Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата

...
Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Готови са предложенията за промени в Закона за водите

Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила заяви пред публицисти в Министерски съвет, че междуведомствената работната група е подготвена с предложенията за промени в Закона за водите по отношение на безвредната употреба на язовирните стени и оборудванията към тях.

С предложенията се вкарва категоризация на язовирите и се урежда собствеността им. Общините имат период от три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да трансферират на страната. След този период ще бъде проведено основаването на държавно дружество, което да поеме собствеността и стопанисването на общинските язовири, както и върху останалите държавни уреди и частни такива при предпочитание на притежателите им за прекачване към страната. Предложенията за промени се чака да бъдат импортирани в Народно събрание след Великден, осведоми Симеонов.

Днес е било взето и решение за основаването на профилирано комерсиално дружество, което да се ангажира с ремонтни действия и поддръжка на язовирните стени и оборудванията. Вицепремиерът посочи, че до момента, заради неналичието на ясно определение на понятието "язовир ", оборудванията в България са били стопанисвани на практика гратис от всички, които са имали това предпочитание - като се стартира от отглеждане на риби, туристическа активност, водни спортове. На това слагаме край със съответното установяване на собствеността и на самата водна повърхност, както и на земите под нея, съобщи вицепремиерът.

След проучване от Държавната организация за метрологичен надзор е открито, че в страната има общо към 6000 язовира. Установена е била и собствеността им, размера, типа им и съответните евентуални опасности на всички язовири в България, сподели вицепремиерът. Язовирите ще бъдат класифицирани главно в две категории - съгласно размера им и съгласно заплахата им. Възложихме стопанисването на тези язовири съгласно досегашните им ползватели, които главно са били ангажирани с поддръжката на язовирните стени, добави вицепремиерът и посочи, че това са няколко групи язовири към разнообразни министерства, които са стопанисвали техните стени. Сега към този момент се трансферира към тези ведомства собствеността на задачите язовири. Като образец за това вицепремиерът уточни към 30 язовира към Националната електрическа компания. Следващата група са тези, които са към "Напоителни системи " - общо над към 200 язовира и третата - ВиК сдруженията, които се разпореждат с към 10 язовира. Освен това, има и общински язовири - близо 4500, както и няколко стотин частни язовира. С предложенията за промени в закона се урежда и стопанисването на дигите, на прилежащата територия към язовирите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР