Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата

...
Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата
Коментари Харесай

Валери Симеонов потвърди ангажимента си за повишаване на пенсиите пред пенсионерските организации

Вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила организира среща с национално-представени пенсионерски организации, на която удостовери политическия си ангажимент минималната пенсия да гони прага на бедността в границите на мандата, а всички пенсии да бъдат заслужено индексирани, съгласно опциите на стопанската система и бюджета. Това оповестиха от пресофиса на вицепремиера.

На срещата бяха разисквани редица въпроси, отнасящи се до развиването на пенсионната промяна през последните години, в това число съответна политическа отговорност на другите партии при гласуванията на препоръчаните промени в Народно заседание. Пенсионерските организации сложиха акцент върху индексацията на вдовишките пенсии, здравните права на хората в трета възраст, незадоволителното финансиране на здравната и пенсионна системи, незадоволителната осведоменост на жителите по отношение на вероятния достъп до здравни услуги, варианти за по-активно включване на българи над пенсионна възраст в пазара на труда, както и по отношение на връзката сред пенсионерите, ръководството на Национален осигурителен институт и народните представители по райони.

Валери Симеонов разказа редица способи, по които да се набират нужните средства за повишение на минималната пенсия до прага на бедността и индексация на всички пенсии. Вицепремиерът пое ангажимент да продължи битката със сивата стопанска система и контрабандата, която към този момент генерира основни доходи от началото на годината, както да и работи за баланс сред държавните разноски за капиталови планове и увеличение на приходите. Симеонов пое ангажимент да работи и върху редица ограничения, които да облекчат разноските на пенсионерите, като по-фокусирана върху генерични лекарства лекарствена политика, задържане на цената на силата на заслужено равнище и преориентация на философията на здравната система към акцент върху профилактиката и предварителната защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР