Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс представиха

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс представиха
Коментари Харесай

Илияна Йотова и Ема Хопкинс представиха инициативата „Посланик за един ден”

Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Англия Ема Хопкинс показаха на „ Дондуков “ 2 пред публицисти самодейността „ Посланик за един ден “. Кампанията се провежда за втора година от английското посолство в София в партньорство с вицепрезидента Илияна Йотова, дами посланици в България и дами водачи на неправителствени организации.

Инициативата се провежда във връзка Международния ден на дамата – 8 март. Момичета на възраст от 15 до 19 години от цяла България ще имат опцията да изразят своите възгледи по значими обществени въпроси. Тазгодишната тематика на състезанието е „ Как бихте употребявали силата си като персона и дипломат за един ден, с цел да постигнете положителна смяна в обществото “. Победителките ще имат опцията да работят с дами водачи и да се срещнат с тяхната активност.

„ Искаме да насърчим упоритостите и опциите на девойките в цяла България да разпрострат целия си капацитет, да работят в областта на интернационалната дипломация или да реализират позитивна смяна в обществото по значима тематика “, уточни дипломат Хопкинс. Втората цел на самодейността е девойки да почерпят ентусиазъм от дами водачи в разнообразни сфери на живота.

Фокус в тазгодишната самодейност са девойки от отдалечени и по-слабо развити райони на България, както и девойки с увреждания или специфични потребности. „ Посланик за един ден “ ще приключи в навечерието на 8 март със събитие, което ще събере всички участници.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изложи причините за партньорството с английското посолство в тази акция, като уточни значимостта на тазгодишната тематика. Илияна Йотова изрази вяра, че посланията на самодейността ще доближат до повече хора в България посредством полемики в разнообразни краища на страната.
„ Липсата на сигурност е белег на нашето време. Достатъчно съображение ли е това за отхвърли от човешки права, воювани епохи наред? “, попита риторично Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента през днешния ден полемиката за човешки права се приема като непотребен разкош.

„ Кризата от 2008 година продължава да хвърля сянка върху развиването на света, порастват озлоблението, отчуждението и егоизмът. Страхът за личното оцеляване измести понятия като принадлежност, съпричастност, взаимност “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът акцентира, че страховете и несигурността раждат принуждение.

Едни от най-тежките проблеми, с които би трябвало да се борим, са експанзията, ранното отпадане от учебно заведение, неграмотността, изолирането на така наречен ромски учебни заведения. Домашното принуждение към този момент се приема единствено като статистика, уточни вицепрезидентът. „ Апатията към всички тези проблеми е най-тежката диагноза за нас като хора и общество “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът съобщи, че разчита главен акцент в тазгодишната акция да бъде тематиката за водачеството. „ Трудно се дефинират критериите за водачество, само че несъмнено смелостта да се отстояват позиции и да се вземат даже и сложни решения са едни от тях “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът приветства включването на неправителствените организации в самодейността. „ Те са освен коректив, само че и източник на оферти за сполучливи политики, за справяне със комплицираните проблеми “, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът ще взе участие в самодейността, като предложения в екипа си участник от състезанието.

„ За мен и сътрудниците ми от гражданските организации това е прелестна опция да покажем на младежите, на девойките в България магията на нашата социална ангажираност и смяната, която провокираме в обществото “, съобщи Иванка Шалапатова, началник на фондация „ За нашите деца “. „ Моето верую е, че в случай че аз не вземам участие в смяната на моята страна, нямам право да подлагам на критика качеството на живот в нея “, уточни тя.

Една от миналогодишните победителки в „ Посланик за един ден “ – 16-годишната Блага Попчева, показа вълненията си от контактите с дамите посланици. „ Преживяването ме разви като персона и ми сподели, че е допустимо да допринеса за смяната на света към по-добро, което до тогава не имах вяра. Даде ми убеденост да продължа да се занимавам с публично значими тематики “, означи Блага. Сега тя взе участие в интернационалния план „ Модел Организация на обединените нации “ – симулация на Организацията на обединените народи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР