[Vivacom] Колко са десет години? За всеки бизнес това е

...
[Vivacom] Колко са десет години? За всеки бизнес това е
Коментари Харесай

VIVACOM – брандът, който трансформира телеком пазара

[Vivacom] Колко са 10 години? За всеки бизнес това е доста време, през което може да се пренапишат пазарните правила. Последното десетилетие е същински трансформиращо за телеком бранша в България.

През 2009 година към момента не бяха налице прецизните европейски регулации за цените на едро, роуминга и редица други. По това време операторите в България се деляха на мобилни и закрепени. Високоскоростният интернет беше разполагаем единствено по кабел. Предплатените SIM карти бяха в случай че не повече, то колкото тези на абонамент. Технологични съкращения като 4G, LTE, 5G, " интернет на нещата " и облачните технологии още не съществуваха или към момента бяха в мозъците на доста тесните експерти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През тези 10 години се случиха разнообразни трансформации на телеком пазара и една от тях, което имаше необятно значение за целия бранш, е образуването на марката VIVACOM. Защото освен това ребрандиране Българската телекомуникационна компания (БТК) сложи

под една шапка

дългогодишния си закрепен бизнес и пуснатите няколко години по-рано мобилни услуги. Така през 2009 година с появяването на VIVACOM се поставя началото на тактиката една компания да дава цялостния набор от информационни услуги. Тенденция, която ще бъде последвана от останалите играчи на пазара. Постигнатата след това синергия сред закрепените и мобилните услуги от своя страна прераства в цялостни и приключени решения за бизнеса, които се разгръщат даже отвън обичайна телеком активност.

Такива да вземем за пример са развиването на " интернет на нещата " и концепциите за интелигентен град. VIVACOM работи интензивно да предложи приключени решения, свързани с подобряването на градската среда, като мъдро паркиране, видеонаблюдение, сметоизвозване и мониторинг на качеството на въздуха са дребна част от тях. Бързата мобилна и закрепена връзка в композиция с огромен заоблачен потенциал и верния програмен продукт разрешава всичко това да се случи и да се предложат

цялостни софтуерни решения " от-до "

Някои сегменти се вършат с сътрудници, само че всичко се построява в самобитна телеком екосистема, която е доста по-гъвкава и лесна за пасване на потребностите на всеки бизнес.

В резултат на дълготрайната си тактика и вложения в размер на 1.877 милиарда лв. за последните 10 години VIVACOM е водач по общи доходи шест следващи години. В това число и за завършилата 2018 година – с 948 милиона лв. общи доходи. Компанията регистрира резистентен растеж по главните стопански индикатори – от оперативната облага, през приходите от мобилни услуги и средномесечния доход от клиент, броя клиенти на платена телевизия и закрепен интернет, до растеж на покритието и опциите на обособените мрежи и услуги.

Синергията, положена при ребрандирането на VIVACOM преди десетилетие, ще откри своята кулминационна точка през идните години. Когато мрежите от пето потомство (5G) ще размият визията за закрепени и мобилни услуги, а " интернет на нещата " и броят на свързани устройства ще " избухне ". За това VIVACOM се приготвя интензивно, като се чака да започва 5G услуга през 2020 година, с което ще открие ново софтуерно десетилетие за марката.

Автор: Юлиан Арнаудов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР