Вицепрезидентът Илияна Йотова каза пред журналисти, че до този момент

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова каза пред журналисти, че до този момент
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Няма никаква информация, официална или не - за готвени провокации

Вицепрезидентът Илияна Йотова сподели пред публицисти, че до този миг няма никаква информация - официална или неофициална, публична или неофициална за опити за провокации през днешния ден.

Тя разяснява това в Дена на отворени порти в президентската институция, цитира Българска телеграфна агенция.

Илияна Йотова посочи, че се връща от Одрин, където е взела участие в честването на 10 години от основаването на българското читалище " Просвета " към църквата " Св. Георги ".

Тя се включи в развеждането на жители, пристигнали да прегледат президентската институция от вътрешната страна. Обиколката е част от самодейността Европейски дни на наследството.

Припомняме, че " 24 часа " съобщи, че Министерство на вътрешните работи е засякло сигнал, че въоръжени провокатори ще нахлуят дружно с елементарни жители в президентството през днешния ден, в деня на отворените порти.

От вътрешното министерство са предизвестили НСО да ускори защитата на постройката.

Неделя, 16 септември, е ден на отворените порти в близо 40 институции. Във Facebook от месеци се провежда митинг на българи от чужбина на същата дата.

В петък уредниците дадоха конференция и оповестиха каква е тяхната цел. Искането на групата " Против геноцида на Борисов и всички останали ръководещи партии " е събаряне на държавното управление, само че без да се разпуска 44-ото национално заседание.

Според уредника Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, би трябвало да се сформира преходно държавно управление за 9 месеца и да се свика Велико национално заседание.

Не е ясно дали засечените диалози са на хора, които провеждат митинга, или на друга група, която също готви румънски сюжет.

Източници в Министерство на вътрешните работи позволяват и присъединяване на групите отпред с детектива Марин Маринов, в които вземат участие русофилски организации, станали известни по време на митингите през 2013 година

Във Facebook пък се появи и изключително известие от две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО " Шипка ", които приканват членовете си за готовност на състава поради митинга. Тези от София би трябвало да са в подготвеност, " с цел да може при нужда да пресекат неотложно всевъзможни провокации от платените агент-провокатори на Сорос, непознати страни и служби! ".

Нямаме информация за готвени провокации, ние сме в непрестанен контакт с Министерство на вътрешните работи и другите служби от бранш " Сигурност ", дадоха отговор от Националната работа за защита на въпрос на " 24 часа ".

От Министерство на вътрешните работи не са коментирали информацията публично.

От Столична дирекция на вътрешните работи обаче са основали организация за спокойното протичане на митинга. Осигурено е задоволително полицейско наличие, с цел да не се позволява нарушение на публичния ред, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

От " 24 часа " са задали следните въпроси към президентството: " Дали президентът е осведомен за готвени провокации в постройката на " Дондуков " 2 в деня на отворените порти, за каквито Министерство на вътрешните работи към този момент е предизвестило НСО, откакто са засечени диалози сред мъже, които се готвят да влязат въоръжени в президентството? Според информация в медиите задачата на тези провокатори ще е да изискат от президента да разгласи изключително състояние в страната - има ли учредения за такова деяние? "

От прессекретариата на президента са изпратили следния отговор: " Във връзка със спекулациите в някои медии, че денят на отворени порти в президентската институция съответствува с очакван за 16 септември митинг в центъра на град София, подсещаме, че събитието е част от интернационалната самодейност Европейски дни на наследството 2018 и в нея вземат участие над 30 български институции. От години президентската институция е част от тази интернационална самодейност и поддържа увеличението на прозрачността и достъпа на жителите до работата на институциите. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР