне за всички Андроид устройства и може да бъде открито тук.

Представяме ви изявление със основателя му: 39-годишния художник, дизайнер и музикант Димитър Христов, което той даде пред " Добрич онлайн ", препечатано с тяхно разрешение.

Как се роди концепцията за основаването на Vivid Harmony?

Причината и в действителност мотивът да стигна до това безусловно научно изобретение в региона на хармонията сред хроматичните цвят и тон е моят интерес в разнообразни направления на изкуствата – образни и надлежно музика. Допирните точки сред тях се оказаха повече, в сравнение с съм очаквал, или в случай че би трябвало да съм още по-конкретен - приказваме за цялостно припокриване в хармонията.Това, което примерно във образните изкуства и познанието за цвета се назовава разделно-допълващ цвят, в музиката е блус. Както можем да транспонираме музикалните тонове, запазвайки съотношенията посред им, по същия метод можем да транспонираме и образно изображение, запазвайки интервалите сред цветовете.

Как се получава това?

Имаме 12 хроматични третични цвята, имаме и 12 музикални тона, когато нанесем една върху друга двете скали, това ни разрешава да ги транспонираме една по отношение на друга и в действителност да извлечем звука от обещано образно изображение и назад – да извлечем цветовете от музиката.

Как тъкмо работи приложението?

Малко ми е мъчно да го обясня с думи, тъй като то се показва. Реално видяно, поставяйки на всеки един от тези 12 третични цвята съответна стойност, подобаващ музикален звук, който не се поставя инцидентно, несъмнено, и те си вървят по скалата, това ни разрешава към този момент да асоциираме даден цвят с даден музикален звук.

Когато приказваме за допълващи цветове, приказваме за реализиране на оптималната динамичност в цветовата естетика. Абсолютно същата динамичност откриваме и в съответстващите музикални стойности.

Как можем да използваме това приложение и защо служи то?

Отваряте си картинка, логаритъмът пресмята съответните стойности на преобладаващите цветове в картинката и ви връща музикалните стойности и допустимо най-близката музикална тоналност, която подхожда на вашето изображение. Разбира се, по-късно може да си изсвирите мелодия, тъй като тези цветни кръгчета, когато ги натиснете, издават тон и може да си композирате на всички места когато и да е, да се вдъхновявате от личните си фотографии и картини или от някой пейзаж, който сте снимали с телефона си сега.

Но има една значима детайлност, която не би трябвало да се пропуща, че в действителност окото е гладно, а ухото е капризно.

Какво желаете да кажете с това?

Окото постоянно има потребност от още информация и е склонно да изтърпи някой цвят, който не си е на мястото, до момента в който ухото е капризно, тъй като не би изтърпяло звук, който не си е на мястото, незабавно ще усетим, че има нещо подправено в мелодията. Разбира се, както загатнах - процесът е двупосочен.

Към кого е ориентирано това забавно приложение?

Самото приложение, несъмнено, е ориентирано към безусловно всеки, който желае, на който му е забавно и занимателно. За едни би било ентусиазъм, за други – развлечение. Но действително видяно приложението на създаването ми има доста по-мащабен обсег, приказваме за цялостно припокриване в хармонията сред цвят и тон! Сега сами може да се досетите в действителност на какъв брой места това може да се приложи. Един доста бърз и елементарен образец са театралните изкуства като балет, спектакъл и така нататък Когато имаме допустимо най-хубавото припокриване и синхрон сред цвят и тон реализираме и най-силно изцяло влияние.

Всъщност резултатът от моята разработка е подготвена формула за постигането на тази естетика. А приложението за телефони е просто занимателната част.

 Снимка от приложението.

Колко време Ви лиши да го разработите?

Разработването на самото приложение за мобилни устройства несъмнено не беше най-трудната част. Наистина трудоемката част, онази, която ми лиши повече от три години, беше инспекцията на тази формула! А инспекцията е посредством разбор на извънредно доста образни и музикални творби от доста и разнообразни стилове и в двата типа изкуства. Резултатите, до които доближих, са извънредно забавни. И това породи желанието ми да направя тази моя разработка налична за всеки, даже за тези, които не биха я разбрали, само че могат да и се насладят.

Как се показва пред аудитория една такава разработка?

Щастлив съм, че от доста места демонстрираха интерес да опиша за проучването ми.

Но най-голямото самопризнание и чест за мен беше поканата, която получих от Националната художествена академия, на която аз съм ученик, да показва моята разработка. Да разкажеш за нещо, което си направил пред академична публика, и да получиш самопризнание, мисля, че значи единствено по себе си доста.

Самото показване в действителност е нещо като лекция – концерт. На живо, пред аудитория показвам по какъв начин се случва извличането на съответните стойности от обещано образно или музикално произведение. И по какъв начин тези стойности могат да се трансфорат надлежно в картина или инструментал.

За поддръжка в музикалните осъществявания аз се обърнах към моя другар и дълготраен учител по китара Милен Томов. Много съм благополучен, че той одобри моята покана. Милен е прелестен музикант и за мен е голямо наслаждение да свирим дружно.

Откъде почерпихте ентусиазъм за основаването на Vivid Harmony?

Паул Клее е като основа за мен в проучването, самият той, приносът му за разбирането ни за цвета и изобщо приносът му в изкуството се равняват с този, който има Нютон във физиката, по тази причина ми беше извънредно любопитно да надникна и резултатите, които открих бяха впечатляващи. Музиката, която екстрахирам от негови картини, е просто прелестна.

Интересно е и това,че по този начин както можем да преливаме цветовете в живописта, по безусловно същия метод можем да преливаме музикалните стойности употребявайки смесени - сплит акомпанименти. Когато извличах музикалните стойности от акварели, ми достави голямо наслаждение тъкмо този развой на преплетени стойности, които в действителност звучат прелестно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР