Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира посещението на държавния глава Румен Радев

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира посещението на държавния глава Румен Радев
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В Русия президентът Радев построи отново един мост, който беше тотално разрушен

Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява визитата на президента Румен Радев в Русия във връзка 24 май. Акцентът на срещите сред Радев и съветския му сътрудник Владимир Путин и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев бяха енергийните планове.

"Президентът Радев извърши своята задача. На двете значими срещи с президента и с премиера на Русия той сложи една необятна палитра от въпроси. Зададе политическа рамка, която стартира от културата и приключи с енергийната сигурност ", съобщи Илияна Йотова в предаването "Събуди се " по NOVA.

Президентът Радев в Русия, изиска "Български поток "

Кои са трите плана, за които приказва Радев в Русия

По думите ѝ е чудноват разговорът, появил се у нас, кой пръв е отишъл в Русия - президентът или министър председателят, за какво е значим единствено крайният резултат.

Тя добави, че Румен Радев още веднъж е станал пленник на ниски вътрешнопартийни пристрастености, а не би трябвало да е по този начин, защото външната политика би трябвало да е обект на народен консенсус.

"Не схващам визитата му като цел за възкресяване на АЕЦ "Белене ". Президентът сложи огромната тематика за енергийната самостоятелност на Европа, за това къде е България и какво може да създадем като енергийни планове.

Той построи още веднъж един мост, който в предходните пет години беше тотално опустошен ",

разясни Йотова. "Говорим за възобновяване на връзката сред две президентски институции. Аз настоявам, че по времето на Росен Плевнелиев като страна ние пропуснахме доста изгоди ", добави вицепрезидентът.

"Единственото нещо, което очаквам, са положителните резултати от идната аудиенция на мин.-председателя ни в Русия, доколкото той ще отиде с някакъв мандат, даден от Народното събрание, ще се приказва вероятно за някакви газови планове с България. Никой към момента не знае какво тъкмо ще произтече от тази среща ", разяснява още Илияна Йотова.

Екатерина Захариева: Посещението на премиера в Русия не е по неотложност

Борисов отива при Путин в Русия на 30 май

На въпрос за какво в този момент се върна тематиката за АЕЦ "Белене ",

Йотова отговори: "Мисля, че за плана "Белене " най-сетне се узря за концепцията и за решението да се употребява всяка опция, с цел да се отбрани икономическия интерес на страната. Нищо повече ".

ГЕРБ желае да строи АЕЦ „ Белене “ без държавно присъединяване

Икономист: С АЕЦ „ Белене” взимат пари от Запад и ги дават на Изток

Относно тематиката за външнополитическата ориентировка на България,

вицепрезидентът изрично съобщи, че нашата външнополитическа ориентировка е само и единствено от отправната точка - член на Европейски Съюз, дружно с всички останали страни.

"Нашата позиция като страна в тази част на Европа исторически обусловена постоянно е била опцията да бъдем положителният медиатор, да хвърляме тези връзки-мостове сред Изтока и Запада. Много страни сега желаят да заемат тъкмо тази функционалност, а на България някак си тя ѝ приляга ", счита Йотова.

За срещата на върха, вицепрезидентът разяснява, че тя е била несъмнено сполучлива.

Томислав Дончев: След срещата на върха стартира работата

Борисов убеждава Европейски Съюз за евроинтеграцията на Западните Балкани

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР