Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи тежки критики към кабинета Петков, отговаряйки

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи тежки критики към кабинета Петков, отговаряйки
Коментари Харесай

Йотова с критика към кабинета Петков: Когато дойде разочарованието, от надеждата остават пепелища

Вицепрезидентът Илияна Йотова насочи тежки рецензии към кабинета " Петков ", отговаряйки на въпроси за бежанците, за актуализацията на бюджета, за връзките ни със Северна Македония.

По различен метод трябваше да се провежда акцията в помощ на украинските бежанци, съобщи Йотова в предаването " Лице в лице " по БТВ. И напомни, че има опит по тематиката от времето като евродепутат и зам.-председател на вътрешната комисия на Европейския парламент, отговарящ за бежанските рецесии. На директния въпрос за какво тогава не е помогнала на държавното управление, Йотова отговори: " Много бързо взеха решение, че могат всичко! "

Илияна Йотова напомни, че този кабинет е пристигнал на вълната на големи очаквания. " Когато пристигна разочарованието, от вярата остават пепелища ", разяснява тя.

Вицепрезидентът акцентира, че още не губи вяра, че ръководещите няма да наподобяват на предходните, че ще толерират компетентността, а не партийните назначения.

" Не бива да пропиляват вярата, с която пристигнаха ", повтори Йотова. И обърна внимание, че е значимо по какъв начин се взимат решенията. " Новите ръководещи не би трябвало да наподобяват на тези от последните 12 години. Те би трябвало да бъдат положителни управленци и да поемат отговорности. Не би трябвало да се оправдават, че има доста рецесии и че обединението е комплицирана ", уточни тя.

Илияна Йотова попита кои са съдружниците на ръководещите при актуализацията на бюджета, с цел да бъде тя сполучлива и призната в обществото. И даде образец за синдикатите и Сдружението на общините, което през днешния ден имаше конгрес. " Защо централната власт шест месеца не одобри Сдружението ", попита риторично тя. И уточни: " Когато един кабинет се затваря единствено в кръга на министрите, той се отдалечава от хората. "

Президентската институция не е развъдник за партийни планове, бе безапелационна Илияна Йотова. Въпросът към нея бе обвързван с новата партия на Стефан Янев " Български напредък ".

„ Ако президентът Радев реши да се занимава с партийно строителство, мисля, че ще го разгласи пръв. Той няма потребност да се крие зад проекти”, уточни Йотова.

„ Мен не ме изкушава никакъв нов план. Мога понякога да подлагам на критика Българска социалистическа партия, само че съм си ляв човек”, добави вицепрезидентът.

Йотова разяснява и тематиката с оръжието за Украйна, която още веднъж повдигна посланикът на Киев. В телевизионно предаване той сподели, че украинското посолство е изпратило нота до България с искане на оръжие. Според Йотова би трябвало не дипломат Москаленко, а външното ни министерство да огласи нотата. Редно беше въпросът да бъде отправен до Министерския съвет и там да бъде взето решение, уточни тя. Йотова напомни, че не толкоз от дълго време (на 4 май 2022 година - б.р.) Народното събрание се е произнесъл по този въпрос.

" Буди неразбиране фактът, че сходни значими вести научаваме от непознати посолства. Външно министерство трябваше да заяви, че е получило нота. Всяко скриване на сходна информация буди подозрение ", сподели в резюме тя.

По тематиката с апела на премиера Петков да се свика КСНС за С Македония, Илияна Йотова уточни, че нищо по противоречивите въпроси със Скопие не е помръднало - нито с паметниците, нито с учебниците по история.

Йотова напомни, че въпросът за правата на българите в РСМ е подложен в Брюксел за пръв път от президента Румен Радев. И това е станало при първото му отиване на съвещание на Европейския съвет.

" Президентът Румен Радев води доста диалози, няма посещаване, в което тематиката за Северна Македония да не е повдигната ", сподели още вицепрезидентът.

" Телефонните позвънявания на тематика българска позиция и участие на РСМ не престават. Да бъдем почтени и да признаем, че има напън за РСМ от нашите европейски сътрудници ", сподели още Илияна Йотова.

" Нямам чувство, че България води две политики във връзка с РСМ. Не намирам разминаване на позициите на отделените институции по тематиката. Ако има някакви опити на съветници на министър-председателя Кирил Петков, се надявам да е взел ограничения ", съобщи Илияна Йотова.

" И министър председателят, и Асен Василев смениха тона и позициите си във връзка с договарянията. Асен Василев сподели, че има проблем и че топката е в европейските ни сътрудници. Добре е, че тези позиции към този момент се артикулират и от изпълнителната власт. Като че ли и самият Министерски съвет в тяхно лице, дръпна обратно ", сподели още Йотова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР