Вицепремиерът Валери Симеонов се държи като озверял фашист. Няма никакъв

...
Вицепремиерът Валери Симеонов се държи като озверял фашист. Няма никакъв
Коментари Харесай

Кой на кого трябва да се извини в скандала с руския патриарх

Вицепремиерът Валери Симеонов се държи като озверял фашист . Няма никакъв смисъл да се извинява – в такава обстановка се махаш от държавното управление мигновено . Това съобщи в предаването „ Тази заран “ по bTV депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов.

Той разяснява изявлението на Симеонов по адрес на съветския патриарх Кирил, в което го назовава „ цигарен патриарх “, „ второразрядно ченге “ и прочие Думите му провокираха скандал в редиците на Обединените патриоти и „ Атака “ и Вътрешна македонска революционна организация се разграничиха от тях, а Волен Сидеров даже съобщи, че ръководството може и без Симеонов.

Според Симов, в случай че министър председателят Бойко Борисов е човек на място и геополитически пълководец, би трябвало незабавно да в профил член на кабинета му, разрешил си „ такава фраза, разрешил си да се държи като малък гамен на футболен мач “.

Ако патриарх Кирил беше тук в персонално качество, а Валери Симеонов се намираше в някоя бургаска механа с група другари, не беше вицепремиер и си позволеше подобен език, несъмнено щеше да мине. „ Но когато го споделя вицепремиерът на България, той прави абсурда колосален , голям. Валери Симеонов се държи като, оправдавам се, озверял фашист. В лицето на Кирил, който идва тук в институционално качество, той наскърбява цялата Руска православна черква. Ако Валери Симеонов счита, че това е ролята му на вицепремиер – да ни забърква в такива спорове, то значи имаме кабинет, който ще ражда единствено земетресения и стихии “, сподели Симов.

„ Не съм срещу това един български политик и вицепремиер да показва позиция по този скандал, само че когато думите ти наподобяват на нещо, написано на стените на градска тоалетна , скърбя, мястото ти е вън от политиката “, добави той.

Патриарх Кирил подмина положителния звук , разяснява Спас Гърневски от ГЕРБ и добави, че когато си посетител в една страна, не може да осъждаш с подобен поучителен звук нейни дейности и право ѝ да има своя политика.

„ Това тракане по масата беше неприемливо. Надявам се, че самият патриарх ще откри метод да осъзнае какво е направил и да се извини “, сподели депутатът от ГЕРБ.

Според него Обединените патриоти би трябвало да се схванат между тях дали Симеонов би трябвало да се извини и е уверен, че „ те ще си изчистят връзките “. ГЕРБ има своята позиция, тя е ясно изразена – желае да знае дали президентът и министър председателят водят синхронизирана политика във връзка с българския интерес и достолепие, сподели Гърневски. Затова и поискали разсекретяване на стенограмата от срещата – с цел да се види имало ли е позиция на президента във връзка с това изявление.

Гърневски уточни още, че изявлението на патриарха е било „ типично в имперски жанр, характерен по повод държанието към България от години... имаше поучителен звук и език, който смути, несъмнено “.

Кръвта няма цвят и народност, всяка пролята капка пръв за българската независимост би трябвало да бъде ценена. В този смисъл не одобрявам изцяло това, което споделя патриарх Кирил, само че в последна сметка мога да схвана тази реакция , разяснява Симов. Достатъчно е човек да прокара инцидентен взор по български медии точно на 3 март, с цел да разбере какво я е провокирало. Достатъчно е да забележим по какъв начин се пробва да се интерпретира тази освободителна за България война. За мен проявата на достолепие в този случай е не да се опитаме да го превърнем в свръхскандал. На мен отговорът на президента ми хареса – за достолепието на мълчанието, сподели Симов.

Гърневски уточни, че няма по какъв начин един български президент, при подобен поучителен звук, да не изтъкне, това, което е историческата истина за България – това е руско-турска война, която за нас е освободителна и всяка капка кръв е помогнала. Водещата роля на Русия е безспорна, само че не може да не почетем и тези, които са пролели също кръв, сподели той.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР