В Югоизточна Азия Харис казва, че „трябва да видим бъдещето“

...
Вицепрезидентът Камала Харис пътува повече от ден, за да стигне
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Камала Харис пътува повече от ден, за да стигне до тазгодишната среща на върха на нациите от Югоизточна Азия, където й беше възложено да укрепва връзките в регион, който е от решаващо значение за интересите на САЩ

От КРИС МЕГЕРИАН Associated Press 7 септември 2023 г., 12:56 ч. Китайско море.

“ Помислете за това - каза Харис.

Това беше третото й пътуване до Югоизточна Азия, откакто встъпи в длъжност - Харис се връща във Вашингтон в четвъртък - и тя е посетила повече страни тук от всеки друг регион. Това е разпръснато съзвездие от нации, много от които нетърпеливи за личното отношение на американски лидер, а Харис прекара последните няколко години в обиколки.

Въпреки че справянето с миграцията от Централна Америка беше първоначалната задача във външнополитическото портфолио на Харис, по-скорошните й пътувания я поставиха в центъра на усилията на Белия дом за укрепване на връзките в Азия като противовес на Китай. Това е международен паралел на нейната по-видна роля във вътрешната политика, където тя поемаше водеща роля по основни демократични въпроси като правата на абортите на предстоящите избори.

У дома и в чужбина напредъкът може да бъде бавен или труден за измерване. Рейтингите на одобрение на Харис остават под вода и нейните съобщения в Югоизточна Азия са склонни да се броят в милиони долари, а не в милиарди. Но тя описа работата си в региона като нещо, което ще изплати дивиденти с течение на времето, когато опознае неговите лидери.

„Най-силните взаимоотношения ще се основават на последователност, комуникация, доверие и способност да работим заедно и да развиваме чувството за връзка“, каза тя.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, каза, че „много от най-добрите ни успехи в региона са станали възможни благодарение на нейната дипломация“, като приписва на Харис заслугата за „преместете топката напред по някои от нашите основни приоритети.“

„В нашата администрация тя беше силен застъпник за засилване на нашия ангажимент в Югоизточна Азия – и тя издигна мили във въздуха, за да докаже това – като признание, че работата ни там е от решаващо значение за собствената ни сигурност и икономически растеж“, каза Съливан.

Някои анализатори смятат, че Китай поддържа предимство в региона, а базираният в Австралия институт Lowy издаде доклад по-рано тази година, в който се заключава, че Пекин все още печели позиции през последните години.

Въпреки това Харис отправи поредица от съобщения в Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, които имаха за цел да демонстрират американския ангажимент въпреки отсъствието на Байдън от срещата на върха.

„Американският народ има голям интерес в бъдещето на Индо-Тихия океан“, каза тя по време на една среща. „Ние споделяме историческа връзка и общи ценности с много от хората и нациите тук.”

Харис също отдаде почит на АСЕАН като организация, въпреки нарастващите съмнения относно нейната ефективност за регионалната дипломация.

„Фактът, че толкова много лидери се събират на това едно място по едно и също време, за да се справят с някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправен нашият свят, е знак за силата и на двамата ангажиментът, който всяка нация има към коалицията и потенциала за сътрудничество“, каза тя пред АП.

Другите са по-малко обнадеждени.

Дина Прапто Рахарджа, базиран в Джакарта анализатор и професор по международни отношения, каза, че АСЕАН е разделена от конкуренцията между САЩ и Китай, като някои страни се стремят да укрепят икономиките си чрез по-близки отношения с единия или другия.

„Не виждам солидарност в този момент предвид съперничеството“, каза тя. „Всеки работи по свой начин.“

Пътуването на Харис до Югоизточна Азия започна през първата й година на поста, когато посети Сингапур и Виетнам, но пътуването почти не не става.

Фил Гордън, съветник по националната сигурност на Харис, каза, че се говори за отмяна, тъй като администрацията е в разгара на хаотично изтегляне от Афганистан.

„Тя лично настоя, че можем да правим повече от едно нещо наведнъж“, каза Гордън. „Тя не искаше да прекрати нашия ангажимент към Югоизточна Азия.“

По време на пътуването тя многократно критикува Китай, че се опитва да контролира достъпа до Юга Китайско море, в един момент описвайки поведението като „тормоз“.

„Тя не го е извадила от парка. Ясно е, че тя е нова в проблемите. Но тя е вложена в работата“, каза Грегъри Б. Полинг, който ръководи програмата за Югоизточна Азия в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Той описа Харис като „ ефективен аватар за администрацията”, важна позиция, когато президентът може да бъде само на толкова много места едновременно. търговски въпроси при бившия президент Бил Клинтън и се е срещал с Харис, каза, че „винаги има период на приспособяване“ за бъдещата администрация.

„Тя беше нова в екипа ”, каза той. „И сега на нея се гледа като на част от екипа.”

Това е роля, която тя играе често. Освен че пропусна тазгодишната среща на върха на АСЕАН, Байдън не присъства на конференцията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество през 2022 г. в Тайланд, защото беше в противоречие със сватбата на внучката му.

Харис отиде на негово място и тя също спря в Филипините, договорен съюзник на САЩ, където тя поддържа близки отношения с президента на Филипините Фердинанд Маркос младши. до Палаван, остров в близост до Южнокитайско море. Тя обиколи лодка на филипинската брегова охрана и разговаря с членове на местна рибарска общност.

Републиканците се опитаха да го превърнат в нелицеприятен вирусен момент, като изрязаха видео, за да я представят възможно най-неловко, докато поздравява хората с кофи риба на главите им.

Но за нейния офис това е пример за това как Харис е готов да показва места, където другите не го правят. Тя често участва в събития извън херметичния балон на международни срещи на върха или правителствени събития.

Във Виетнам тя се срещна с активисти, работещи за правата на гейовете и изменението на климата. В Тайланд тя седна с защитници на околната среда и предприемачи за чиста енергия.

„Трябва да видим бъдещето и да помислим накъде отива“, каза Харис пред AP, „и след това да се съпоставим с това по отношение на това, което правим днес .”

___

Авторът на Associated Press Edna Tarigan допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР