Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че консултациите за съставяне на кабинет

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че консултациите за съставяне на кабинет
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Консултациите за съставяне на кабинет стават все по-трудни

Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че консултациите за сформиране на кабинет стават все по-трудни, а дистанциите сред договарящите все по-големи.

Йотова участва на откриването на изложбата " 125 години българско дипломатическо посланичество в Битоля " в Генералното консулство на България в Битоля. Представена бе и книгата „ Досието „ Галичица “ и прекършената орис на Панде Ефтимов “. В Генералното консулство в Битоля са и президентът 2002-2012 година Георги Първанов, посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, представители на дипломатическата ни задача, на Македонския теоретичен институт, на българските сдружения в страната.

" Всички политически сили декларират, че се стремят да има постоянен кабинет и да се поддържат най-хубавите параметри за снадки бюджет и по едно и също време с това сякаш дистанциите сред тях стават все по-големи ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова дойде в Битоля, където на военното гробище в Цапари, ще бъде маркирана Архангелова задушница.

„ От 1924 година това е ден, в който почитаме паметта на всички български воини, починали за отечеството. Молим се за душите им и призоваваме в никакъв случай повече да няма войни. Заедно с българската делегация ще отида на първото прието и от двете страни българско военно гробище ”, уточни Йотова пред медиите от Република Северна Македония, които я посрещнаха в Битоля.

Попитана за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, който Народното събрание на Северна Македония одобри преди дни и който слага ограничавания на имената на исторически персони, които могат да бъдат употребявани от тях, Йотова отговори, че Народното събрание на Северна Македония е парламент на суверенна страна и има право да приема всевъзможни закони, отговорността за които е на тези, които са ги приели.

" Това, което ни интересува, и то ще се ревизира във времето отсега нататък, е по какъв начин ще работи този закон, по какъв начин ще бъде разработван отсега нататък. Ние започнахме дружно един доста сложен процес- присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, там, където постоянно към казвала, че е мястото й. И считам, че решаването на доста от нашите проблеми, в случай че към момента има такива ще стане единствено, когато един ден ние всички сме част от огромното европейско семейство. Трудно беше извоювано, дълъг беше процесът. След френското предложение беше извършена първата междуправителствена конференция. Договорът за другарство и добросъседство сред България и Северна Македония от 2017 година към този момент не е контракт сред две страни, той е част от европейското законодателство и с изключение на България, европейските институции и всички страни-членки прецизно ще наблюдават за неговото осъществяване. Изключвам от тук нататък да вървим по пътя на провокациите. Ние имаме общи ползи и общи цели ", уточни Йотова.

Вицепрезидентът ще участва през днешния ден на обичайния военно-църковен обред в българското военно гробище в село Цапари. В него са заровени 214 български бойци и офицери от Първата международна война и е първото възобновено българско военно гробище на територията на Северна Македония, през 2014 година Паметниците на български офицери, заровени в двора на църквата „ Св. Георги “, са едни от дребното непокътнати от хилядите български офицерски монументи на територията на днешна Северна Македония.

Битоля е със засилено полицейско наличие, тъй като също през днешния ден в града ще дойдат и министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на стопанската система Крешник Бектеши, които ще вземат участие в честването на 40 години от основаването на Минно-енергийния комбинат Битоля.

 

Източник Новини.бг, Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР