Вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Хюдак прогнозира, че през 2017 г.

...
Вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Хюдак прогнозира, че през 2017 г.
Коментари Харесай

Близо половин милиард евро предостави ЕИБ на България през 2016 г.

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Вазил Хюдак предвижда, че през 2017 година поддръжката за България може да се усили

Още по тематиката
Микро-, дребни, междинни и междинни предприятия ще могат да получат заеми до 24 млн. евро със период на погасяване до 15 години

В гаранционната стратегия вземат участие Райфайзенбанк и лизинговото й сдружение

" Климатичните вложения " заемат към една четвърт от кредитния портфейл на кредитната институция на Европейски Съюз

Проекти за над 40 млн. евро ще търси да финансира институцията.Близо половин милиард евро, или 467 млн. евро, е финансирането, което Европейската капиталова банка (ЕИБ) е предоставила в България единствено за предходната година. Средствата са спомогнали за капиталови планове в инфраструктурата, превоза, енергетиката, околната среда, производството и услугите, като основна помощ е оказана на дребни и междинни предприятия. Резултатите показа вицепрезидентът на институцията Вазил Хюдак, който бе в София през предходната седмица. Пред " Капитал " той предвижда, че през 2017-а резултатът от активността на Европейска инвестиционна банка в България може да бъде по-висок от миналата поради държавната стратегия за саниране, която банката поддържа, а също и поради предоставените нови финансови принадлежности за бизнеса, в това число през Европейския капиталов фонд (ЕИФ). За да се форсира усвояването на средства, скоро ще проработи локален информативен хъб, а оригиналност в политиката на банката ще бъде търсенето на компании с огромни планове, чиято планирана стойност надвишава 40 млн. евро.

Четвърт век в България

25 години след първата интервенция в България Европейска инвестиционна банка регистрира инвестиции за над 5 милиарда евро в страната под формата на директни заеми и поети гаранции по планове. Само в интервала 2012-2016 година финансирането е за 1.6 милиарда евро, а предходната година е една от доста положителните за институцията.

За петгодишния интервал с максимален дял са подкрепените дребни и междинни по-мащаб планове, към които са ориентирани 57% от ресурсите. Следват вложенията в превоз и телекомуникации с 24% от ориентираните средства и планове в региона на водоснабдяването и канализацията, твърдите битови боклуци, градското развиване с 14%.

" Като съответствие на предоставеното финансиране към брутния вътрешен артикул (БВП) на страната България е измежду топ страните в Европа ", съобщи на брифинг вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Вазил Хюдак. Той добави още, че поддръжката за страната ще продължи да е налична, тъй като обществената среда има потребност от още доста вложения, и насочи вниманието към пътната инфраструктура и енергийната успеваемост.

Страната е една от пилотните, в които се работи по самодейността за дребни и междинни предприятия, като за предходната година единствено по нея банката е предоставила финансиране от 237 млн. евро. Отделно 150 млн. евро са ориентирани към планове на бизнеса посредством държавната Българска банка за развиване (ББР). С посредничеството на търговски банки институцията дава средства и за планове, целящи повишение на заетостта измежду младежите в страната.

През предходната година Европейският капиталов фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейска инвестиционна банка, е заел 437 млн. евро за три интервенции с дялово присъединяване и 20 гаранционни интервенции, задачата на което е да се привлекат 985 млн. евро нови вложения, стана ясно още от представянето на резултатите. За да се форсира процесът по подкрепяне на планове, се работи по основаването на информативен хъб, който ще съветва бизнеса и ще играе ролята на първи филтър на претендентите за финансиране.

Новите планове на банката

В изявление за " Капитал " Хюдак предвижда, че през 2017 година размерът на финасирането, което групата на Европейска инвестиционна банка ще насочи към планове в България, ще бъде най-малко на равнището на миналата година. Според него има капацитет и за покачване изключително около програмата на държавното управление за саниране. Новост в политиката на банката ще е търсенето на огромни планове, чиято стойност надвишава 40 млн. евро. За тях финансирането ще може да бъде предоставяно непосредствено и без посредничеството на търговски банки.

Четете изявление с Вазил Хюдак във вторник
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР