Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Съединените

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Съединените
Коментари Харесай

Вицепрезидентът ще бъде на работно посещение в Съединените американски щати

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещаване в Съединените американски щати от 28 февруари до 4 март.

На 3 март (неделя), в Музея на Холокоста и в Музея на толерантността в Лос Анджелис вицепрезидентът ще открие две възпоменателни плочи за спасяването на българските евреи, сложени с помощта на родолюбиви българи. По случай Националния празник на Република България дружно с българския общоприет консул в Лос Анджелис Веселин Вълчев Илияна Йотова ще бъде хазаин на формален банкет. На него ще участва и заместник-кметът на Лос Анджелис Нина Хачикян. На събитието са поканени българските генерални консули, представители на американските институции, представители на българската общественост.

На 2 март (събота), в българското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в Лос Анджелис вицепрезидентът ще взе участие в тържественото отбелязване на 141 години от Освобождението на България.

Посещението на вицепрезидента в Съединени американски щати стартира на 28 февруари  (четвъртък) от Сиатъл. Илияна Йотова ще посети централата на „ Майкрософт “, където ще беседва с Ерик Хорвиц – вицепрезидент и началник на изследователския център на софтуерната компания. Вицепрезидентът ще се срещне и с българи, заемащи управителни позиции в „ Майкрософт “.

На остров Вашон Илияна Йотова ще гостува в дома на интернационално известния етнограф и труженик за популяризирането на българската просвета Мартин Кьониг. Във водената от вицепрезидента делегация е и художникът фотограф Иво Хаджимишев – дълготраен другар на Кьониг. Заедно с него Илияна Йотова възнамерява през септември галерия, която ще показа фотографии и достоверни записи на български фолклор, които Мартин Кьониг прави по време на изследователските си пътувания в България през 60-те години на предишния век.

Срещите с българската общественост са акцент в визитата на вицепрезидента в Съединени американски щати. На 28 февруари Илияна Йотова ще беседва със сънародниците ни в Сиатъл, на 1 март – в Лос Анджелис, на 2 март в Ървайн, Ориндж Каунти, вицепрезидентът ще се срещне с българската общественост от Южна Калифорния. На тези срещи фотографът етнограф Асен Великов ще показа свои фотоси, запечатали национални празници и традиции в разнообразни елементи на България, както и от Бесарабия.

На 1 март (петък) вицепрезидентът ще беседва със заместник-кмета на Сиатъл Шефали Ранганатан.Във водената от Илияна Йотова делегация е и Стефан Янев – секретар на президента Румен Радев по сигурност и защита.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР