Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на обиколка в Чехия, Словакия

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на обиколка в Чехия, Словакия
Коментари Харесай

Илияна Йотова участва в тържествено честване на светите братя Кирил и Методий в чешкия град Микулчице

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия взе участие в тържествено честване на светите братя Кирил и Методий в чешкия град Микулчице. 

В Микулчице вицепрезидентът Илияна Йотова произнесе слово, отдадено на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, които са считани тук за настойници на чешките земи. На твое място според учени се намира гробът на свети Методий. Българският вицепрезидент го дефинира като знак и на духовното начало на българите

" И Микулчице е свято място, тъй като Кирил и Методий и техните възпитаници ни дадоха две най-важни оръжия, оръжието на книжнината и на познанието. И от дълго време Никулчице е място за поклонение. Никулчице през днешния ден е място за единство на един народ - на българите, само че Никулчица е и място за единство на европейските и славянските нации. "

В днешните празненства се включиха и българи от разнообразни европейски градове. Поздравления насочиха от името на Народното събрание - депутатът Тома Биков, а на църквата архимандрит Атанасий, протосингел на Западната и средноевропейска митрополия. Вицепрезидентът Йотова посети и Велехрад, където се е намирала резиденцията на Методий като първи моравски архиепископ, след което отпътува за Словакия. В тамошната община Девин тя ще постави венец пред паметника на светите братя в двора на църквата свети Криж, където се смята, че е била учредена една от първите книжовни школи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР