Вицепрезидентът на кандидата за убития Еквадор е избран да се кандидатира за президент

...
Вицепрезидентът на убития кандидат за президент на Еквадор, Фернандо Вилависенсио,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на убития кандидат за президент на Еквадор, Фернандо Вилависенсио, е определен да се кандидатира на негово място на изборите на 20 август, според тяхната партия.

Центристката партия Construye заяви в изявление в събота, че Андреа Гонзалес ще замени 59-годишния лидер, който беше застрелян миналата седмица, след като напусна предизборно събитие в столицата Кито.

Гонзалес, 36-годишен екологичен активист, който преди това не е заемал публична длъжност, беше избран от Вилависенсио за негов кандидат на предсрочните избори, свикани от отиващия си президент Гилермо Ласо.

Въпреки че бюлетините вече са отпечатани, по закон гласовете за Villvicencio ще се прехвърлят автоматично към партийния кандидат.

„Името на кандидата за вицепрезидент ще бъде обявено в следващите часове и ще бъде избрано сред най-доверените от онези, които са споделяли борбите на другаря Фернандо Вилависенсио“, добави партията.

Шест заподозрени – всички колумбийски граждани, които полицията обвинява във връзки с престъпни групи – са обвинени в убийството на Вилависенсио, бивш депутат и журналист с опит в разкриването на корупция.

Всички заподозрени остават в ареста, след като съдия в четвъртък нареди да останат зад решетките, докато криминалното разследване продължава.

Властите прехвърлиха в събота лидера на мощна банда, обвинен в заплахи срещу Вилависенсио, преди да бъде убит, в затвор с максимална сигурност.

Вероника Сарауз, вдовицата на Вилависенсио, каза пред репортери в събота, че държи държавата пряко отговорна за убийството на съпруга й.

„Правителството все още трябва да даде много отговори за всичко, което се случи“, каза тя, след като пристигна на пресконференцията с въоръжен полицейски ескорт и носеше бронирана жилетка и шлем.

Сарауз разкритикува решението на партията да избере Гонзалес за заместник. Тя определи решението на партията да избере Гонзалес като „произволно“.

Южноамериканската нация от около 18 милиона е свидетел на нарастваща вълна от насилие през последните години, включително рязко увеличение на броя на убийствата.

Вилависенсио избираше около средата на групата в поле от осем кандидати преди убийството си.

Освен сигурността, заетостта и миграцията се очертаха като ключови въпроси на кампанията.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР