Вицепремиерската, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова

...
Вицепремиерската, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Нинова не е категорична, че няма да преговаряме с Газпром. А оценка за Путин не можела да даде

Вицепремиерската, министър на стопанската система и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още веднъж се опълчи на съдружните си сътрудници от " Продължваме смяната " (ПП), обявявайки, че по необятна гама от въпроси, по които съгласно Политическа партия сякаш има решение, такова няма. Нинова обаяви, че въвеждане на форсмажор може и да има, че не е ясно още дали няма да продължим договарянията с " Газпром " за доставка на газ (въпреки че целият Европейски Съюз има сложена цел да се отърве от съветската взаимозависимост от суровината до 2027 г.), както и че Българска социалистическа партия не поддържа непознати военни сили у нас.

Нинова бе посетител в ефира на бТВ.

На въпрос " Какво мислите за Владимир Путин? ", отвърна:

- Не давам персонални оценки за водачи.

- Политическа дайте.

- Не, не мога да давам оценки.

Все отново, лидерката на социалистическата партия дефинира като " война " съветското навлизане в Украйна. Но отново повтори тезата си, че в случай че България помогне на украинския народ с нещо по-различно от филантропични колета, както прави цяла Европа, сме щели да се въвлечем във война.

Нинова не била съгласна и с идването на американски елементи у нас, като тук става въпрос или за някакво несъзнателно разминаване, или за волно такова, защото час по-рано, отново в ефира на бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев (ПП) съобщи, че не бил чул отзиви " срещу " по отношение на оповестеното желание Съединени американски щати да изпратят " рота " Страйкър ".

Василев уточни още, че няма да бъдат възобновени договарянията с " Газпром " поради войната в Украйна и фактът, че договорът ни изтича в края на годината. Тази теза вицепремиерът повтаря от дни, като тя е в унисон с общата европейска политика за отвод от съветските доставки на газ. Нинова обае твърди друго:

" Не сме обсъждали в държавното управление тази тематика и нямаме решение. Нека да забележим защо става дума. Имаме контракт до края на годината ", съобщи.

По отношение на настояването на Българска социалистическа партия за въвеждане на форсмажор за бизнеса, остро подложена на критика от специалистите и отхвърлена изрично от съдружните сътрудници, социалистическата лидерка отново не показа общото мнение. И уточни, че не са правилни думите на сътрудника й - министърът на нововъведенията Даниел Лорер, че форсмажор освен няма да се вкарва, ами и не е обсъждан в държавното управление.

" Ще забележим... ", уточни тя на констатацията на водещата, че форсмажор няма да се вкарва - по изказванието на Лорер.

Нинова чула доста неща по тематиката, в това число че това било " хрумка на Българска социалистическа партия ". Не било обаче правилно. Такова искане имало от Българската търговско-промишлена палата, както и от камарата на строителите. " Ето от къде идва самодейността, въобще не е от Българска социалистическа партия ", съобщи (като има най-различни претенции от всевъзможни браншови организации, които обаче не се обличат в законотрорчество, б.р.).

" Разбира се, че не е по този начин ", пък съобщи Нинова на въпрос правилно ли е, че предлагането не е обсъждано в държавното управление.

Обсъдила го била с с висчки сътрудници от Министерския съвет. Питала " съгласни ли сте да предприемем ограничения ", споделили и " да, само че проучете първо да не създадем някой проблем ". Вицепремиерката проучила и получила позитивни мнения, изброи тя, от външно министерство, както и от министерствата на правораздаването, екологията, общественото, на опазването на здравето и прочие Всички съгласували без забележки. Само от министерството на Лорер още нямало отговор.

" Ако в действителност настройките са, че не трябва да го вкарваме, ще го обсъдя с сътрудниците. Ако не са съгласни, да си отдръпват подписите от тези писма. Но нека след няколко месеца като стартират да банкрутират компании затова, да не се сетим за този диалог със забавяне... ", съобщи лидерката на Българска социалистическа партия.

Нинова вмъкна и нова концепция - за таван на цените. Като не доразви тезата си. Само даде образци, че има такива ограничения в Европа.

Коментира, несъмнено, и задържаните и пуснати след по-малко от 24 часа Бойко Борисов (бивш премиер), Владислав Горанов (бивш финансов министър) и Севделина Арнаудова (пиар на ГЕРБ). По думите й не било редно Министерство на вътрешните работи да не даде информация на министрите за идните арестувания. Но разбирала - страхували се от теч на информация. По думите й прокуратурата, която отхвърли да образува досъдебно произвеждане, трябвало да се " намеси по-решително " - да направи инспекция и след два месеца да каже има ли данни за осъществено закононарушение или пък няма.

На финала водещата изброи няколко имена и попита Нинова знае ли кои са тези хора. Тя уточни - да. Това били партийни функционери на Българска социалистическа партия. Водещата означи, че всички те са назначени на управнически позиции в горския бранш и попита " по този начин ли става " - сменят се едни партийци с други. На което Нинова отговори:

" За да покажем по-добро утравление, по-добра експертиза и да не се краде в горите ".

" Така се носи политическата отговорност. Тук приказваме за управления, не за лесовъди и лесничеи ".

Контекстът на въпроса бяха обвиняванията на депутата от Политическа партия Александър Дунчев, че Българска социалистическа партия, която ръководи горите посредством министерството на земеделието, назначава функционери без експертиза в горския бранш, разчиствайки потвърдени в региона фрагменти.

Какъв % ще вземе левицата при предварителни избори в този момент? (предвид ниските резултати, мерени от социолозите, б.р.).

- Е, не мога да предсказвам. Ще забележим. Но по-добре да не си играем с България в този момент.

А на въпрос " Колко партийни членове назначихте? ", социалистическата лидерка отвърна:

" Не мога да ви отговоря съответно ".

Но пък уточни, че останалите обединения в обединението също правели партийни назначения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР