Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с генералния секретар

...
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с генералния секретар
Коментари Харесай

Харис: Русия да се отнася сериозно към дипломацията

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и водачите на Латвия, Литва и Естония в петък и сподели, че Русия би трябвало да покаже, че е отворена за дипломация , като в същото време предизвести Москва за тежки последствия, в случай че нахлуе в Украйна , оповестяват " Ройтерс " и СиЕнЕн.

Трите балтийски страни публично се причислиха към алианса на НАТО през 2004 година, първите някогашни руски републики , които направиха това. В петък техните водачи подчертаха пред Харис, че знаят от първа ръка опасността, пред която е изправена Украйна.

Но натрупването на съветски войски и опасността от инвазия не са единствено украински проблем , споделиха те. Това е районна опасност за всяка страна, която има обща граница с Русия. Това, което се случва в Украйна, ще има неотложен осезателен резултат върху националната сигурност на личните им страни.

" Всички ние един път загубихме независимостта си поради Русия и не желаеме това да се случи още веднъж ", сподели министър председателят на Естония Кая Калас. " Разбираме какво е заложено тук. "

Харис сподели, че признава неповторимата позиция на балтийските страни . " Разпознавам заканите в този миг, исторически и напред към нашите другари, Латвия, Литва и Естония. Ние сме с вас ", сподели тя. " Ние сме дружно, всички ние като съдружници в НАТО... офанзива против един е офанзива против всички . "
 Съединени американски щати: Русия си търси мотив за нахлуване
Съединени американски щати: Русия си търси мотив за нахлуване

Индикациите са,че Русия се готви да нападне Украйна, сподели Байдън пред публицисти в Белия дом

Харис по време на първата си двустранна среща на Мюнхенската конференция по сигурността съобщи в петък, " оставаме, несъмнено, отворени и желаем дипломация, защото тя е обвързвана с разговора и полемиките, които организирахме с Русия. Но също по този начин сме ангажирани, в случай че Русия предприеме нападателни дейности, да подсигуряваме, че това ще има тежки последствия във връзка с икономическите наказания, които обсъждахме ", сподели Харис в Мюнхен.

Харис приветства силата на НАТО съответно по този въпрос. " В момента явно се занимаваме с безпокойството за протичащото се в Украйна. Като член на НАТО, ние се усещаме доста мощни и постоянно ще бъдем отдадени на правилото за териториална целокупност и суверенитет ", сподели Харис.

" Тук съм, с цел да подсигурявам, че посредством нашите полемики, които ще проведа с други наши съдружници, ще продължим да поддържаме тесни контакти с напредването на тези часове и дни. Разбираме, че това е динамичен миг във времето. Така че работата, която вършим всекидневно - а от време на време и на почасова база, с цел да заздравим връзката - за инспекция, във връзка с нашия стратегически императив, е извънредно значима и това е една от аргументите да съм тук ", добави Харис.

Харис сподели, че тя и американският президент Байдън " се усещат мощни ", че алиансът на НАТО е устойчив . " Вярваме, че връзката единствено се ускори и до момента в който вървим напред, имаме вяра, че тя ще продължи да бъде една от най-критичните връзки, които имаме ", добави тя.
 Европейски Съюз чака над 1 млн. бежанци, в случай че Русия нахлуе в Украйна
Европейски Съюз чака над 1 млн. бежанци, в случай че Русия нахлуе в Украйна

В самата Украйна анексирането на Крим породи 1.5 млн. вътрешни бежанци...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР