Вивек Рамачандран, ръководител на иновации и растеж в търговското банкиране

...
Вивек Рамачандран, ръководител на иновации и растеж в търговското банкиране
Коментари Харесай

HSBC направи първата финансова сделка с блокчейн технология

Вивек Рамачандран, началник на нововъведения и напредък в комерсиалното банкиране на HSBC, споделя, че задачата в този момент е да се насърчат колкото се може повече компании да се снабдят с технологията, с цел да бъде употребена по-широко

© Luke Macgregor Още по тематиката
Фейсбук основава екип за интервенции с блокчейн

От обществената мрежа към момента не дават публична информация за съответната цел на новия отдел
13 май 2018
Подривна концепция:

Блокчейн против диктатори

Как да се употребява технологията зависи само от творчеството на деятелите
4 май 2018
Блокчейн технологията трансформира корабната промишленост

Модернизацията би понижила разноските на фирмите и би облекчила процесите при доставка
24 апр 2018
HSBC ще употребява изкуствен интелект против прането на пари

AI за пресяване на големи количества данни също предлага опция за икономисване на пари
11 апр 2018 Британската банка HSBC разгласи, че е направила първата финансова договорка с блокчейн технология. Така се отваря вратата за въвеждане на технологията на финансов пазар за 9 трлн. $, оповестява Financial Times. Финансовата институция съобщи, че обработването на акредитив за американската Cargill, ползвайки блокчейн, потвърждава че платформата е подготвена да бъде призната в цялaта промишленост.

Първата договорка

Първата търговско-финансова транзакция с блокчейн е за доставка на соя от Аржентина до Малайзия за Cargill. HSBC е издала акредитив, употребявайки платформата Corda Blockchain, която е създадена от софтуерния консорциум R3, a холандската ING, която също е приела технологията, беше контрагент по договорката.

Акредитивите се издават от една банка на друга, с цел да подсигуряват, че заплащането ще бъде получено от продавача при избрани условия. Традиционно този развой лишава доста време, многочислени отчети и хартия, както и доста часове връзка сред другите участващи страни. Блокчейн технологията дава обещание да промени това.

Блокчейн революцията

Въвеждането на блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутите като биткойн, се чака да разтресе търговско-финансовата промишленост. Платформата ще размени многочислените документи и многото дни за обработката на една транзакция с безхартийна задача, която може да бъде осъществена за часове.

Вивек Рамачандран, началник на нововъведения и напредък в комерсиалното банкиране на HSBC, споделя, че задачата в този момент е да се насърчат колкото се може повече компании да се снабдят с технологията, с цел да бъде употребена по-широко. Когато банките, транспортните компании, пристанищата и митническите оператори употребяват една и съща система, успеваемостта ще бъде доста огромна и разноските ще намалеят. Според него в идващите 5 години следва фирмите да одобряват общи платформи и стандарти за блокчейн търговията, което ще промени промишлеността напълно.

Блокчейн има капацитета да промени и доста други промишлености. Технологията може да бъде употребена за криптиране и предпазване на данни в редица браншове от регистрацията на благосъстоятелност до медицинските досиета и застрахователните искове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР