Вицепрезидентът на иранската организация по атомна енергия Бехруз Камалванди съобщил,

...
Вицепрезидентът на иранската организация по атомна енергия Бехруз Камалванди съобщил,
Коментари Харесай

Иран си връща урана от Русия

Вицепрезидентът на иранската организация по атомна сила Бехруз Камалванди съобщил, че след първата партида обогатен уран, получена от Русия при започване на годината, в този момент излиза наяве, че в най-близко време ще бъде получена и втора партида. Това оповестяват водещи международни организации.

Това не значи нарушаване от страна на Москва на изискванията на нуклеарната договорка – Съвместния всеобемащ проект за деяние (JCPOA), защото Съединени американски щати излязоха едностранно от съглашението и в действителност го унищожиха.

БЛИЦ напомня, че по изискванията на договорката от 2015 година Иран непринудено приключи производството на обогатен уран, като в подмяна ще бъдат снети от него глобите и ще му бъде разрешено да доставя нуклеарно гориво иззад граница.

Ако нуклеарната договорка рухне, то Иран може самичък да обогатява уран до 20%, което е задоволително за произвеждане на пълностоен нуклеарен заряд.

Не е известно какъв брой тона уран е откаран в Русия през 2015 година, само че в медиите се загатва за 40 тона. Според други сведения става дума за 9 тона суровина, което също не е малко. / БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР