Вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагаван е свидетелствал, че през 2021

...
Вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагаван е свидетелствал, че през 2021
Коментари Харесай

Google плаща десетки милиарди, за да бъде търсачка по подразбиране

Вицепрезидентът на Гугъл Прабхакар Рагаван е свидетелствал, че през 2021 година Гугъл е платила 26,3 милиарда $ за опазване на статута на търсачката си по дифолт и придобиване на трафик, оповестява Bloomberg.

Вероятно лъвският къс от тази сума е отишъл в Apple, защото години наред интернет колосът заплаща на основателя на iPhone съществени суми, с цел да може неговата търсачка да играе тази роля в iPhone, iPad и Mac.

Рагаван, който дава показания в границите на настоящия антитръстов иск на Министерството на правораздаването против Гугъл, декларира също по този начин, че рекламата в търсачката на компанията ѝ е донесла 146,4 милиарда $ доходи през 2021 година, което слага в напълно друга светлина другояче умопомрачителната сума от 26 милиарда $, платени за статута по дифолт. Изпълнителният шеф разяснява, че той е най-скъпата част от това, което Гугъл заплаща за придобиване на трафик.

Рагаван не загатна каква част от тези 26,3 милиарда $ са отишли за Apple, само че CNBC оповестява, че съгласно оценка на компанията за ръководство на частно благосъстояние Bernstein Гугъл се чака да заплати на Apple до 19 милиарда $ тази година за привилегията търсачката ѝ да бъде по дифолт.

Слайд, показан в съда, разкрива, че през 2014 година Гугъл е получила 47 милиарда $ доходи от търсене, като в същото време е платила 7,1 милиарда $ за статут по дифолт. Рагаван свидетелства, че общите заплащания на Гугъл по това перо са се нараснали съвсем четири пъти от 2014 година до 2021 година, до момента в който приходите от реклама са се утроили.

Гугъл се опълчва на оповестението на цифрите с аргумента, че това ще навреди на способността ѝ да договаря по бъдещи контракти. Съдия Амит Мехта, който следи делото, обаче отхвърля митинга на компанията.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР